
Musim PKP ni kadang-kadang kering idea mak-mak nak masak apa. Anak-anak pulak asyik-asyik tanya, hari ni masak apa. Breakfast makan apa, lunch makan apa…nanti minum petang makan apa. Lepas tu sebelum maghrib dah tanya malam ni nak makan apa pulak?
MW kongsi satu resipi yang amatlah mudah dan kosnya pula murah. Resipi perkongsian dari Ameera ini hanya gunakan dua bahan utama. Iaitu biskut oreo dan juga susu coklat. Cara nak buatnya seperti berikut :
KEK KUKUS OREO
Bahan-bahannya :
- Dua pek biskut oreo
- Susu UHT apa-apa jenama perisa coklat (1L)
Cara penyediaannya :
LANGKAH 1

LANGKAH 2


LANGKAH 3

LANGKAH 4

Hanya dengan EMPAT langkah mudah. Anda dah dapat sebiji kek yang bukan saja senang nak buat, tapi rendah kosnya. Bagi mak-mak yang nak mengisi masa anak-anak dengan ilmu kemahiran masak memasak. Ini salah satu projek perintis yang anda boleh buat bersama anak-anak. Confirm ada yang nak buat lagi kalau bahannya pun semudah ini. Selamat mencuba.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Choco Rich Ball Tak Perlu Bakar, Satu Adunan Dapat 60 biji!

Isi Kandungan
ToggleKuih mahupun biskut raya bagaikan satu kemestian untu disediakan setiap kali tibanya rasa. Jika nak cari kuih raya yang mudah-mudah, tak perlu dibakar menggunakan oven, boleh cuba resipi Choco Rich Ball yang sangat sedap ni. Menariknya resipi ni memang mudah dan lebih menjimatkan bila buat sendiri. Satu adunan boleh dapat 60 biji!
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Muhammad Ali ini.
Resepi yang sangat sangat sedap. Kaya dengan rasa dark chocolate. Kejap ja hampa habis ni kalau buat untuk anak anak. Resepi ni takde inspired by. Memang hasil cipta dari saya sendiri. JOM BUAT!
Satu adunan dapat lebih kurang 60 pcs cookies MINI paper cup. Depends pada saiz yang dibentuk.
RESEPI TANPA BAKAR BISKUT RAYA CHOCO RICH BALL by Mr.Ali
Bahan-Bahan:
BAHAGIAN CHOCOLATE BALL
250 gram Butter
325 gram Chocolate compound (Dark Chocolate)
120 gram Serbuk koko
100 gram Susu Pekat
300 gram Biskut Marie
Mini cookies paper cup macam dalam gambar
BAHAGIAN TOPPING
500 gram Chocolate compund (Dark chocolate)
4 sudu kecil minyak masak
Cara Membuat:
BAHAGIAN CHOCOLATE BALL
1. Cairkan 250 gram butter dan 325 gram coklat compound. Boleh pakai double boil atau microwave.Kalau double boil. Masukan sekali butter dan chocolate tu. Api slow. Dah cair tutup api, terus masukan bahan-bahan susu pekat dan serbuk koko. Panas-panas tu kacau sampai sebati.Microwave pun sama. Dah cair butter dan chocolate tu..masukan bahan lain tadi kacau sebati.
2. Hancurkan 300 gram biskut marie. Jangan pakai biskut lain. Hancurkan dulu awal-awal sebelum step pertama tadi.
4. Masukkan biskut yang dihancurkan ke dalam adunan dan gaul sehingga sebati.
5. Bentukkan campuran tadi kepada bentuk bulat dengan menggunakan tangan. Jangan gentel sebab dia akam crack. Mampatkan dan buat bentuk kecil-kecil dan masukan dalam mini paper cup tadi.
6. Buat lubang di tengah-tengan biskut yang telah siap ..boleh guna apa apa sahaja janji ada lubang kecil kat tengah. Pakai lidi sate pun boleh. Janji yg belum digunakan.
8. Masukkan nutella ke dalam lubang yang dibuat dengan menggunakan piping bag.
9. Setkan ke dalam peti selama 10 minit.
BAHAGIAN TOPPING
1. Cairkan 500 gram dark chocolate dan masukkan 4 sudu kecil minyak masak ke dalam dark chocolate yang dicairkan dan kacau sehingga sebati.
2. Tuangkan dark chocolate tadi ke atas biskut dengan menggunakan sudu.
3. Hias ikut kreativiti anda.
4. Biarkan coklat kering mengikut suhu bilik.Bila kita sentuh di dah tak melekit. (Tak perlu letak dalam peti ais).
5. Biskut sudah sedia untuk dimakan dan boleh letak kat luar je. Senang kan. Memamg sedap..Serius tak tipu.
Selamat Mencuba!
– mr.ali
Baca Lagi Di Sini:
Resipi Semperit Klasik SEDAP Tak Muak, Modal RM15 Dapat 10 Balang!
MW: Menariknya resipi biskut raya Choco Rich Ball ni, satu adunan boleh dapat 60 biji!.Paling penting, cukup mudah dan tak perlu dibakar, malah sangat sedap rasanya!
JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )
JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 12 Jun dan 26 Jun 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kam Heong Lala Ini Buat Shell Out Pun Sedap!

Isi Kandungan
ToggleResipi Kam Heong Lala ini memang sedap sungguh. Makan pula dengan nasi putih panas-panas. Memang berpeluh dek kerana kesedapannya itu. Tak percaya? Mesti cuba baru tau.
Ramai orang Melayu yang sukakan masakan Kam Heong ini. Tapi kalau nak menikmati masakan Kam Heong ini memang kena berkunjung ke restoran Cina Muslim. Kedai biasa memang tak ada ye.
Boleh cari di sini resipi Chinese Muslim
Masak Sendiri Resipi Ini Lebih jimat
Resipi yang dikongsikan oleh Nana Sabrina dari Singapura ini memang super yummy. Selain lala, boleh guna seafood lain atau juga ayam atau daging pun sedap. Terpulang pada anda nak guna bahan apa.
Resipi ini juga sedap untuk dijadikan shell out bersama keluarga. Rasanya yang tak terlalu pedas dan ada rasam manisnya, membuatkan anak-anak pasti menggemarinya. Bolehlah cuba masak sendiri di rumah untuk hidangan makan tengah hari atau makan malam hujung minggu nanti. Tak perlu dah keluar makan di restoran. Jimat bajet. Di zaman sekarang ni memang kena pandai bajet. Yang boleh masak sendiri, elok masak sendiri di rumah. Puas makan dengan bajet terhad!
Selamat mencuba resipi Kam Heong Lala ni ye!
Boleh tengok di sini untuk banyak resipi Chinese food:
Chef Ini Ajar Buat Sup Shark Fin, Masakan Cina Halal Yang Susah Nak Jumpa
Sedapnya Ayam Bijan, Cendawan Shimeji Telur Masin Dan Ayam Kiub Halia Madu
Boleh baca di sini juga https://www.instagram.com/mingguanwanita/
RESIPI KAM HEONG LALA
Bahan-bahan:
1 kg Lala dibersihkan (tak perlu rebus)
4 tangkai daun kari
2 sudu makan serbuk kari
1 batang serai – diketuk
3 sudu makan sos tiram
4 sudu makan kicap
2 sudu makan kicap manis
*Garam dan gula ikut selera masing-masing
5 batang cili padi – dhiris
1 biji bawang merah – potong dadu
1/2 cawan air jika perlu
3/4 cawan Minyak
Bahan Kisar:
1 biji bawang merah
3 ulas bawang putih

1/2 inci halia
15-20 tangkai cili kering
1 genggam udang kering
Cara Membuat:
Tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Masukkan serbuk kari. Kacau sebati, gunakan api kena perlahan.
Masukkan bahan perasa, Garam dan gula. Kemudian masukkan sos tiram dan kicap, kacau sebati.
Masukkan pula hirisan serai, bawang, cili padi dan daun kari, kacau lagi.
Setelah itu, bolehlah masukkan lala, kemudian kacau sebati. Tunggu sehingga air kering dan sedikit pekat barulah tutup api.
Kam Heong Lala siap!! Sedapnya!!
Sumber: Nana Sabrina
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Chicken Nugget Untuk Anak, Cuma Kena Rebus Dan Bekukan

Isi Kandungan
ToggleNak beli Chicken Nugget macam yang dah siap bukan elok sangat, lebih selamat kalau buat sendiri. Nak makan banyak pun tak kisah sebab buat sendiri.
Resepi daripada Puan Nurul Natasya Abidin ini tak renyah sangat sebab sekali buat boleh simpan peti. Nanti nak goreng balut je dengan telur dan tepung. Terus boleh ngap!
Bahan-bahan Buat Chicken Nugget
Ayam bahagian dada – blend
Daun sup – cincang halus
Carrot – cincang halus
Tepung ubi – 2 sudu
Tepung gandum – 5 sudu
Garam
Lada sulah
Cara buat:
Rebus / kukus semua bahan. Bekukan.

Bila nak goreng gaul dengan telur dan salut ( tepung gandum + tepung jagung )
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI