Benda paling seksa bila alami masalah sembelit ini. Rasa nak buat apa pun serba tak kena. Mulalah perut rasa sebu, kembung.. haish macam-macamlah.
Jadi sebelum seksa sembelit tu melarat, boleh cuba petua minum jus elak seksa sembelit yang dikongsikan Liza Salleh ini.
“Menanggung seksa sembelit? Dah lama tak membuang? Meh nak bagi tip/resepi di abad ini untuk melegakan sembelit.”
“Saya memang amalkan dulu. Dan wow, esok atau petang tu terus lancor membuang.”
“Untuk anak-anak pun sesuai buat ini jika ada masalah sembelit. Senang, bagus dan lazat. Nyum nyum gitu. Yang ada masalah sembelit boleh try.”
“Minum di waktu pagi tau. InsyaAllah melegakan sembelit.”
Resepi Jus Elak Seksa Sembelit
Bahan-bahan
- 7 biji Anggur hijau
- 7 biji Prune
- Susu 1 cawan
- Air secawan
- Masukkan kesemua bahan, kisar hingga halus.
- Sedia untuk diminum. Untuk anak 2 tahun sebaiknya ditapis.
Selamat mencuba! Mudah sajakan nak buat jus yang boleh redakan masalah sembelit ini.
Sumber/Foto : Liza Salleh
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Buat Chicken Meatball Bolognese Dengan Cheese Ala Pizza Hut, Sedap Cair Meleleh!
Isi Kandungan
ToggleSesekali jika mak-mak nak tukar selera ala western, nak cuba buat menu baru untuk hidangan keluarga boleh cuba resipi Chicken Meatball Bolognese With Cheese Ala Pizza Hut ini. Memang puas hati makan bila buat sendiri, malah lebih jimat dan berbaloi berbanding beli di restoran makanan segera ni. Terutamanya buat peminat keju yang meleleh dan cair dimulut! Nak buat pun senang dan bahan-bahan pun tak banyak.
Boleh ikut perkongsian resipi oleh Puan Anith Syazwani ini;
Bahan-Bahan:
Bebola daging (saya guna chicken meatball Ayamas, cari jenama Ramly x jumpa)
1 tin sos bolognese Prego (saya guna kimball )
1/2 cawan susu segar
1 biji bawang holland (potong dadu)
1 biji capsicum hijau/merah (potong dadu)
Sedikit lada hitam (tumbuk kasar-kasar)
Mozarella cheese
Cara-Cara Penyediaan:
1. Goreng bebola daging dengan sedikit minyak zaitun.
2. Potong dadu 1 biji bawang holland dan capsicum hijau/merah.
3. Gorengkan sekali dengan meatball sehingga sedikit layu.
4. Masukkan meatball, bawang dan capsicum ke dalam bekas aluminium foil.
5. Dalam kuali lain, masukkan pula satu tin sos bolognese.
6. Masak sos bolognese sehingga mendidih dan pekat.
7. Masukkan pula 1/2 cawan susu segar dan lada hitam.
8. Tuangkan sos bolognese sehingga menutupi meatball.
9. Taburkan cheese. Bakar 10-15 minit pada suhu 170°c.
10. Siap untuk dimakan meatball bolognese ala pizza hut.
Siap! Selamat Mencuba!
Mak-mak bolehlah sediakan bahan-bahan dan boleh cuba buat nanti!
Sumber:Anith Syazwani
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
CARA BETUL Buat Garlic Chili Oil, Barulah Tak Hangit & Tahan Lama!
Isi Kandungan
ToggleGarlic Chili Oil atau Minyak Cili Bawang Putih ni memang sedap jika kita tambah dalam bubur, sup ayam mahupun cicah untuk dumpling. Meskipun hanya 3 bahan yang digunakan untuk buat Garlic Chili Oil ini, namun jika salah caranya ia mudah hangit dan tak tahan lama.
Nak belajar cara betul buat Garlic Chili Oil ini, boleh ikut tip dan resipi yang digunakan oleh Puan Zurina Zulkefli ini sebagai panduan.
Resepi Garlic Chili Oil, untuk dimakan bersama bubur, sup ayam dan cicah untuk dumpling.
Pagi-pagi dah dapat panggilan dari kawan di Kuantan, mengadu chili oil dia asyik tak jadi je. Kenapa hitam? Dah tengok tutorial di youtube pun masih jadi hangit. Bila saya tanya betul-betul cara dia masak, saya rasa takde masalah pun tapi kenapa chili oil dia cepat hangit.
Saya minta dia tunggu sekejap, saya ke dapur.Tak sampai 10 minit siap chili oil saya. Mudah je, cuma guna 3 bahan. Paling penting untuk masak chili oil ni, api tak boleh besar. Siap, khas untuk Azrina Azri.
Dulu saya buat berniaga garlic chili oil ni, makin lama permintaan semakin tinggi saya pula tak larat nak buat banyak-banyak dalam satu masa. Jadi saya stop. Saya kongsikan resepi je senang, semua orang boleh buat.
Bahan-Bahan Diperlukan:
2 sudu besar chili flakes
*Chili flakes yang saya guna ni, chili flakes korea (Gochugaru).
Sebelum ni saya guna chili flakes yang biasa, ada jual dipasar jenama Meriah – RM2 je. Sedap.
4 sekawan (Kayu manis, Bunga Lawang, Buah Pelaga & Cengkih)
7 ulas bawang putih dicincang halus, lagi halus lagi rangup. Cincang ya, bukan tumbuk bukan kisar hancur macam pes tu.Boleh guna mesin kisar tangan/manual.
Panaskan setengah cawan minyak masak atau minyak sayuran. Pastikan api kecil ya. Nak masak chili oil, api tak boleh besar nanti cepat hangus.
Masuukkan dahulu 4 sekawan.
Tunggu minyak panas, kemudian masukkan bawang putih, gaul dan masak.
Masak bawang putih sehingga warna keemasan. Bukan warna keperangan ya sebab kita tak nak garlic kita rasa pahit.
Masukkan chili flakes dan 2 cubitan garam halus untuk rasa sedikit masin.Kemudian terus padamkan api, jangan masak terlalu lama sebab nanti chili flakes mudah hangus kehitaman.
Siap.Garlic Chili oil baru siap masak.
Simpan dalam botol setelah chili oil sejuk. Saya simpan pada suhu bilik, boleh tahan selama 2 minggu. Pastikan paras minyak melebihi chili flakes ya.
Ini gambar chili oil saya yang dulu, makan dengan bubur kosong. Sedap.
Baca Lagi Di Sini :
Tak Perlu Beza Minyak Masak PAKET Atau BOTOL, Pentingnya Elak Guna Berulang Kali
Petua Pokok Berbuah Lebat, Tak Berulat, Tabur Garam & Guna Minyak Masak Terpakai
Makanan Berkuah Bertambah SEDAP, Masukkan 2,3 Sudu Minyak Bawang Putih!
Mingguan Wanita: Begini rupanya cara betul nak buat Garlic Chili Oil, barulah tak hangit dan tahan lama. Boleh cuba tip dan cara yang dikongsikan ini.
Sumber: Zurina Zulkefli
Untuk dapatkan info berkaitan kursus keusahawanan anjuran Mingguan Wanita, join telegram BANGKIT Wanita : https://t.me/bangkitwanitaMW
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
TEKNIK Cantas Pucuk Luruhkan Semua Daun, Tip Pokok Mulberry Berbuah Lebat!
Isi Kandungan
ToggleBuah Mulberry memang sedap, rasanya masam-masam manis boleh dibuat jus, jem atau dimakan begitu sahaja. Daunnya pula boleh digoreng celup tepung. Bagi mak-mak yang ada tanam pokok ni di rumah, rupanya dengan teknik mencantas pucuk dan meluruhkan semua daun pada pokok Mulberry boleh menjadikan ia berbuah besar dan lebat.
Baca lagi Di Sini:
TANAM Bayam Brazil Dalam Botol Plastik, Cantik Merimbun, Senang Nak Petik!
Siram Baja Roti Seminggu 3 Kali, Tanaman Subur Bunga Makin Meriah!
Ini teknik yang dikongsikan dari SK Agro;
“Baru dapat ilmu baru dari seorang sahabat yang sudah cuba.Pokok mulberry boleh berbuah lebat.”
“Ready to ngap! Mulberry kampung je”
Ini teknik yang digunakan;
- Mula-mula cantas semua pucuk dan luruhkan semua daun hingga pokok jadi betul-betul togel. Insyaallah pokok tak kan mati ya.
2. Ini adalah cara untuk memaksa pokok berbuah. Akan tumbuh banyak tunas-tunas baru beserta dengan putik-putik buah.
3. Kemudian apabila buah dah ada sikit-sikit warna merah, luruhkan semua daun sekali lagi. Ini memberi peluang kepada tumbesaran buah.
Dua peringkat gugurkan daun
1. Untuk memaksa pokok berbuah.
2. Untuk tumbesaran buah.
- Pembajaan, guna baja kopi.
- Daun yang diluruhkan boleh dibuat sayur. Yang dah agak matang boleh je goreng celup tepung.
Semoga memberi manafaat kepada semua.
MW: Jadi buat mak-mak yang ada tanam pokok mulberry tu di rumah, boleh cuba tip yang dikongsikan ni barulah pokonya boleh berbuah besar dan lebat.Selamat Mencuba!
Sumber: Sk Agro
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI