Halwa Belimbing Masam Manis, Makan Begitu Saja Atau Masukkan Dalam Masakan

Share

Selain dibuat sambal hitam atau dijemur kering, rupanya belimbing buluh juga boleh dijadikan halwa. Rasanya masam manis, sesuai di makan begitu sahaja atau dimasukkan kedalam masakan seperti acar buah.

Buat mak-mak yang ada pokok belimbing buluh dan berbuah banyak, inginkan kelainan boleh rujuk perkongsian Puan Azizah Daud

ini, cara untuk membuat Halwa Belimbing Buluh.

“Ada yang tak tau nak buat apa dengan buah belimbing buluh yang banyak dipokok. Untuk tahan lama buah belimbing ni boleh diperoses menjadi:

1. Belimbing kering
2. Halwa belimbing
3. Sambal Hitam

Disini saya tunjukkan cara untuk buat Halwa Belimbing.

Bahan-Bahan:

Belimbing buluh
Air kapur
Air gula

Cara Membuat:

1. Basuh bersih Buah Belimbing.

2. Belah dua dan rendam dalam air kapur semalaman atau sekurang kurangnya 4 jam.

3.Keluarkan belimbing dan basuh bersih. Toskan.

4.Masak air gula dan sejukkan. Kemudian masukkan belimbing yang telah ditos tadi.

5. Dua atau tiga hari sekali, asingkan belimbing dari air gula.Panaskan semula air gula. Sejukkan dan masukkan balik buah belimbing tadi.
7. Ulangi proses hingga buah mengecut dan air gula semakin menyusut. 8. Akhir sekali, bolehlah dijemur atau keringkan dalam ketuhar.

Info Ekstra!

Halwa yang dah kering boleh simpan dalam peti ais untuk tahan lama. Boleh makan begitu saja atau masukan dalam masakan. Saya masukkan dalam acar buah.

Selamat Mencuba!

MW: Semoga perkongsian resipi halwa belimbing ini bermanfaat buat mak-mak yang ingin mencubanya, daripada terbiar busuk buah belimbing di pokok.

Sumber:Azizah Daud

Published by
Suhaidah Abd Wahab