Memang ‘sakit mata’ bila lihat kuali berkerak hitam dan payah nak dibersihkan walaupun dah sental dengan macam-macam cara. Malah ada pelbagai tip dan petua untuk bersihkan bahagian belakang kuali ni.
PETUA Tanggalkan Kerak Kuali Tebal Dengan ASAM KEPING Memang Menjadi Sungguh!
Rupanya guna cuka dan baking powder pun boleh, tanggalkan kerak hitam pada belakang kuali ni. Hasilnya memang bersih dan berkilat. Boleh cuba cara yang dikongsikan oleh Puan Sue Yusoff ini sebagai rujukan.
“Bukan nak share resepi masakan kee apa. Dengan bahan nih boleh dapat kuali berkilat.”
Yang tengah tu tak dan perabis dah nak tonyoh, anak melalak lapaiq dahh..
Dalam 15 minit jaa tonyoh.
Bahan-Bahan:
Cuka
Baking powder
Caranya:
Bancuh baking powder pekat sikit
Lumur dekat kuali, curah cuka biaq sat 5 min
Boleh laaa mula tonyoh.
Selamat mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
6 Cara Mudah Hilangkan Kesan Hangus Pada Periuk Kesayangan, Sila Cuba Gerenti Jadi!
Sanggup Guna KUALI HITAM, Kononnya Legend. Sebenarnya Ia Bahayakan Kesihatan
MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi mak-mak yang ada masalah periuk belanga berkerak hitam, payah nak bersihkan jadi berkilat tu boleh cuba petua dan cara berkesan yang dikongsikan ini.
Sumber: Sue Yusoff
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Pintu Peti Sejuk Tak Rapat, Tukar Sendiri Getahnya Jimat RM100 Tak Perlu Upah!
Jika di rumah menggunakan peti sejuk yang dah bertahun-tahun lamanya, biasanya sampai satu peringkat pintunya susah nak tutup rapat. Ia disebabkan getah pada pintu tersebut dah ‘expired’. Sebenarnya bila berlaku situasi macam ni, tak perlu upah orang pun, boleh beli getah baru dan tukar sendiri je. Sangat mudah nak pasang dan jimat kos.
Boleh cuba tip dan cara yang dikongsikan oleh Khairul Hafiz ini sebagai panduan;
Kalau saya tak share benda ni saya rasa bersalah pulak. Sebab bagi saya benda yang senang DIY wajib share untuk manfaat semua orang.
Pintu Peti Sejuk Tak Rapat Sebab Getahnya Expired. Begini Cara Tukarnya & Buat Sendiri Jimat RM100 Tak Perlu Upah!
Meh saya tunjukkan caranya satu demi satu.
Pastikan getah pintu peti sejuk anda memang betul-betul expired. Tanda-tanda expired adalah getah dah tertanggal dari pintunya.
Langkah 1 : Cabut Getah
Caranya adalah dengan cabut penjuru atas macam dalam gambar bawah. Tarik je sampai getah tu tercabut. Jangan risau, nak repair ni tak perlu tool.
Langkah 2 : Cara Pasang Getah Yang Baru Pula.
Tekan setiap penjuru terlebih dahulu. Baru tekan yang lain-lain, untuk elak getah terlebih saiz di setiap penjuru.Baru lah tekan yang lain-lain.
Tekan biar betul-betul rapat supaya pintu senang nak tutup nanti. Siap!
Beli getah peti ais kat sini.
Shopee – https://invol.co/cl5yazt
Lazada – https://invol.co/cl5yb0w
Sebaiknya chat dulu dengan seller tentang ukuran, brand peti ais.
Semoga bermanfaat! Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
CARA Basuh Kain Buruk, Kain Lap KOTOR Kembali Bersih & Wangi Macam Baru!
DIY Kusyen Kerusi Lama Jadi Baru, Tak Perlu Buang Dan Jimat Belanja
Suami DIY Rak Rempah & Rak Pinggan, Isteri Senyum Sampai Telinga
Mingguan Wanita : Jadi bila pintu peti sejuk tak rapat sebab getahnya dah ‘expired’, boleh beli getah yang baru dan tukar sendiri je. Lebih mudah dan jimat kos berbanding nak upah orang buat.
Sumber : Khairul Hafiz
APA RAHSIA KEJAYAAN KAMI JADI JUTAWAN MILENNIAL?
Chocodap’s, Faith Fleur, Anggun Cotton Collection, Teh Ais Pyorr, Masak-masak Cekyana (Oden viral) dan bayak lagi jenama lain mempunya ratusan ribu pelanggan masing-masing.
