Tentu ramai penggemar udang, kalau ke pasar inilah salah satu lauk basah yang mesti beli. Namun, masa bersihkan perasan tak ada urat hitam di bahagian belakang udang.
Sesetengah daripada mak-mak tidak buang urat hitam itu tapi ada juga mak-mak akan buang sebab katanya itulah najis udang, nadi udang atau benang udang. Macam-macam panggilan yang diberikan pada urat di bahagian belakang ini.
Ada juga yang mengatakan urat hitam ini juga menyebabkan kolesterol tinggi.Tak kisah apa pun yang penting ada cara yang boleh membantu mak-mak untuk buang benang hitam di belakang udang ini.
Miungkin ada yang selesa menggunakan garpu, pisau dan sebagainya. Tapi yang paling ‘menyampah’ bila tarik urat hitam ini ia tak akan tarik sehabisnya, mesti ada yang putus separuh saja.
Jadi, kali ini, Suria Abdullah berkongsi cara nak buang urat hitam udang dengan menggunakan lidi satay. Ada caranya yang boleh memastikan urat hitam udang ini tidak putus.
Ini cara saya siang udang yang sedang atau besar-besar. Buang urat hitam yang ada di belakang udang. Itulah menyebabkan kolestero tinggi.
Ads
Saya hanya menggunakan lidi satay yang halus, guna yang tajam hujungnya. Boleh saja nak guna jarum peniti tapi ia agak licin.
Cucuk sedikit di bahagian belakang dan tarik perlahan-lahan. Agar urat hitam itu tidak putus, bengkokkan sedikit udang.
Mingguan Wanita : macam-macam cara nak buang urat hitam. Tak kisah pilihan mak-mak, yang pasti buang bahagian urat tu, nnti kolesterol tinggi, bahaya pula.
Chocodap’s, Faith Fleur, Anggun Cotton Collection, Teh Ais Pyorr, Masak-masak Cekyana (Oden viral) dan bayak lagi jenama lain mempunya ratusan ribu pelanggan masing-masing.
Tak ramai anak Melayu kita mampu bina empayar perniagaan dari bawah dari tiada apa-apa. Ia bukan dicipta sehari dua. Banyak pengorbanan terpaksa dilakukan sepanjang pendakian.
• Apa rahsia mereka?
• Apa yang mereka lakukan?
• Apa ilmu-ilmu yang diamalkan?
• Siapa yang susah senang bersama mereka?
• Apa dugaan dan keperitan yang dilalui?
Teringin ikut jejak mereka?
Semua ini akan terjawab di program Webinar Eksklusif CEO BIsnes Viral anjuran Mingguan Wanita pada 25 September 2021 secara virtual. Dangarkan sendiri perkongsian jujur mereka. Eksklusif!
Ads
Menangi hadiah-hadiah cabutan bertuah serta wang tunai bernila RM100.
Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan https://t.me/bangkitwanitaMW
Jadi mak-mak ni, kadangkala takda idea nak siapakan bekal sarapan pagi atau hidangan minum petang untuk anak-anak.Tak susah sebenarnya nak buat menu yang sedap, cuma perlu olah dan jadi lebih kreatif sikit dengan bahan-bahan yang ada.
Mak-mak boleh cuba resipi sosej telur yang dikongsikan oleh Puan Rosliza Nawi ini sebagai rujukan.Cukup mudah dan ringkas untuk disediakan.
Berikut perkongsiannya;
“Saya dah buat sosej telur.Sungguh sedappppp sangat…? Terima kasih empunya resepi.Mintak halal ye..Resepi ada di setiap gambar”
Bahan-Bahan:
Sosej
*Daun bawang
*Lobak
Telur
Garam, lada sulah, lada hitam
*Potong halus / dadu
Plastik aiskrim ( tiada dalam gambar )
Cara Membuat:
1.Pukul telur dan letak sedikit bahan perasa. Saya letak garam, lada sulah dan lada hitam sikit.
2.Masukkan daun bawang dan lobak yang telah di hiris tadi kedalam bancuhan telur.Kacau sebati.
3.Masukkan kedalam bekas yang ada muncung.Saya letak dalam jug plastik tu je.Supaya senang nak isikan dalam plastik aiskrim.
4. Masukkan sosej kedalam plastik aiskrim dahulu, kemudian tuangkan bancuhan telur tadi.
5.Bila masukkan dalam plastik aiskrim, jadi begini.
6.Kukus sekejap, agak-agak telur dah keras boleh angkat. Guna api perlahan, kalau tak dia pecah dan akan terkeluar isinya.
7.Hasil setelah dikukus.Rupanya tak cantik, sebab teroverrr kukus, tapi rasanya super sedap. Tak tipu.
8.Lepas kukus, boleh grill pakai marjerin. Grill manja-manja je. Api sedang, kalau tak rentung.
