Bila masakan menggunakan telur seperti kari, masak lemak dan sebagainya, jika salah tekniknya memang telur mudah hancur dan pecah dalam kuah. Sebenarnya ada caranya untuk pastikan telur tak pecah bila masak. Menariknya, petua telur jadi elok, bulat atau bujur mudah saja.
Ikut petua yang dikongsikan oleh Chef Ahmad Shukri Amiruddin ini sebagai rujukan;
Hari ni masak Lemak Telur. Telur Itik tak ada. Saya guna telur ayam. Saya nak bagi petua macamana nak masak telur supaya tak pecah bila masak.
Telur
4 Sudu Cuka *Boleh Beli Di Sini : https://invol.co/cl5jfy0
Air Secukupnya
1. Didihkan air panas masukkan 4 sudu cuka.
2. Bila mendidih pecahkan telur satu persatu. Biar masak.
Cuka itu berfungsi supaya telur tak pecah. Telur tu akan jadi bulat atau bujur. Lepas dah masak tapis dan masukkan telur tu dalam kuah kuning yang telah dimasak.
Selamat mencuba! Semoga bermanfaat.
Baca lagi Di Sini :
Masak TELUR Kuantiti Banyak Guna Kaedah KUKUS Tak Pecah, Tahan Lebih Seminggu!
Tip Masak Telur Mata Goyang Yang Sempurna, Renjiskan Air Tutup Kuali
Serbuk Kopi & Kulit Telur, Baja BERKESAN Kawalan Perosak Organik!
Basuh Atau Tidak Sebelum SIMPAN, Bergantung Cara Penyimpanan TELUR
Mingguan Wanita : Begini rupanya petua supaya telur tak hancur dalam kuah, elok bulat seketul-seketul. Boleh cuba petua ni nanti.
Sumber : Ahmad Shukri Amiruddin
Untuk dapatkan info berkaitan kursus keusahawanan anjuran Mingguan Wanita, join telegram BANGKIT Wanita : https://t.me/bangkitwanitaMW
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita