Elak Sapu Marjerin Pada Dinding Loyang, Gunalah SHORTENING Barulah Kek Tak Garing

Share

Tip yang selalu kita dengar bila nak bakar kek, tak kiralah kek apa sekali pun, mesti kena sapu marjerin, butter atau minyak masak pada dulang tersebut. Ini untuk mengelakkan kek melekat dan senang untuk dikeluarkan daripada loyang.

Walau bagaimanapun sapu marjerin pada loyang bukan hanya untuk tidak bagi kek melekat tapi boleh jadi kek menjadi garing pada bahagian tepinya.

Selalunya, begitulah bila mak-mak bakar kek, bahagian tepi sudah nampak garing dan masak, sedangkan bahagian tengahnya masih belum masak sepenuhnya.

Nak tak nak bila sudah masak, terpaksalah mak-mak potong bahagian garing itu. Ada kalanya boleh jadi hangit dan nak makan pun rasa pahit.

Ini ada tip yang boleh mak-mak praktikkan terutamanya dalam membakar kek. Perkongsian daripada Fauzi Karim yang menyarankan supaya menggunakan shortening seebagai pengganti marjerin untuk disapukan pada dinding loyang.

Malah, ada tip-tip lain yang boleh mak-mak cuba terutamanya bila ingin membakar kek supaya ia menjadi dengan jayanya.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Tip Kek Buah ‘Moist’, Rendam Buah Dengan Air Suam, Gaul Tepung, Gerenti Jadi!

Tip PENTING Kena Ingat Bila Buat ‘No Bake Cakes/ Chilled Cheesecake

Info Lebih Menarik DI SINI

Sapu Marjerin, Gantikan Shortening

Cara nak kurangkan garing kek pada dinding loyang.
Selalunya kita menggunakan butter atau marjerin ataupun minyak masak dioleskan pada dinding loyang.

Betul tak?

1. Sebenarnya butter / marjerin / minyak masak ini juga menyebabkan kek menjadi garing terutamanya pada bahagian dinding.

Untuk menyelesaikan masalah ini cuba anda gunakan SHORTENING sebagai pengganti bahan tersebut. Sapukan sahaja pada dinding dan lantai loyang. Masukkan adunan kek seperti biasa.

Shortening adalah bahan yang tahan panas dan mampu mengurangkan risiko kek garing

Jenama terbaik adalah crisco / loon soon (repack)

2. Baking Tin Stripd – sama ada kain unggu atau tuala kecil yang dibasahkan dan di lilit pada kek atau aluminium foil yang di lilit sekeliling loyang


 

3. Baking paper. Mampu mengurangkan kesan garing pada kek.


 

4. Loyang tebal seperti Duck Brand – betul loyang tebal boleh juga mengelakkan kek dari garing TETAPI ia juga boleh jadi penyebab garing dan hangus jika tidak dikeluarkan dalam tempoh waktu yang sepatutnya.


 

Antara fungsi Lainnya:
Memandangkan ada kek-kek tertentu saya yang terpaksa guna loyang rendah atau satu adunan terpaksa bahagi kepada 3 loyang.. maka saya beli baking strips ni untuk elak kek membumbung terlalu tinggi di bahagian tengah.

Kalau kek terlalu membumbung bahagain tengah, saya terpaksa potong dan buang untuk memudahkan kek diratakan selain ia mengelakkan kek garing pada bahagian tepi..

MW: Selalunya begitulah bila masak kek, mesti ada garing kat tepi dan terpaksalah buang bahagian tepi dulu.

Sumber: Fauzi Karim

.

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

https://t.me/bangkitwanitaMW

 

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Published by
Nora