Tak dinafikan dengan mempunyai followers dan peminat yang ramai, selebriti mampu bawa pengaruh yang besar membantu promosi dan melariskan sesuatu produk atau barangan yang dijual. Atas ihsan membantu para peniaga online, ramai juga selebriti yang ‘tak berkira’dengan review produk atau makanan di laman sosial tanpa sebarang bayaran.

Namun demikian, baru-baru ini pelakon dan selebriti Janna Nick yang mempunyai 5.7 juta followers di Instagram ini ada meluahkan rasa hati atas sikap peniaga online.

Berikut perkongsian luahan tersebut;

ISU PENIAGA ONLINE !

Assalamualaikum kepada semua.
Saya repost balik IG STORY saya supaya semua tak salah faham.
Saya mintak maaf kalau saya bangkitkan isu ni.(Kalau ada Yang DM, “Janna saya nak mintak Janna promote business saya, Janna saya nak Janna review makanan saya”

IKLAN

Saya memang tak buat..

Tapi Kalau ada Yang DM “Janna, saya nak bagi Janna rasa makanan saya..harap Janna sudi”

Saya akan terima & Saya akan post kalau memang sedap.

Jujur cakap, Saya memang tak nak aniaya orang lain yang tengok video saya makan…lepas tu “TAK SEDAP” Tapi Saya cakap “SEDAP”

Jangan risau ok..Saya pun selalu scroll-scroll IG business and beli makanan yang saya teringin…even Saya beli pun…kalau memang sedap..Saya akan tetap buat shout out..

Tak ada isu RIMAS ke TAK RIMAS.
Cuma peti ais rumah saya dah penuh, sampai mak saya bising la Sebab banyak sangat makanan orang hantar. Saya bersyukur sangat, orang bagi makanan.Tapi bagi la pada yang lebih memerlukan..Kalau saya nak…Saya akan beli ok? Kalau nak bagi jugak, bagi je la…kalau sedap Saya akan cuba tolong & post…insyaAllah…
Ampun.

View this post on Instagram

Assalamualaikum kepada semua.. Saya repost balik IG STORY saya supaya semua tak salah faham… Sy mintak maaf Kalau saya bangkit kan isu ni… • ( Kalau ada Yang DM, “ janna saya nak mintak janna promote business sy, janna saya nak janna review makanan saya” ) • Saya memang tak buat.. • • Tapi Kalau ada Yang DM ( janna , saya nak bagi janna rasa makanan saya..harap janna sudi ) • Saya akan terima & Saya akan post Kalau memang sedap…. • • Jujur cakap, Saya memang tak nak aniaya orang lain Yang tengok video Saya makan…lepas Tu “ TAK SEDAP “ Tapi Saya cakap “ SEDAP “…. • • Jangan risau ok..Saya pun selalu scroll2 IG business and beli makanan Yang Saya teringin…even Saya beli pun…kalau memang sedap..Saya akan tetap buat shout out.. • • Tak ada isu RIMAS ke TAK RIMAS… Cuma peti ais rumah saya dah penuh..😭 sampai mak Saya bising la Sb banyak sangat makanan orang hantar…Saya bersyukur sangat…orang bagi makanan…Tapi bagi la pada Yang lebih memerlukan…kalau Saya nak…Saya akan beli ok? Kalau nak bagi jugak…bagi je la…kalau sedap Saya akan cuba tolong & post…insyaAllah… Ampun 🙏 @sephia.my @whitefluffy.my

A post shared by Janna Nick (@jannanick) on

MW: Setuju dengan apa yang Janna kongsikan. Buat peniaga online jika ingin barang atau makanan, berilah dengan ikhlas tanpa meminta mengharap balasan. Selebriti bawa pengaruh besar, jujur dalam beri “review” sesuatu produk atau makanan penting agar follower dan pembeli tidak tertipu.

Sumber: jannanick