Rupanya senang nak buat cheese cake yang sedap dan gebu boleh guna empat bahan je. Kalau mak-mak nak buat untuk minum petang, ada potluck atau hari istimewa macam hari jadi anak pun sesuai sangat buat kek ini. Paling penting ia tak rasa hanyir dengan bau telur.

Boleh cuba perkongsian resipi cheese cake gebu dan senang nak buat di daripada Puan Nurul Athira sebagai rujukan;

“Cheesecake done. 4 bahan je confirm jadi. Bolehh try awak-awak. Yang pasti tidak hanyir telur.”

Bahan-Bahan:

250g cream cheese
250g susu pekat
5 biji Telur
1/2 cawan Tepung gandum

Cara Membuat:

1.Asingkan putih telur dan kuning.

2.Mixer kan putih telur sampai kental (soft peak, bertanduk bila terbalikkan bekas meringue tak jatuh).

Cheese Cake Gebu 4 Bahan, Senang Buat & Confirm Jadi!

Ads

3.Bekas lain, pukul creamcheese bersama susu pekat sampai kembang. Masukkan telur kuning satu persatu pukul sampai sebati.

Cheese Cake Gebu 4 Bahan, Senang Buat & Confirm Jadi!

4. Akhir sekali, masukkan tepung dan kaup balik sampai sebati.

5. Satukan putih telur tadi dan bancuhan creamcheese kaup balik je pakai spatula.

Ads

Cheese Cake Gebu 4 Bahan, Senang Buat & Confirm Jadi!

6. Lapikkan baking paper dalam tray. Masukkan adunan dan bakar selama 30minutes api atas bawah 180c. Mengikut oven masing-masing.

Cheese Cake Gebu 4 Bahan, Senang Buat & Confirm Jadi!

Taraaa siappp. Mudahh jer kalau ikut step by step.

Ads

Cheese Cake Gebu 4 Bahan, Senang Buat & Confirm Jadi!

Selamat Mencuba!

Posted by Nurul Athira on Thursday, August 29, 2019

MW: Mudah sangat nak buat cheese cake ikut resipi yang dikongsikan ini. Hanya guna empat bahan je. Mak-mak yang suka cheese cake boleh cuba buat sendiri di rumah. Anak-anak pun mesti suka.

Sumber:Nurul Athira

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI