Cara Mudah Tutup Fungsi ‘Off Facebook Activity’, Elak Aktiviti Online/Offline Diketahui

Rupanya apabila anda melayari media sosial, facebook boleh kesan aktiviti yang mak ayah lakukan di platform media sosial walaupun anda sudah tak lagi melayarinya. Jika tidak mahu aktiviti diketahui baik ketika online atau offline, gunakan cara ini untuk matikan fungsi ‘off facebook activity’ mak ayah.

Ini yang dikongsikan Nur Aliah Mohd Nor, bagaimana menutup ‘Off Facebook Activity’ yang menghalang facebook dari mengesan aktiviti yang kita lakukan di media sosial.

Ini Cara Mudah ‘Off Facebook Activity’ Anda

Masih ramai yang tak tahu Facebook boleh monitor dan track segala aktiviti yang kita buat walaupun waktu itu kita tak buka pon facebook.

Jangan risau! Ianya tidak bahaya pon. Tetapi semua aktiviti offline kita di rekodkan. Contoh kalau kita buka website Maybank ke, CIMB ke, semua facebook tahu. Termasuklah berapa kali kita login dan berapa lama kita guna website itu.

Ni di panggil sebagai “Off Facebook Activity”.

Nak biarkan ON boleh, atau nak OFF pon boleh. Terpulang pada anda ya. Jadi ini step bagi siapa yang nak OFF pada “Off Facebook Activity” :

1. Klik Profile Settings
2. View Privacy Shortcuts
3. Pergi ke Your Facebook Information
4. Klik View or clear your off-Facebook activity
5. Klik clear history
6. Klik more options
7. Klik Manage Future Activity
8. Tick OFF dekat Future off-Facebook activity
9. Done!

Cara nak OFF dia pon bukan kemain susah sebab kena masuk ke dalam dan dalam baru jumpa button OFF ni.

By the way. Betul ke Facebook boleh akses data pengguna? Jawapannya adalah YA dan TIDAK.

YA iaitu Facebook memiliki maklumat penggunaan aplikasi kita.

TIDAK iaitu mereka tidak mencuri data kita. Sebaliknya, data ini telah dipersetujui di antara kedua-dua pihak Facebook dan aplikasi kedua untuk tujuan pengiklanan ataupun “personalized ads”.

Rujuk Panduan Bergambar ‘Off Activity Facebook’, Elak Facebook Monitor Aktiviti Online/Offline Mak Ayah

Jelaskan?

Anyway, dekat gambar bawah ini Lia ada tunjukkan step by step yang lebih jelas untuk rujukan korang ya.

 

IKLAN

Cara Mudah Tutup Fungsi ‘Off Facebook Activity’, Elak Aktiviti Online/Offline Diketahui

 

Cara Mudah Tutup Fungsi ‘Off Facebook Activity’, Elak Aktiviti Online/Offline Diketahui

 

Cara Mudah Tutup Fungsi ‘Off Facebook Activity’, Elak Aktiviti Online/Offline Diketahui

 

 

Cara Mudah Tutup Fungsi ‘Off Facebook Activity’, Elak Aktiviti Online/Offline Diketahui

 

Cara Mudah Tutup Fungsi ‘Off Facebook Activity’, Elak Aktiviti Online/Offline Diketahui

 

 

Cara Mudah Tutup Fungsi ‘Off Facebook Activity’, Elak Aktiviti Online/Offline Diketahui

 

 

Cara Mudah Tutup Fungsi ‘Off Facebook Activity’, Elak Aktiviti Online/Offline Diketahui

 

Cara Mudah Tutup Fungsi ‘Off Facebook Activity’, Elak Aktiviti Online/Offline Diketahui

 

Cara Mudah Tutup Fungsi ‘Off Facebook Activity’, Elak Aktiviti Online/Offline Diketahui

Cara Mudah Tutup Fungsi ‘Off Facebook Activity’, Elak Aktiviti Online/Offline Diketahui

 

Cara Mudah Tutup Fungsi ‘Off Facebook Activity’, Elak Aktiviti Online/Offline Diketahui

 

Cara Mudah Tutup Fungsi ‘Off Facebook Activity’, Elak Aktiviti Online/Offline Diketahui

 

Minta tolong sampaikan berita dan info ni pada keluarga dan kenalan kita ye sebab mungkin masih ramai yang belum tahu. #Share laju-laju!

Baca sini : Cara delete akaun facebook, bila pemiliknya dah meninggal dunia

Sumber/Foto : Nur Aliah Mohd Nor, yang juga berkongsi ilmu mahal dan info kewangan yang terkini di sini, https://t.me/nuraliahmohdnor. Ada 32 ribu orang dalam tu. Klik sini sekarang