Cuci bekas plastik berminyak, memang payah nak hilang kesannya. Dah cuci banyak kali pun masih ada kesan minyaknya. Kesudahannnya nak mudah, memang buang masuk dalam tong sampah sahaja, walaupun sayang bekas plastik ni boleh di guna semula nanti.

Sebenarnya ada tip mudah untuk cuci bekas plastik berminyak ni. Dengan menggunakan dua bahan sahaja. Memang kesan minyaknya sangat mudah tanggal dan bersih! Guna tips ni memang menjadi.

Ikut tip yang dikongsikan oleh Puan Hafiza Zanuddin sebagai panduan;

Saya just nak share petua saya dapat dari mak cik saya. Saya tak pasti samada orang dah lama praktik atau saya jer baru tau.Asalnya mak cik saya bagitau tips ni untuk nak jimatkan penggunaan sabun pencuci pinggan.

Rupanya dalam 2 minggu saya dah amalkan, saya perasan, tips ni boleh hilangkan kesan minyak yang susah nak tanggal di bekas-bekas plastik.

Biasanya kalau kita basuh bekas plastik yang berminyak, mesti susah nak tanggal, lepas basuh pun ada kesan lagi..lepastu kita pun kemurungan.

Tapi bila guna tips ni memang menjadi.

IKLAN

Sape belum tahu, boleh cuba tau…tips tu boleh klik tengok dekat gambar. Kalau kenduri kendara lagi lah elok guna tips ni.

Bahan-Bahan Di Perlukan:

Sesudu Garam
Sabun Pencuci Pinggan

Cara-Caranya:

1.Masuk kan sedikit sabun (tak kisah brand ape pun), lepastu tambah sesudu garam dalam bekas pencuci.

2.Jadilah yang ni hasil campuran. Jangan try rasa guna lidah pulak lepas letak garam tu..saya hampir nak rasa hari tu.

3.Ni lah antara kotoran-kotoran degil yang selalu meninggalkan kesan di bekas dan jiwa..walaupun dah basuh.

4.Dalam proses..gambar ni nak cerita, memang sangat mudah tanggal..love sangat.

5.Dah siap. Pastu boleh la try wat macam iklan kat tv tu, gesel-gesel jari kat bekas… serius, siap keluar bunyi tu.

Selamat Mencuba, Semoga bermanfaat.

Baca Lagi Di Sini:

JIMAT Sabun Basuh Pinggan Boleh Tahan 5 Bulan, Buih Tetap Banyak!

MW: Cuci bekas plastik kesan minyaknya memang payah nak hilang. Menarik tip yang dikongsikan ni, boleh cuba nanti.

Sumber: Hafiza Zanuddin