Sesekali buat kacang pedas rangup untuk makan sambil tengok tv, memang puas hati. Nak buat kudap-kudap untuk raya pun sesuai. Apa yang best resepi yang dikongsikan Puan Asmara Nhomusarangeo ini cuma guna 3 bahan masakan.
Apa lagi, jom cari bahan dan godek sendiri…
Bahan:
Kacang
Telur
Satu paket tepung Bestari
Cara Buat:
1. Bersihkan dulu kacang & cuci letak dalam penapis.
2. Sangrai / goreng tanpa minyak sampai kacang kering sebab tadi kita cuci.
3. Kalau anda biasa tak cuci kacang, hanya bersihkan saja, tak payah sangrai.
Ikut masing-masing puny cara ya.
4. Bila kacang dah sejuk campurkan tepung serbaguna bastari gaul-gaul dengan kacang ratakan, masukan telur 1 per 1 agak-agak dah sebati, panaskn minyak & goreng pakai api kecik je, siap!
Selamat mencuba.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Masuk Hospital Selepas Rebah, Arwah Sempat Urus 19 Jenazah Covid-19 Sebelum Meninggal
Sudah tersurat ajalnya. Pegawai khas Tanah Perkuburan Raudhatul Baqi’ sempat uruskan 19 jenazah pesakit Covid-19 sebelum meninggal dunia.
Pengarah Jabatan Kesihatan dan Persekitaran Majlis Perbandaran Sepang (MPSepang) yang juga pegawai khas yang mengendalikan Pengurusan Jenazah Covid-19 Berpusat di Tanah Perkuburan Islam Raudhatul Baqi’, Cyberjaya 10, meninggal dunia di Hospital Putrajaya, hari ini.
Kuzaini Hamidon, 47, dimasukkan ke hospital selepas rebah di kediamannya di Puchong Perdana semalam dan disahkan meninggal dunia pada 2.45 pagi tadi ketika menerima rawatan.
Pegawai Khas Raudhatul Baqi’ Meninggal Dunia
Allahyarham yang mula bertugas di MPSepang sejak 2012 dan meninggalkan isteri, Nor Azean Ahmad, 44, dan tiga anak.
Menurut sumber, arwah meninggal dunia disebabkan kegagalan fungsi organ.
Jenazah akan dibawa ke Masjid Assalam Puchong Perdana dan dikebumikan di Tanah Perkuburan USJ 22, Subang Jaya selepas semua proses pengurusan dan dokumentasi selesai.
Sementara itu, Yang Di Pertua MPSepang, Datuk Abd Hamid Hussain berkata, Allahyarham seorang pegawai yang berdedikasi dan komited dengan kerjanya.
Baca Juga Di Sini :
Suami Meninggal Kerana Jangkitan Covid-19 Di Kilang, Pampasan Tidak Mampu Gantikan Nyawa Terkorban
Vaksin Covid-19 Sebabkan Hasil PCR Jadi Positif, Sebenarnya Ini Puncanya
Sempat Urus 19 Jenazah Covid-19
Menurutnya, sebelum ini Allahyarham diberikan tugas khas untuk mengendalikan Pengurusan Jenazah Covid-19 Berpusat di Tanah Perkuburan Islam Raudhatul Baqi’ membabitkan jenazah pesakit Covid-19 Hospital Kajang, Hospital Serdang dan Hospital Pengajar Universiti Putra Malaysia (HPUPM).
Katanya, sejak diberikan tugas khas itu, Allahyarham sempat menguruskan 19 jenazah bermula Sabtu lalu.
“Tanah Perkuburan Islam Raudhatul Baqi’ menjadi tanah perkuburan ketiga di Selangor bagi menguruskan pengebumian jenazah pesakit Covid-19.
“Pemergian Kuzaini adalah satu kehilangan besar kepada MPSepang dan seluruh warga pihak berkuasa tempatan (PBT) ini,” katanya.