9.Hidang dengan sos cili dan kewpie mayonis.Memang terangkat.
Selamat Mencuba!
Info Ekstra!
Untuk kukus, tak nak pakai plastik aiskrim pun boleh.Ikut pada pandangan dan kesukaan masing-masing ye.
MW: Sedapnya sosej telur ni. Mak-mak boleh cuba buat untuk anak-anak bawa bekal sarapan pagi ke sekolah atau untuk hidangan minum petang nanti. Mesti anak-anak suka.
DIY sabun? Biar betul! Sekali pandang, cantik dan nampak sedap! Ops! Ini bukan puding buah-buahan ye tapi Sabun Aircond. Kenapa panggil SABUN AIRCOND? Sebab bila pakai akan rasa sejuk sangat! Sesuai dipakai musim panas macam sekarang ni. DIY je kat rumah.
DIY Buat Sabun Aircond
Resipi pembuatan sabun yang sangat sejuk ini telah dikongsikan oleh Dr. Nurhidayah Roslan, wanita yang berkelulusan dalam bidang Kejuruteraan Genetik Dan Sains Biomolekul. Nak dapatkan bahan pun mudah. Dia ada kongsikan di laman fb miliknya:https://www.facebook.com/profile.php?id=100010642691835
Mak-mak boleh ajak anak-anak untuk sama-sama dalam projek Sabun Aircond ini. Mesti anak-anak teruja!
Apa fungsi Sabun Aircond ni?
Ada TIGA FUNGSI UTAMA sabun ini iaitu:
Menarik kotoran daripada kulit badan
Nyahkan bau badan yang tak best
Ia juga menyejukkan badan.
Bahan-bahan Untuk DIY SABUN AIRCOND (acuan sabun bersaiz 350 gram)
Bahan A – Bahagian kuning:
50 gram Transparent soap base
1ml Minyak pati lemon
Sedikit pewarna untuk sabun (kuning dan oren)
Bahan B – Bahagian hitam:
50 gram Transparent soap base
0.5 gram Activated charcoal/carbon coloring for soap (hitam)
Bahan C – Transparent medium:
250 gram transparent soap base
12 gram Kristal menthol
2ml Minyak pewangi lemon
Jom DIY Buat Sabun Aircond!
Siapkan Bahagian Kuning dahulu. Larutkan soap base di bahagian A secara waterbath ataupun microwave. Tambahkan minyak pati dan pewarna.
Tuangkan ke dalam mould/acuan sabun dan biar mengeras (1 jam).
Untuk siapkan bahagian hitam; Larutkan soap base di bahagian B menggunakan waterbath ataupun microwave.
Larutkan activated charcoal dalam 1 sudu kecil ‘vegetable glycerin’. Dan campurkan ke dalam larutan soap base.
Tuangkan ke dalam mould sabun dan biar mengeras (1 jam).
Potongkan bahagian kuning dan bahagian hitam menjadi kecil.
Larutkan soap base di bahagian C menggunakan waterbath ataupun microwave. Tambahkan Kristal menthol dan kacau hingga larut.
Susunkan bahagian kuning dan bahagian hitam yang telah dipotong tadi ke dalam mould sabun.
Tuangkan soap base C ke dalam mould hingga penuh. Jika terdapat buih di permukaan atas sabun, boleh semburkan dengan gosok alkohol untuk hilangkkan buih tersebut.
Biarkan mengeras selama 2-3 jam. Boleh potong dan digunakan.
Mak mak yang rajin mem’baking’, memang akan kerap gunakan oven. Bila dah sekian lama baru tersedar, rupanya dah tiba masa oven tu kena cuci.
Nak cuci oven sebenarnya taklah susah mana. Cuma kalau tekniknya betul, oven akan jadi berkilat semula. Karat-karat yang bersarang pun hilang dengan mudah.
Ini tip cuci oven seperti yang dikongsikan Ryuji Asada (Fadzly Hassan). Ikut langkah demi langkah yang diterangkan di bawah. Dan yang paling penting, cara ini bebas bahan kimia berbahaya.
Cuci Oven Guna Bahan ‘Magik’ Bebas Kimia
Bahan diperlukan:
● Air
● Botol Spray
● Baking Soda
● Kain Buruk
● Cuka
● Mangkuk kecik
Caranya:
1. Keluarkan semua perkakasan dalam oven
2. Campurkan 2 sudu teh baking soda dengan air dalam mangkuk tadi. Tujuan untuk jadikan campuran tu kepada pes supaya mudah sapukan pada permukaan kotor.
3. Sapukan pes tadi pada permukaan kotor dalam oven mak mak, baking soda tu akan bertukar jadi warna perang.
4. Biarkan 12 jam untuk bagi dia jadi magik. Hehehe.. ini serius tau.
5. Cukup 12 jam, ambil kain buruk, lap sebanyak mungkin baking soda tu.