Jika dekat rumah ada papan seterika yang ‘kaki’nya dah patah tapi mak-mak sayang nak buang sebab masih kukuh, boleh DIY pasang ‘bracket’pula. Papannya boleh dilipat, Sangat jimat ruang dan boleh digunakan semula nanti.

Baca lagi di sini:
5 Pesanan Penting Bila Guna Steam Iron Macam Ni
Cara Pantas Gosok Baju Menimbun, Lapik Papan Seterika Dengan Aluminium Foil

Boleh rujuk idea perkongsian Puan Norhidayah Adam ini sebagai panduan;

“Asalnya kaki ironboard ni patah, nak buang papannya sayang sebab masih kukuh. Tahun 2020 kena jimat, jadi kita diy (repair) dia.Suruh suami tebuk lubang. Saya kena tebuk sendiri sebab laki kerja.Sangat jimat ruang.Nak buat untuk meja study anak ke,meja makan lipat pun boleh.”

IKLAN

“Bagi sesetengah orang mungkin ok, bagi sesetengah orang pula mungkin tak berapa praktikal sebab susah nak iron sesetengah bahagian baju. Tapi ikut fungsi asal, daripada terbiar sebab ‘kaki’ iron board ni patah, lebih baik di ‘repair’, sekurang-kurangnya ia boleh digunakan kembali”

Bahan-Bahan Diperlukan:

1 papan iron
2 braket ada jual dekat DIY (Sepeket tu memang ada sepasang dalam anggaran RM 15)

MW: Kreatif betul. Jadi kalau ada papan seterika dekat rumah tu, yang dah patah kakinya boleh buat idea macam ni. Sekurang-kurangnya boleh digunakan semula dan jimat ruang bila melekat di dinding.

Sumber: Norhidayah Adam