Buah Strawberi antara buah yang cukup sensitif, mudah lembik, berair dan rosak jika disimpan begitu sahaja dalam peti sejuk.Jika mak-mak selalu beli buah Strawberi dalam jumlah yang banyak, baik untuk makan sendiri atau untuk hiasan pada kek jualan sebaiknya ikut cara simpan yang betul untuk buah ini. Barulah buah Strawberi boleh bertahan lama dan kekal segar sehingga dua minggu.
Berikut tip perkongsian daripada Puan Rahayu Ruslisebagai panduan.
“Mesti ada yang penggemar strawberry atau bakers-bakers yang selalu guna strawberry dilema untuk simpan buah strawberry supaya tahan lama kan.”
Meh sini sis nk share cara simpan buah strawberry supaya tahan lama, tak berkulat dan berair.Insya Allah boleh tahan satu minggu hingga dua minggu (bergantung pada kesegaran buahnya).
Tip untuk tahu buah segar atau tak, kena tengok daunnya.Kalau daun masih hijau, takde kuning-kuning atau hitam, Insya Allah buah masih segar.
Benda pertama kena buat mesti lah kena pergi beli buah strawberry dulu. Terpulang la nak gi beli kat mana. Asalkan buah strawberry tau.
Boleh tengok step pada setiap gambar ye.Moga bermanfaat.
Bahan Diperlukan:
Buah Strawberry
Tisu
Bekas Untuk Simpan
Ads
Kita perlukan buat Strawberry, tisu (tisu yang tebal ye, nak guna tisu dapur pun boleh. Supaya air-air wap boleh meresap pada tisu dan tisu tak cepat lembik).
Bekas untuk simpan. Saya guna bekas yang letak kek je. Bekas tu make sure berlubang ye.Supaya udara dapat keluar masuk. Nanti takde la air bertakung dalam tu. Saya tebuk bekas guna pemutar skru suami.
Cara-Caranya:
1. Basuh tangan bersih-bersih. Ambil buah, sebolehnya buah dalam keadan kering letak atas tisu.Pastu balut ikut kreativiti.
Ads
2. Janji buah berbalut macam ni.
3. Habis semua, susun dalam bekas tadi. Susun elok-elok supaya tak terbuka.
Mudah sebenarnya mak-mak nak masak pulut sendiri di rumah walaupun tiada periuk pengukus, hanya gunakan periuk nasi je. Bukan apa, jika masak atas dapur, kalau tak pandai buat pulutnya jadi keras, hangit, jelantah atau lembik. Menerusi perkongsian oleh Puan Ya Norma, cara masak pulut gunakan periuk nasi atau rice cooker lebih ringkas dan mudah, 15 minit je dah siap!
Berikut antara tunjuk ajar perkongsian beliau;
“Ni untuk orang yang tak ada periuk pengukus dekat rumah boleh la cuba,pulut memang lembut elok.Ambil masa 15 minit saja.Memang mudah dan pantas..zap zap zap siap..”
Boleh tengok video dan gambar yang saya post kan sekali tu ya.
Bahan-Bahan:
2 cawan beras pulut
1 cawan air panas *
1 cawan santan *
1 sudu besar minyak masak *
1 sudu kecil garam *
Cara Membuat:
1. Basuhkan beras pulut.
2. Kemudian masukkan kesemua bahan yang bertanda * ke dalam periuk nasi dan tekan tombol untuk memasak.
3. Bila nampak wap panas keluar, buka penutup rice cooker dan kacau pulut. Ini untuk mengelakkan pulut jadi berketul.
4. Kemudian biarkan sehingga pulut betul-betul masak dan siap dihidangkan.
Siap,mudah dan ringkas.
Pulut boleh dimakan bersama durian, mengenangkan sekarang durian murah..hehe Boleh juga dimakan degan ikan masin,lagi sedap.
Siap Selamat Mencuba!
Mudah je kan, boleh lah mak-mak buat sendiri cuba masak pulut di rumah.
Kerusi Kayu Yang Buruk & ‘Usang’ Jangan Dibuang, Lepas ‘Makeover’ Terus Nampak Mahal
Kerusi kayu dengan kusyen ini antara kerusi ‘lejen’ yang boleh dikatakan setiap rumah memilikinya suatu ketika dahulu. Ramai yang masih simpan kerusi kayu lama ini sebab ada nilai sentimentalnya.
Kalau kerusi kayu ini sudah buruk dan kelihatan usang, jangan sesekali dibuang. Sebenarnya kerusi kayu klasik ini boleh diubahsuai. Siapa sangka kerusi kayu yang nampak buruk dan usang yang sebelum ini siapa pun tidak mahu memandang kini berubah wajah. Terus nampak mahal!
Mari kita lihat hasil ‘makeover’ kerusi kayu yang sebelum ini nampak buruk akhirnya bertukar wajah menjadi kerusi mahal.
Daun ketumbar memang selalu digunakan dalam masakan harian. Baik dijadikan hiasan mahupun, menambahkan lagi aroma dalam sesuatu makanan.Sebenarnya nak simpan daun ketumbar ada caranya yang tersendiri. Ia perlu disimpan dalam bekas kering dan kedap udara barulah daunnya tahan lama, tak busuk dan kekal segar walaupun selepas sebulan.
PETUA simpan daun ketumbar kekal segar selepas sebulan.
Kat rumah sis wajib ada daun ketumbar ni untuk perasa dan hiasan dalam nasi ayam, sup, tom yam dan kerabu ala Thai. Jadi, kenalah buat stok. Malas pulak nak ke kedai runcit setiap kali nak masak.
Sis suka daun segar untuk dijadikan hiasan diatas lauk, masih kekal warna hijau daunnya. Barulah cantik presentation makanan.
Sebelum ini sis rendam akarnya dan masukkan dalam bekas yang sama. Ia tidak tahan lama dan akar cepat reput dan busuk. Mungkin juga sebab sis tak kerap tukar airnya.
Oh ye, ada yang suka simpan dalam freezer dengan cara masukkan dalam bekas kiub ais dan ada yang masukkan dalam plastik aiskrim supaya jimat ruang. Sis tak guna cara ni sebab nak kan daun yang segar buat hiasan atas makanan.
Sis pula lebih pentingkan bentuknya, guna container macam ni lebih praktikal bagi sis. Bekas pon senang nak basuh dan keringkan. Sis dah guna beg ziplock. Tak serasi, leceh nak basuh dan lambat kering.
Nak tahu resultnya tengok pada setiap gambar ye.
Kecuali ketumbar saya tak rendam air. Semua simpan di chiller ye. Peti sejuk bahagian bawah.
Saya tak cuci dahulu sebelum simpan sebab daun kena kering, kalau basah cepat reput.
MW:Jadi kalau beli daun ketumbar dan nak pastikan kekal segar serta tahan lama, boleh ikut tip yang dikongsikan ini.Daun ketumbar tak perlu dicuci dan terus disimpan dalam bekas kering dan kedap udara.
Pengantin baharu maut kemalangan motosikal berkuasa tinggi, rempuh Proton Saga. Seorang lelaki yang baru sahaja melangsungkan perkahwinan dilaporkan maut dalam kemalangan membabitkan motosikal berkuasa tinggi di Kilometer 79, Jalan Kuala Terengganu–Kota Bharu berhampiran Bukit Grebar, pagi Rabu.