Tak ramai anak Melayu kita mampu bina empayar perniagaan dari bawah dari tiada apa-apa. Ia bukan dicipta sehari dua. Banyak pengorbanan terpaksa dilakukan sepanjang pendakian.
• Apa rahsia mereka?
• Apa yang mereka lakukan?
• Apa ilmu-ilmu yang diamalkan?
• Siapa yang susah senang bersama mereka?
• Apa dugaan dan keperitan yang dilalui?
Teringin ikut jejak mereka?
Semua ini akan terjawab di program Webinar Eksklusif CEO BIsnes Viral anjuran Mingguan Wanita pada 25 September 2021 secara virtual. Dangarkan sendiri perkongsian jujur mereka. Eksklusif!
Menangi hadiah-hadiah cabutan bertuah serta wang tunai bernila RM100.
Daftar sekarang di
https://toko.ideaktiv.com/…/webinar-eksklusif-ceo…/
atau scan QR Code pada poster
Atau sertai grup telegram WEBINAR EKSKLUSIF CEO BISNES : https://t.me/bangkitwanitaMW
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tip PENTING ‘Pantang Larang’ Guna AIR FRYER Barulah Tahan Lama, Tak Cepat Rosak!
Ramai yang sedia maklum penggunaan air fryer dapat menjimatkan penggunaan minyak dan masakan pun lebih sihat. Jika di rumah ada air fryer, penting ambil tahu ‘pantang larang’ penggunaannya. Barulah air fryer yang dibeli dapat tahan lama dan tak mudah rosak.
Baca perkongsian daripada pengguna Air Fryer, Abdul Razak Abdul Rahim ini sebagai panduan.
1. Tempat Letak
Pastikan AF berada 15 cm atau lebih jarak dari dinding dan sekeliling. AF boleh cair jika berlaku pantulan haba.
2. Timer
Timer dilarang undur sebab akan mudah rosak. Jika masakan dah masak tetapi minit masih berjalan, boleh tarik keluarkan loyang. Pemanasan akan terhenti (kalau jenama Tefal). Tutup suis dan biarkan minit tersebut kembali ke kosong dengan sendiri.
3. Jangan Tutup Suis Semasa Sedang Memasak
Jangan tutup suis semasa sedang memasak, sudah tentu kita akan keluarkan loyang sebab nak cek makanan masak tau tak, masa tu la pemanasan akan terhenti, boleh la tutup suis. Apa-apa pun ikut la kesesuaian AF masing-masing. Cuma elakkan paksa timer kembali ke 0.
4. Jangan Masukkan Bahan Ringan
Jangan masukkan bahan ringan mudah terbang dalam AF kerana di dalam AF ada putaran angin yang kuat. Bahan ringan akan terbang dan terbakar bila terkena pemanas. Contohnya kulit popia, kertas pelapik. Akan menyebabkan AF akan terbakar.
5. Jangan Basuh Bekas Sewaktu Panas
Jangan terus basuh bekas nonstick sewaktu panas. Nonstick akan cepat tertanggal.
6. Elakkan Air
Elakkan air didalam air fryer, masak maggi tak sesuai guna AF. Nama lagi fryer bukan steam, bukan rebus.
7. Kuantiti Makanan Mempengaruhi Suhu & Masa
Kuantiti makanan yang dimasak boleh mempengaruhi penggunaan suhu dan masa. Contoh analogi, goreng 1 biji karipap sahaja dan goreng 4 biji karipap serentak. Guna suhu dan masa yang sama, karipap mana akan hangus atau masak dahulu? Yang penting kena try and error. Belajar dari pengalaman.
8. Saiz Air Fryer
Saiz AF juga memainkan peranan. Sebagai analogi, pada suhu 37C anda berada di dalam bilik kecil 10 minit seorang diri dan pada suhu 37C anda berada di dalam dewan besar 10 minit seorang diri. Yang mana akan berpeluh lebih banyak? Bezakan.
Begitu juga dengan di dalam AF. Nak makan 2 orang tapi AF 5.8 liter. Dan nak makan 6 orang tapi AF 1.8 liter. Macam mana nak urus? Jom fikir.
9. Boleh Lap Pemanas Dengan Tisu Basah
Boleh lap pemanas yang berlingkar macam ubat nyamuk tu dengan tisu basah. Kalau ada kotoran, jangan siram air. Kotoran apa? Mungkin minyak atau air dari ayam bakar terpercik. Jangan pasang suis, pastikan AF tak digunakan dalam tempoh tertentu sebelum dan selepas lap. Jangan la lepas masak terus lap atau lepas lap terus guna. Pastikan ia kering semasa nak guna. Guna wet tisu biasa untuk lap, jangan guna ada perisa strawberry atau alkohol.
Makanan beku boleh masuk AF terus, asalkan tak bercantum satu sama lain.
Contoh Penggunaan Salah Air Fryer
Pengguna juga harus tahu kegunaan AF yang sebenar. Di bawah ini merupakan contoh cara penggunakan yang salah:
- Goreng telur sebiji guna AF, suhu 120 masa 10 minit. Kalau goreng atas pan nonstick 1 minit je, guna dapur gas. Jadi, mana yang lebih jimat masa? Mestilah guna dapur.
- Masak nasi kukus guna AF. Nama lagi air fryer bukan air steam. Kalau lemang ok la sebab kita bakar.
- Goreng donat separuh masak guna dapur gas, kemudian masak guna air fryer nak bagi bagi. Haish, 2 kali kemas pula.
- Kukus ikan dalam AF.
- Defrost ayam beku dalam AF untuk buat sup. Masak la ayam tu nanti, jadi ayam goreng pulak.
Semoga Bermanfaat!
Mesti Baca:Goreng Tapi Tak Guna Minyak, Ini 7 Sebab Kenapa Mak-Mak Kena Ada Air Fryer Di Rumah!
Baca Lagi Di Sini:Burnt Cheese Cake Guna Air Fryer, Set Suhu 180° 25 Minit!
Artikel Menarik:Ini Cara Betul Nak Bersihkan Air Fryer. Siap Ajar Satu Per Satu
Mingguan Wanita: Jadi buat mak-mak yang ada ‘air fryer’dekat rumah tu, sila ambil perhatian tip dan panduan yang dikongsikan ini. Barulah ‘Air fryer’ yang digunakan tahan lama dan tak mudah rosak.
Sumber: Abdul Razak Abdul Rahim
Follow kami
Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
PISANG GORENG Rangup, Letak Sesenduk Marjerin Panas Dalam Adunan Tepung Gandum!
Rupanya nak buat pisang goreng jadi rangup, kena letak sesenduk marjerin panas dalam adunan tepung gandum.
Pisang goreng antara menu minum petang kegemaran ramai.Kebiasaannya, guna tepung beras sebagai bancuhan untuk jadikan pisang goreng tetap rangup walaupun dah sejuk.
Meskipun ada macam-macam resipi adunan tepung bancuhan pisang goreng, boleh cuba perkongsian resipi simple dari Nurulshifa Fadzil ini kongsikan. Memang mudah boleh gunakan tepung gandum juga.
Mesti Baca: Resipi Bancuhan Goreng Pisang Sedap, Serdak Halus Rangup Krup Krap!
Bahan-Bahan:
Tepung Gandum
Air
Garam
Marjerin/mentega
Cara Membuat:
1. Kacau rata tepung gandum, air dan garam. Jangan terlalu pekat atau cair.
2. Panaskan minyak dalam kuali.
3. Kemudian, masukkan marjerin atau mentega dalam minyak panas tadi.
Artikel Popular: RESIPI Pisang Goreng ‘Crunchy’ Tak Berminyak Dibuat Niaga, Tak Putus Orang Beli!
4. Selepas itu, ambil sesenduk minyak panas tadi dan masukkan dalam bancuhan adunan tepung tadi.Kacau sebati.
5. Masukkan pula pisang dalam bancuhan adunan tepung tadi.
6. Boleh goreng seperti biasa dalam minyak tadi.
7. Angkat pisang apabila warna keperangan.Siap!
Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini: Buat Kek Pisang Gebu Cara Azlina Ina, Ikut Resipi Satu Persatu Memang JADI!
@cikvia_shifaUntuk anak-anak dara yang OTW nak jumpa mertua. Awak buatkan Pisang Goreng ni tau. Dijamin lain dari yang lain dan confirmed BF awak sebok nak masuk minang TERUS. TRUST ME 😍🥳💋♬ suara asli – rafaaldiansyah
Mingguan Wanita: Wah simple sangat bancuhan pisang goreng ni. Guna tepung gandum je pun boleh jadi rangup. Paling penting guna minyak/marjerin panas, campur dalam adunan sebelum digoreng.
Sumber: TikTok Nurulshifa Fadzil
Follow kami di :
Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita
ZAMAN DAHULU BOLEH LAH NAK PERMAINKAN WANITA. SEKARANG ‘BIG NO’ Wanita hari ini PANTANG DICABAR!
Pernah diperlekehkan? Dipijak kepala? Buli atau takut berdepan masalah hidup? Dengar apa nasihat pakar. Jom sertai webinar sehari, AURA: Wanita Pantang Dicabar ini.
Klik link ini untuk daftar penyertaan: https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-aura-wanita-pantang-dicabar/ atau whatsapp : http://www.wasap.my/60196328758/DaftarAura
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI