Kacang Goreng Untuk Hidangan Raya, Baki Minyak Bawang Putih Buat Masak Sup Dan Nasi Goreng

Share

Kacang goreng ini sejenis kudap-kudap yang laku keras kalau makan depan TV. Kalau beli dapat tak banyak sangat, jadi kalau buat guna resepi yang dikongsikan Puan Hajar Mael ini, in shaa Allah puas hati.

Lagi berbaloi buat sendiri sebab dapat minyak kacang tu sekali! Nah, jemput godek bahan-bahan yang diperlukan…

Kacang Goreng

Kawan-kawan sibuk dengan berbagai biskut, saya pula duk sibuk mengoreng kacang. Ramai tak peminat kacang putih goreng ni. Salah satu menu wajib bila nak raya di rumah saya, nak buat pun senang.

Ini saya kongsikan macam mana nak buat. Apa yang best, kacang goreng dapat dan dapat minyak bawang putih pun dapat.

Bawang putih, garam, kacang putih kopek (beli yang dah siap dikopek) dan air panas didih.

Cara Nak Buat:

1. Basuh kacang dan masukkan dalam besen.

2. Bawang putih ditumbuk bagi pecah-pecah.

3. Letak garam secukup rasa (tak masin pun tak apa sebab nak goreng nanti kita letak lagi).

4. Letakkan air panas yang mendidih sampai tenggelam kacangnya.

5. Rendam sampai kacang kembang lebih kurang sejam lebih.

6. Toskan kacang dan asingkan bawang putih tadi (jangan buang sayang, kita simpan buat minyak bawang putih)

7. Masukkan kacang + air garam yang dah di campurkan dengan kiub ayam ke dalam minyak panas.

8. Pakai api kecik ya masa menggoreng.

9. Jangan api besar risau kacang tak masak kat dalam.

10. Toskan minyak.

11. Bawang putih yang diasingkan tadi jangan dibuang.

12. Guna kuali lain letak minyak masak dan goreng bawang putih tadi sampai kekuningan.

13. Kita buat minyak bawang putih sedap kalau dimasukan dalam sup atau buat nasi goreng. Wangi je baunya.

14. Saya ketuk bawang putih selabu lagi dan campur dengan yang tadi.

15. Tunggu masa untuk ngapppp!

Ok mak-mak, yang mana gemar sangat makan segala jenis kacang boleh lah cuba buat kacang ini ya!

Published by
Nadia