Mingguan Wanita : Pihak MW mengucapkan takziah kepada seluruh ahli keluarga allahyarham, semoga Allah menempatkannya di kalangan orang beriman. Al-Fatihah.
Sumber : myMetro
Untuk dapatkan info berkaitan kursus keusahawanan anjuran Mingguan Wanita, join telegram BANGKIT Wanita : https://t.me/bangkitwanitaMW
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Terjatuh Bilik Air. Dikejarkan Ke Hospital Melaka Enot Patah Kaki Kanan, Tempurung Lutut Retak
Terjatuh bilik air. Dikejarkan ke Hospital Melaka Enot patah kaki kanan & tempurung lutut retak. Semoga pelakon enot atau nama sebenarnya Alliza Abdullah, 44, diberikan kesembuhan.
Terbaru pelakon itu telah dikejarkan ke Hospital Melaka akibat tidak boleh berjalan selepas terjatuh dalam bilik air di kediamannya.
Kejadian berlaku pada petang Isnin dan sahabatnya iaitu Shiera juga turut memohon doa orang ramai agar cepat sembuh.
Terjatuh Bilik Air
Seperti mana yang dipetik menerusi Mstar, enot menerangkan kaki kanannya patah selain tempurung lututnya retak. Pemeriksaan doktor juga turut mendapati tulang belakangnya turut mempunyai masalah.
Pada awalnya Enot merasakan kesan jatuh itu tidak serius tetapi terpaksa mendapatkan bantuan ambulans apabila dia mula terasa sakit pada bahagian tulang belakang.
Pemeriksaan doktor turut mendapati tulang belakangnya mempunyai masalah dan separuh kaki kanannya disimen.
“Doktor periksa tulang termasuk tulang belakang sebab saya memang ada masalah di bahagian itu sejak sekian lama. Sekarang ini doktor hanya simen separuh kaki pada bahagian yang patah,” sambungnya.
Jatuh Bilik Air Perkara Biasa
Enot yang kini menetap di Melaka turut memberitahu jatuh bilik air adalah perkara biasa bagi dirinya.
“Saya dan kejadian jatuh bilik air ini dah biasa berlaku, cuma kali ini kesannya agak teruk sikit sebab terkena pada bahagian lutut.
“Mulanya saya hanya pergi ke klinik berdekatan tetapi disebabkan sakit bertambah teruk termasuk di bahagian pinggang dan belakang badan, saya terus menghubungi ambulans,” sambung Enot.
Menerusi Instagram Stories juga Enot turut berkongsi video dia menerima rawatan di hospital berkenaan.
“Selepas dirawat saya sendiri minta untuk balik rumah lebih senang duduk berehat di rumah. Jika sakit berlarutan dalam tempoh beberapa hari ini mungkin perlu melakukan pembedahan,” katanya.
Tanda Pengenalan Tempat Baru
“Saya sengaja pindah Melaka nak rasa persekitaran baru. Kata orang tak salah kalau kita berhijrah jika tempat lama itu dah rasa tak best.
“Walaupun tinggal di Melaka, saya masih tetap berlakon. Kalau ada tawaran tiada masalah untuk ke Kuala Lumpur bukan jatuh sangat.
“Mungkin kejadian jatuh ini sebagai tanda pengenalan di tempat baru,” katanya.
Baca Disini : ‘Nanti Cucu 20 Tahun, Aku 62..’ Lagi Dua Bulan Enot Bakal Bergelar Nenek Muda
Dulu Tanggung Bekas Suami, Kini Enot Berjuang Lawan Kanser Usus
Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.
Sumber : Mstar Online
Sumber Foto : Instagram Enot
Fazura Pesan Wahai Wanita Sayangi & Hargailah Diri Anda!
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
8 Kesalahan Goreng Bihun Yang Mak-mak Pernah Buat Dalam Tak Sedar, Sebab Tu Keras, Hancur Dan Tak Kenyal
Cuba kongsi berapa ramai mak-mak pandai goreng bihun. Tak semua orang boleh masak bihun sampai jadi lembut, kenyal, sedap dan tak hancur. Biarpun pelbagai tip dicuba, selagi mak-mak tak betulkan kesalahan ini. Memang sampai ke akhirnya bihun yang digoreng akan keras, lembik dan boleh jadi tawar atau terlebih masin.
Bila dah salah masak bihun inilah yang akan jadi:
- Bihun keras sampai susah nak ‘kokak’
- Terlampau lembik, benyek pun pernah jadi.. adoiilah.
- Berpintal-pintal sebab dah terlalu lembik habis dikacau sampai tak sudah.
- Masin ya amat.. sebab garam tak sekata.
Sebab Itu Tak Boleh Langgar Pantang Larang Goreng Bihun
1. Tak Tengok Arahan Pada Paket
Tengok dekat paket bihun. Apa arahannya. Adakah perlu direndam kemudian tos, atau rendam dalam air panas atau air sejuk.
2. Tak Perasan Bihun Ni Rupa Je Sama Tapi Kekenyalan Berbeza
Kenal dulu sifat bihun. Ada sesetengah bihun mentah yang perlu direndam lama sebelum di masak. Ada yang direndam walau dalam lama pun tetap tak memberi hasil yang baik semasa digoreng. Contoh; bihun Faiza bihun mentahnya keras dan perlu direndam lama. Manakala bihun Eka atau Pama bihunnya cepat lembut bila direndam air.
3. Lupa Uji Bihun Dengan Jari
Air tangan tu kan penting. Jadi gunalah jari jemari itu untuk menguji sama ada bihun yang dah direndam tu lembut atau sebaliknya. Cuba putuskan guna jari tu boleh ke tidak. Kalau senang tu dah cukup lembutlah tu.
4. Tak Ambil Pusing Masa Merendam
Gunakan besen besar semasa merendam bihun. Biarlah bihun tu sampai tenggelam. Kacau-kacaulah sekejap-sekejap, sampai anda dapat merasakan bihun tu lembut.
5. Anggap Lalukan Bihun Bawah Air Dan Tos Tak Penting
Ini kalau rendam dalam air panas, sebaiknya lalukan semula bawah air paip. Jangan pula rendam lama sangat, sampai dah terlalu lembik baru nak lalukan bawah air. Nanti masa menggoreng ia mudah hancur dan tak lagi kenyal. Lepas lalukan bawah air tu barulah toskan. Satu lagi rahsianya kenapa kena lalu bawah air dan tos, sebab nak buang kanji yang ada dalam air rendaman bihun. Jadi bihun tu tidaklah melekat sangat bila dah siap digoreng.
6. Tak Campur Air Masa Menumis, Goreng Bihun
Jika gunakan bihun jenis keras atau kasar, lebihkan air semasa menumis. Nanti bihun akan serap air dan dengan sendirinya akan jadi lembut. Gaullah sampai bihun lembut. Tapi jangan keterlaluan nanti bihun hancur. Katakanlah masih juga keras, tambah sedikit air panas sampai ia jadi lembut.
Kalau suri guna bihun jenis lembut, tak perlulah tambah air yang banyak. Sedikit dah memadai. Bimbang bihun jadi hancur dan lembik.
7. Tak Gunakan Dua Tangan
Hah! ni pelik… masak bihun memang mencabar. Macam nak berkungfu pun iya. Sebab itu, disarankan guna dua tangan masa menggoreng. Sebabnya yang sebelah boleh menggaul, sebelah lagi tangan boleh gaul rata sebatikan rempah/perencah bihun. Jadi ianya tidak berketul dan berpintal.
8. Tak Tahu Bila Nak Masukkan Garam
Jangan masukkan garam sebelum memasukkan bihun. Sebaiknya selepas bihun dimasukkan dalam kuali. Ini untuk mengelakkan terlebih masin.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI