Ibu Ini Kongsi Tip Bawa Carseat Naik Flight Nak Pergi Bercuti . Selamat & Selesa!

Mesti ada ibu bapa yang ada anak-anak kecil menghadapi masalah untuk membawa carseat (CRS) atau kerusi keselamatan kanak-kanak ketika menaiki flight atau penerbangan kan?

Jemput baca perkongsian daripada Salwa Abu Bakar ini sebagai panduan berguna demi keselamatan anak-anak kecil kita.

Kegigihan kami laki bini angkut crs (carseat) anak-anak.

Post yang agak panjang. Niat kami hanya ingin membantu parents yang nak travel naik flight bersama crs anak-anak mereka.

Kami lebih prefer bawa sendiri crs anak-anak bila travel naik flight disebabkan beberapa faktor

  1. Dari rumah nak ke airport naik grab/socar one way, so kena la ada crs.
  2. Bila sampai destinasi tak perlu pening-pening nak fikir crs anak. Jenis tak yakin untuk sewa crs sebab tak tau history crs tu macam mana.
  3. Anak sulung selalu muntah so tak yakin nak sewa crs orang.
Kenapa tak check in je crs tu? Kenapa nak susah susah angkut naik flight?

Sebab kami ada experience foam putih dalam cover crs tu crack/patah masa check in crs so dah jadi tak yakin dah. Lagipun anak lebih selesa duduk dalam crs dalam flight. Nak tido pun selesa.

Ibu Ini Kongsi Tip Bawa Carseat Naik Flight Nak Pergi Bercuti . Selamat & Selesa!
Get ready nak boarding. Beratur depan-depan sebab kena masuk dulu sekali dengan orang hot seats

Sedikit Tip Untuk Ibu Bapa Bawa Carseat Dalam Flight 

1-Pastikan crs anak anda approve untuk digunakan dalam airplane. Kalau FMVSS crs, ada sticker FAA approve di body crs tu.
2-Confirmkan dengan airlines yang akan digunakan sama ada mereka membenarkan penggunaan crs dalam pesawat atau pun tidak. Kalau AirAsia, memang benarkan and ada dinyatakan dalam website. Kalau staff kat airport tak bagi, korang tekankan balik pasal policy yg diorang nyatakan kat website tu. Boleh rujuk link
3-Kalau anak anda bawah 2 tahun (belum ada seat sendiri) beli extra seat untuk letakkan crs anak tersebut. Macam kami, Naeem masih kategori infant. So kami beli je extra seat untuk dia. Ni wajib ya. Sebab kalau tak ada seat, takkan mak nak riba crs anak. Memang tak boleh la ya.
4-Datang awal ke airport. Ni paling penting sebab biasanya memang akan ada masalah sikit nak bawa crs naik ni. Masa nak drop luggage, inform staff kat situ dulu. Kalau dia kata tak boleh, ingatkan dia tentang apa yg dinyatakan di website dia berkenaan penggunaan crs dalam pesawat (ni utk airasia la). Lepas dah settle kan check in, nak masuk ke bahagian international/domestic departure tu pun selalu kena soal lagi dan dia suruh check in crs tu. Ulang step yang sama macam di check in counter tadi.
5-Tak habis lagi kat situ. Bila dah sampai gate, make sure inform staff kat gate tu yang kita ada bawa crs yang nak digunakan dalam pesawat. Dan kalau dia ulang benda sama suruh check in/letak dalam perut kapal, ulang langkah yg atas tadi. Pastikan korang ada beli extra seat untuk infant ya.Masa kat gate ni paling penting sebab staff akan benarkan korang masuk awal. So takdalah bersesak-sesak nak angkut crs bersama penumpang yang lain kan.
6-Dah masuk ke pintu pesawat, kena soal lagi sekali? Ulang langkah yang sama sambil tunjukkan sticker airlines approved seat tu. Biasanya pramugara/pramugari diorang ok je bila dah tunjuk sticker tu dan siap offer belt extender lagi kalau seatbelt tak cukup panjang utk install crs. Utk airasia, kalau tak silap dia hanya benarkan forward facing seat sahaja dipasang di seat dan mesti dipasang di tepi tingkap.
7-Sepakat membawa berkat. Kerjasama antara suami isteri sangat penting untuk menjayakan usaha ini. Tanpa kerjasama, boleh gaduh bermasam muka juga pasal nak angkut crs ni. Sebab ada part tertentu yang korang terpaksa angkat crs tak boleh guna troli. Selain dari tu, pastikan anda mempunya tenaga yang cukup untuk menjayakan misi ini.

By the way,  crs yang digunakan adalah:

Kakak: Cosco Mightyfit berat dalam 4.3kg kot

Adik: Cosco Scenera Next berat dalam 3.2kg

MW: Berguna juga info ini kan. Diharapkan mak ayah di luar sana boleh cuba tip ini bila tiba masa nak menaiki penerbangan.

Sumber: Salwa Abu Bakar