Kelapa parut memang banyak kegunaannya terutama dalam pelbagai jenis kuih muih dan masakan yang menggunakan santan. Bila ada banyak kelapa parut dan tak habis digunakan kenalah simpan dengan cara yang betul. Barulah ia tahan lama dan tak mudah rosak. Rupanya kena tabur dengan garam dan kukus dahulu selama 15 minit sebelum disimpan.
“Nak kongsi cara simpan kelapa parut agar tahan lama.”
Bahan Diperlukan:
Garam
Loyang
Periuk Pengukus
4. Masukkan loyang ke dalam kukusan yang telah dipanaskan.Kukus selama 15 minit.
Baca Lagi Di Sini: Cara Betul Simpan Lebihan Santan Segar, Taklah Rosak Bila Nak Guna
MW: Semoga perkongsian tip ini bermanfaat buat mak-mak yang nak simpan kelapa parut agar tahan lama. Jadi tak mudah rosak dan elak pembaziran. Bolehlah digunakan bila-bila masa.
Sumber: Ani Zam