Bukan diet biasa-biasa tetapi ini khas buat mak-mak yang ada masalah penyalah kronik. Biasanya kalau bertemu dengan pesakit yang menghidap penyakit kronik seperti darah tinggi, diabetis atau kanser antara nasihat yang kerap diberikan ialah ‘jaga makan’.
Ini bermakna, anda perlu mengambil makanan berkhasiat supaya badan kuat untuk melawan penyakit.
Memang pengambilan nutrisi seimbang amat penting bagi menjamin kesihatan seseorang, namun setiap individu mempunyai keperluan berbeza dalam pemilihan diet.
Seperti yang Puan Siti Jamilah Mohamed kongsikan, dia cuma amalkan pemakanan sihat untuk kontrol makan ubat darah tinggi.
“Alhamdulillah, selepas bertukar cara pemakanan selama 90 hari, saya dah berjaya kontrol makan ubat darah tinggi. Diet barli tanpa protein haiwan dan berbekam 2 minggu sekali. Berat badan turun dari 62kg kepada 47kg.”
Syukur ya Allah dan ribuan terima kasih kepada Prof Aziz Al-Safi Ismail dan Doktor Noorulamin.
Kalau anda nak ikut, sila minta nasihat daripada doktor dulu ya.
Barli dan sayur goreng (goreng dengan minyak zaitun)
Lempeng barli dengan sambal tumis bawang (pakai minyak zaitun) dan salad
Bacaan BP selepas control makan ubat darah tinggi (amlodipine 10mg) atas nasihat doktor.
Pagi sesudu besar minyak virgin olive dan sesudu kecil minyak sauda.
Minum air rebusan barli itu biar banyak gelas pun tak apa. Tenghari pukul 12 saya makan barli yang dah direbus tadi dengan sayur-sayuran yang saya tumis dengan minyak zaitun.
Ikan bilis tak boleh ya. Pakai bawang besar dan bawang putih sahaja. Garam pakai garam himalaya yang pink.
Lepas tu pukul 3 saya ambil buah-buahan.
Petang pukul 7 saya makan barli macam tengah hari tadi.
Kalau bosan boleh cuba lempeng barli pula dengan sambal tumis bawang. Gula pakai gula kabung.Selamat mencuba.
NOTA:
Mohon minta nasihat daripada doktor ya.