“Saya mencadangkan pihak SPRM membuat siasatan kenapa mereka mengubah saiz Kinder Joy kegemaran kanak-kanak ni makin besar.”

“Kalau macam ni biar anak teriak tak apa, dalam tu bukan ada apa pun sampai 17 ringgit. Membazir!”

“Boleh kena renjatan eletrik masa nak bayar benda ni!”

Itulah kenyataan sesetengah mak-mak bila tular gambar saiz Kinder Joy makin besar di laman sosial baru-baru ini. Rasanya kebanyakan mak-mak memang trauma kalau nak bawa anak kecil masuk kedai yang ada jual produk ini di kaunter pembayaran.

Namun lain pula dari sudut pandang ibu anak empat ini, Puan Salwa Mohd Saleh yang mana dia tak risau langsung dengan isu saiz KInder Joy dah makin besar. Haaa… agak luar biasa juga sebab jarang mak-mak yang berjaya pujuk anak daripada mengamuk beli ‘coklat berhantu’ ini. Nah, jemput godek tip macam mana nak elak daripada terus terjebak beli…

Tip Pujuk Anak Kalau Nampak Kinder Joy

Viral kisah emak ayah tension kinderjoy size maxi. RM17.99 katanya. Saya tak ada kesan secara lansung atau tidak lansung. Sebabnya memang tak pernah belikan.

Mari dikongsikan tips nya.

1. Beritahu anak dengan jujur. Ianya tidak berbaloi. Malah bukanlah makanan yang bagus berkhasiat dan mesti makan. Hanya option sahaja. Saya beritahu sejak mereka faham percakapan. Tak perlu tunggu 4 5 tahun usia.

IKLAN

2. Anak-anak saya tak tahu pun ada mainan di dalam tu. Hingga dapat tahu dari kawan-kawan. Pernah minta belikan. Saya hanya explain dengan bahasa mudah. Harganya tidak setimpal. Kalau beli mainan di kedai RM2 boleh dapat 2 mainan yang besar. Cuma kena tunggu balik kampung lah baru dapat pegi kedai RM2. Mereka faham

3. Ada pula teori, jika emak ayah tak beri makan jajan, di belakang mak ayah dia akan makan. Dan dia akan tipu emak ayah cakap dia tak makan. Saya rasa berbalik kepada didikan dan personaliti anak.

4. Imran misalnya, walaupun nak sangat makan layer cake apollo, tetap akan minta izin walaupun tahu tak diizinkan dan dia akan merajuk. I’jaaz lain pula. Imannya goyah sikit bila jumpa kawan atau sedara yang makan jajan. Jadi dia kadang terbabas. Tapi dia akan mengaku dan cerita tentang tu. Usia pun baru 7 tahun. Saya tak hukum tapi terus ingatkan.

5. Jadi, jika anak-anak masih kecil, didiklah dari kecil bahawasanya kinder joy itu tidak berbaloi. Tak perlu tipu. Tak perlu marah-marah. Cakap terus terang. Dan beri option lebih baik dalam jangka masa panjang. Jgn underestimate keupayaan anak untuk faham. Mereka boleh absorb walaupun baru 2 tahun.

Selebihnya terpulang. Jika rasa memang mampu dan nak pula beli, silakan. Cuma yang banyak saya nampak komen marah-marah kehabisan wang sedangkan yang ada akal lebih adalah kita yang dewasa.

Jangan jadikan mereka tuan.

Wallahu’alam.

Ok, lepas ini mak-mak boleh kawal anak-anak dari peringkat awal ikut tip pengalaman ibu ini ya. In shaa Allah, ada hasilnya. Moga bermanfaat~