hal rumahtangga

Nak siapkan hal rumahtangga ini bukan kerja yang mudah, setiap hari isteri buat kerja yang sama sampai kadang dirinya nampak selekeh di mata suami.

Ada yang kritik, bila wanita keluar bukan main cantik tetapi waktu duduk rumah nampak selekeh. Eh, sebenarnya tak ada niat langsung nak tunjuk rupa serabai pada suami sendiri. Tapi, puncanya ada dalam perkongsian saudara Firdaus Shakirin ini. Jemput hadam.

Hal Rumahtangga Tak Pernah Habis

Isteri kita perlukan terapi.

Terapi tu, maksudnya “pemulihan”, dia perlu refresh balik diri dia untuk apa yang dia dah lalui. Seorang isteri selalu akan mendahulukan anak-anak, suami dalam apa jua keadaan sekalipun. Tanpa disedari, mereka mengorbankan kegembiraan sendiri, apa yang diri sendiri perlukan.

IKLAN

Bila balik kerja, saya tengok isteri ada depan pintu, saya tanya,

“Kenapa letak mop atas kepala?”

Dia kata, mana ada… Saya cakap, “ Sorry, rambut rupanya, dah rupa macam mop ja dari jauh.”

Betapa strugglenya dia dalam melaksanakan tugas sebagai seorang isteri dan seorang ibu. Sampai kekemasan diri pun tak sempat difikirkannya, janji bila suami balik, makanan dah siap masak, rumah bersih, nampak kemas. Nak boleh masak smpai siap tu, berapa kali kena kemas umah tu, tahu-tahu dan paham-paham je la. Masakan yang mengambil masa 10-15 minit, jadi sejam. Baru potong ayam, belah ikan, anak buat hal. Baru nak menumis, teringat anak tak mandi lagi. Baru nak masukkan ayam, ikan ke dalam masakan, anak satu lagi nak balik sekolah dah. Kena pergi ambil.

Itu Isteri Boleh Jadi Stress

Lama-kelamaan, isteri akan stress, akan tertekan dengan apa yang dibuatnya hari ke hari, suami perlu mengurangkan stress ni, tekanan ni dengan cara, bagi dia rehat secukupnya. Saya pernah search pakej SPA yg ada disekitar tempat saya tinggal, then booked. Bila weekend, saya cakap kat isteri, saya dah booked satu session kat awak, kat SPA ni, awak pergi, rehat dan relax, manjakan badan awk, bagi orang urut, mandi, lulur dan sebagainya. Saya jaga anak, tak mahal pun, dalam 100-200. Alah, duit boleh cari… Jangan risau.

Bagi Isteri Ruang Untuk Rehat

Kemudian dalam 3 bulan sekali, pasti saya akan bawa isteri untuk bercuti. Tak jauh dari rumah pun tak apa, asalkan dia “dapat keluar” dari rumah. Tinggalkan sekejap suasana, persekitaran yang sama, yang hari-hari dia kena tempuhi untuk tengok suasana dan persekitaran yang baru. Bantu dia dalm urusan hariannya pun dapat mengurangkan stress dia. Ini yamg paling mudah untuk dilakukan dan tak melibatkan sebarang kos, wang ringgit. Ada isteri, keluar shopping pun dah stress released, bawa pergi dinner kat luar, makan sedap-sedap pun dah ok. Terpulang pada cara kita, cara masing-masing, kemahuan masing-masing bagaimana kita nak hilangkan, kurangkan tekanan dalam diri kita tu.

Please take note wahai suami smua, isteri perlukan masa, ruang dan peluang untuk “refresh” dan “reset” diri dia semula. Supaya she can continue to do whatever will be the best for her family.

What do you think makes a happy family? Your wife happiness and she absolutely deserves to be happy.