Hiasan karangan bunga, kalau nak beli, rasanya harga pun boleh tahan juga. Walaupun begitu, memang cantik bila dijadikan hiasan di rumah. Nak gantung atau diletakkan frame pun boleh. Ikut pada idea masing-masing.

Tak perlu nak pening-pening, hiasan karangan bunga nie rupanya boleh dibuat sendiri. Bahan yang digunakan pun diambil daripada sekita rumah. Akar-akar kayu dan penyakut baju. Bunga pula bolehlah dibeli di kedai atau guna sahaja bunga yang memang tak nak pakai.

Baca artikel lain di sini: DIY Meja TV Guna PVC,Cat Hitam Terus Nampak Lawa Macam Besi!

DIY Pokok Hiasan RM8.40, Lagi Rimbun Lagi Cantik!

Info lebih menarik DI SINI

Kali ini, Norpadilah berkongsi idea dalam membuat hiasan karangan bunga. Bolehlah mak-mak buat kat rumah. Tepek di dinding pun cantik.

IKLAN

“DIY hiasan karangan bunga ni sesuai untuk dinding atau pintu. Kos pun sangat-sangat rendah sebab kita una bahan-bahan terpakai yang ada di sekitar rumah. Cuma, kena gigih dapatkan akar kat semak la…”

Bahan Yang Diperlukan:
1. Akar kering yang melilit pokok.
2. Hanger baju
3. Cable tie
4. Hot glue
5. Bunga/daun artificial
6. Spray paint putih atau clear
7. Kayu pallet & hook ( addition ) klu nak buat frame

Step by step ada di bawah.

Akar pokok, hanger baju dan cable tie.


Spray ikut suka warna apa.

Kalau nak buat frame.

Kering cat boleh letak bunga pulak guna hotglue gun.



MW: Kreatif. Nanti bolehlh buat kat rumah. Tampal kat dinding untuk hiasan. Mesti cantik.

Sumber: Norpadilah Binti Afandi