Rupanya senang nak buat cheese cake yang sedap dan gebu boleh guna empat bahan je. Kalau mak-mak nak buat untuk minum petang, ada potluck atau hari istimewa macam hari jadi anak pun sesuai sangat buat kek ini. Paling penting ia tak rasa hanyir dengan bau telur.
Boleh cuba perkongsian resipi cheese cake gebu dan senang nak buat di daripada Puan Nurul Athira sebagai rujukan;
“Cheesecake done. 4 bahan je confirm jadi. Bolehh try awak-awak. Yang pasti tidak hanyir telur.”
Bahan-Bahan:
250g cream cheese
250g susu pekat
5 biji Telur
1/2 cawan Tepung gandum
Cara Membuat:
1.Asingkan putih telur dan kuning.
2.Mixer kan putih telur sampai kental (soft peak, bertanduk bila terbalikkan bekas meringue tak jatuh).
3.Bekas lain, pukul creamcheese bersama susu pekat sampai kembang. Masukkan telur kuning satu persatu pukul sampai sebati.
4. Akhir sekali, masukkan tepung dan kaup balik sampai sebati.
5. Satukan putih telur tadi dan bancuhan creamcheese kaup balik je pakai spatula.
6. Lapikkan baking paper dalam tray. Masukkan adunan dan bakar selama 30minutes api atas bawah 180c. Mengikut oven masing-masing.
Taraaa siappp. Mudahh jer kalau ikut step by step.
Selamat Mencuba!
Posted by Nurul Athira on Thursday, August 29, 2019
MW: Mudah sangat nak buat cheese cake ikut resipi yang dikongsikan ini. Hanya guna empat bahan je. Mak-mak yang suka cheese cake boleh cuba buat sendiri di rumah. Anak-anak pun mesti suka.
Sumber:Nurul Athira
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Mak Boleh ‘Main Masak-Masak’ Dengan Anak, Cuba Resipi Berasaskan Telur Ini
Mak-mak ada lebih banyak masa untuk menyediakan sarapan istimewa untuk anak-anak dan suami apabila bekerja dari rumah, dalam keadaan kita semua perlu hadkan pergerakan dan duduk di rumah untuk mengawal wabak Covid 19 yang sedang melanda negara kita.
Jadi, untuk mak-mak, boleh ajak anak-anak untuk sama-sama memasak supaya mereka ada aktiviti ketika di rumah. Selain itu ia juga untuk mendidik anak-anak supaya rajin masuk dapur. Taklah mengadap handphone je.
Apa kata anda cuba resipi berasaskan telur untuk dijadikan sajian sarapan enak untuk seisi keluarga. Telur sebagai bahan utama, mesti ada dalam tiap rumah kan?
Mak-Mak, Ini resipinya…Selamat mencuba!
BAKED BREAKFAST OMELETTE
BAHAN-BAHAN:
4 biji telur gred A
½ cawan susu segar
¼ cawan cencangan sosej/pepperoni
1 biji tomato – cencang
2 sudu makan parutan keju – Mozarela/Romano/Parmesan
1 sudu makan cencangan daun basil
Garam, lada hitam dan lada sulah secukupnya
Mentega secukupnya
CARA MEMASAK:
- Di dalam satu mangkuk, pukul telur bersama susu segar hingga sedikit kembang (jangan pukul berlebihan).
- Kemudian masukkan cencangan sosej/pepperoni. Tambah tomato, garam, serbuk lada hitam dan lada putih secukup rasa. Ketepikan.
- Sediakan loyang/bekas pembakar yang telah disapu sedikit mentega di sekelilingnya.
- Tuang bancuhan telur tadi ke dalam bekas tersebut.
- Tabur cencangan daun basil dan parutan keju.
- Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 190-200C selama 15-20 minit atau hingga telur masak.
- Angkat dan sedia dihidangkan.
MAK-MAK JUGA BOLEH MASAK NI..
SCRAMBLE EGG MUSHROOMS
BAHAN-BAHAN:
3 biji telur
8 biji cendawan butang | hiris nipis
1 biji tomato | cencang
1 sudu makan cencangan cili Benggala
½ cawan susu segar
½ cawan parutan keju parmesan dan mozzarella
Garam dan lada sulah secukup rasa
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
- Di dalam mangkuk; pukul telur bersama susu, garam dan lada sulah secukupnya. Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tuang bancuhan telur dan masak hingga agak kental.
- Masukkan cencangan cendawan, cili Benggala, parutan keju dan cencangan tomato. Gaul sebati dan hancurkan.
- Hidangkan bersama kepingan roti, salad dan sos pilihan jika mahu.
ROTI BAKAR TELUR GOYANG
BAHAN-BAHAN:
2-4 keping roti putih
2-4 biji telur
Mentega secukupnya
Kaya secukupnya
Garam dan lada sulah secukup rasa
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
- Bakar roti hingga perang.
- Sapu mentega dan kaya secukupnya di atas roti itu. Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Goreng telur mata setengah masak (kuning telur masih cair sedikit).
- Letakkan telur di atas roti bakar tadi dan tabur sedikit garam dan lada sulah. Hidangkan segera.
TOMATO EGG MUFFIN
BAHAN-BAHAN:
6 biji telur
2 biji tomato | cencang dadu
1 batang daun bawang |cencang
¼ sudu teh paprika
Garam dan lada sulah secukup rasa
Mentega secukupnya
CARA MEMASAK:
- Di dalam mangkuk, pukul telur hingga agak kembang bersama garam dan lada sulah.
- Tuang bancuhan telur ke dalam acuan muffin yang telah disapu sedikit mentega atau ke dalam cawan kertas muffin.
- Tambahkan cencangan tomato dan daun bawang ke dalam bancuhan telur tadi.
- Tabur sedikit serbuk paprika.
- Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 190-200C selama 15 minit atau hingga telur masak.
- Keluarkan dan sedia dihidangkan.
EGG PRATA ROLL
BAHAN-BAHAN:
2-3 keping roti prata segera | nyah bekukan
1 labu bawang besar | cencang halus
3 biji telur
1 sudu makan cencangan daun bawang
Garam dan lada sulah secukup rasa
Minyak zaitun secukupnya
CARA MEMASAK:
- Di dalam mangkuk, pukul telur bersama garam dan lada sulah secukup rasa.
- Masukkan cencangan bawang besar dan cencangan daun bawang, gaul rata. Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak zaitun di dalam kuali leper.
- Panaskan roti prata di kedua-dua bahagian hingga agak perang. Angkat. Ketepikan. Ulangi langkah hingga selesai.
- Menggunakan kuali yang sama, tambah sedikit minyak zaitun lalu tuang bancuhan telur ke dalam kuali. Biar telur masak di kedua-dua bahagian.
- Letak telur ke dalam prata dan gulung kemas. Potong mengikut cita rasa masing-masing dan sedia dihidangkan.
Jangan lupa follow kami di:
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Petua Masak Udang Frozen Tak ‘Overcooked’, Goreng Dulu 30 Saat Saja!
Rasanya tak berbaloi untuk masak banyak-banyak sebab orang yang makan tak adalah ramai. Kecuali kalau anak ramai, nak masak pun rasa seronok sebab tukang makannya ramai. Jadi, nak mudah, masak banyak dan masukkan dalam sejuk beku, nak makan boleh dipanaskan semula.
Begitu juga bila, anak sudah ada kehidupan sendiri dan masak hanya untuk suami isteri sahaja. Setakat nak masak ikan seekor dan ayam dua tiga ketul sekali makan, rasa tak penat je nak bersihkan periuk.
Jadi, boleh saja maka-mak atau oasangan yang baru kahwin, masak banyak-banyak dan frozenkan. Kalau nak makan, boleh dipanaskan semula. Tak rugi dan jimat masa pula.
Tapi, bila dipanaskan semula, ada yang rasa tidak sama atau mungkin tidak segar seperti awal-awal. Lebih-lebih lagi bila masak udang. Tak kena cara boleh terlebih masak dan udang pun rasa liat sedikit.
Perkongsian daripada Ida Alina Salleh, boleh membantu mak-mak yang nak panaskan semua udang yang telah difrozenkan supaya tidak terlebih masak.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Tauhu Berlauk Ayam Tambah Udang, Sedap Makan Panas, Boleh Frozen Kalau Nak
Tiada Masa, Boleh Cuba Teknik Masak & Simpan Lauk Frozen Ini, Tahan Sampai 3 Bulan!
Info Lebih Menarik DI SINI
Dipanaskan Semula – Udang Tak Terlebih Masak
Bila dah tinggal berdua, nak makan sambal tumis, takkan nak buat 10 ekor udang, 10 tangkai cili kering pula. Tak berbaloi nak mengelap dapur. Jadi, saya akan masak macam untuk 4-6 orang.
Lepas masak, saya tepikan yang nak dihidang, saya portionkan yang nak difreezekan. Nasi pun macam tu. Tiap kali nak masak nasi secawan, bagi saya pembaziran elektrik. Saya masak sekali dua pot dan simpan dalam portion sekali makan.
Di sini, udang semua frozen. Lepas ditangkap di laut, udang digredkan dan terus flash frozen. Laut dari bandar jauh, jadi ini cara terbaik kekalkan kesegaran makanan laut.
Saya akan pastikan udang yang dibeli ialah “raw” atau “uncooked” – sebab banyak juga udang siap rebus di freezekan dijual. Itu buat salad, vietnamese rolls, kerabu semua ok. Tapi masak sambal kena cari yang mentah.
Bagi pastikan udang tak overcooked lepas difreezekan dan dipanaskan balik, saya buat macam ni:
1. Panaskan minyak hingga berasap, saya flash fry udang tu dalam 30 saat, angkat dan ketepikan.
2. Biar minyak tu kering (dari air udang), saya tumis bawang hiris sampai keemasan. Lepas tu masukkan bahan blend (bawang merah, bawang putih, cili kering dah siap rebus dan belacan bakar).
3. Bila bahan blend dah garing, saya perasakan garam, gula, masukkan petai dan bawang hiris. Kacau hingga bawang hiris layu.
4. Masukkan udang tadi, udang tu akan ada air juga, masukkan sekali. Saya tak tambah air lain sebab bila nak panaskan balik nanti kita akan tambah air sikit kan? Campurkan pes Asam jawa. Agak udang nampak masak sikit, ketepikan bahagian yang nak di freeze. Teruskan memasak portion yang nak dimakan – adjust perasa, tambah air sikit kalau mahu. Kiranya lauk udang yang nak di freeze tu, udang nya masak manja saja.
5. Lain kali, bila nak makan lauk sambal yang frozen tu, saya akan turunkan dari freezer pagi-pagi, letak dalam peti ais. Petang tu, baru saya panas kan dalam kuali. Tambah lah petai sikit, bawang hiris sikit kalau nak, tapi kuah sambal tu dah ada rasa sikit petai yang dimasuk awal-awal dulu. Boleh tambah sikit air bila memanas balik.
MW: Boehlah cuba cara ini. Udang tak adalah liat dan tambah perasa, ikut selera. Jimat masa dan gas bagai.
Sumber: Ida Alina Salleh
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Payah Nak Jumpa Orang Jual, Buat Sendiri Kuih Lama ‘TEPUNG PASUNG’!
Memang ada benarnya kuih-kuih lama orang dulu-dulu, kini payah nak jumpa orang jual. Bila tekak teringin rasa nak makan, kenalah buat sendiri, macam kuih Tepung Pasung atau juga dikenali Kuih Serunai ini. Namun sebenarnya bila buat sendiri kuih macam ni, lebih puas hati makan malah lebih jimat.
Ikut resipi dan cara yang dikongsikan oleh Pn Habsah Ngah ini sebagai panduan;
Alhamdulillah…Siap juga Kuih Tepung Pasung Kak Min panggil. Sepetang duk mengerjakan bahan-bahan untuk buat kuih nih.Bila rindu nak makan kuih-kuih dari kampung halaman.Duk merantau macam kak min terpaksa lah try buat sendiri kalau terasa nak makan. Kuih lama-lama nih payah nak jumpa orang buat jual kalau luar dari Pantai Timur.
Resepi kak min sertakan sekali.Mana yang teringin tu meh try buat.
Tepung pasung / kuih Serunai
Bahan-Bahan:
(Bahagian bawah)
2 sudu gula pasir
1 keping setengah gula melaka
1 setengah cawan air
1 helai daun pandan wangi
40 gm tepung beras
20 gm tepung ubi
1 sudu teh air kapur
(Bahagian atas)
3 sudu besar tepung beras
1 sudu tepung gandum
1 setengah cawan santan sederhana pekat
1 sudu teh garam halus
1 sudu teh gula
Daun pisang secukupnya untuk dijadikan kelongsong
Cara Membuat:
1. Masak gula, gula pasir & daun pandan hingga gula hancur dan sejukkan.
2. Tapis dan satukan dengan bahan-bahan bahagian bawah dan masak atas api sederhana hingga likat dan kental.
3. Sudukan/ paipkan ke dalam kelongsong daun pisang yang telah dibuat dan dirikan kelongsong di dalam lubang-lubang pengukus.Kukus dalam 5 minit.
4. Satukan semua bahan bahagian atas, tapis dan masak di atas api hingga likat dan kental.
5. Sudukan/paipkan ke dalam kelongsong daun yang telah berisi bahagian bawah yang telah dikukus 5 minit tadi dan teruskan mengukus lebih kurang 10 minit dengan api yang kecil. Kalau api besar nanti kelongsong daun pisang yang berisi adunan kuih tu tumbang.
6. Biar sejuk baru dihidangkan.
Siap! Selamat Mencuba.
Boleh guna pengukus comel dari La Gourmet Vintage Collection ini. Khas buat pembaca Mingguan Wanita boleh dapatkan diskaun RM5 apabila masukkan kod berikut. MWGSP5
Mesti Baca:Resipi Kuih LEPAT UBI Kenyal-Kenyal, Kukus Selama 25 Minit Dah Boleh Makan!
Baca Lagi Di Sini:Ini Caranya KUIH GUNTING SIRA PEDAS, Rangup Tak Lemau Tahan Lama!
Artikel Menarik:Hanya Perlukan 5 Bahan Buat Kuih Peneram, Tips Nak Lagi Sedap Kena Perap Adunan Doh Semalaman
Mingguan Wanita: Sedapnya, kuih tepung pasung ni. Kuih lama yang payah nak jumpa dah. Boleh cuba buat sendiri di rumah bila teringin nak makan.
Sumber:Pn Habsah Ngah
Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI