Buah kismis memang terbukti banyak khasiat nutrisinya. Boleh campur dalam kek, kuih, masakan atau dimakan begitu sahaja. Jika mak-mak ada beli buah anggur, boleh cuba buat sendiri kismis secara homemade. Mudah sahaja, malah lebih terjamin kebersihan dan kesegaran kismis yang dihasilkan.
Boleh ikut cara buat kismis yang dikongsikan oleh Tuan Kipli Joni ini;
“Balik dari “kebun”, dapat tuai 4 kilo buah anggur. Hari ini kita nak buat “kismis”. Semenjak dulu saya terfikir “kismis” di buat dari buah apa ye!
“Rupanya, di buat daripada buah anggur. Proses membuat kismis sebenarnya amat mudah. Kalian semua pun boleh, saya pasti.”
Jom, saya tunjuk cara “homemade” buat kismis.
1. Rendam dan basuh buah anggur agar bersih.
2.Toskan.
Ads
3. Sediakan periuk memasak dan isi dengan air bersih, kira-kira boleh tenggelamkan semua buah anggur nanti. Bubuh sedikit garam.
4. Setelah air mula mengeledak, masukkan semua buah anggur yang telah dibersih tadi. Perlahankan api.
5. Apabila buah anggur mula nampak kulitnya merkah pecah dan timbul, tutup api dan keluarkan semua buah anggur. Tos biar kering.
6. Susun dalam tray dan jemur dibawah matahari yang panas terik. Atau masuk kedalam “dehydrator”.
Ads
7. Jemur (2-3 hari) sampai buah anggur jadi kecut dan keredut. Sedia untuk dimakan!
MW: Mudah sahaja kan nak buat kismis sendiri secara homemade. Lebih terjamin kebersihan dan kesegaran kismis tersebut. Takdelah bau hapak sebab kismis dah lama.
Perut lembu boleh dimasak dengan pelbagai jenis resipi.Rasanya memang sedap, lembut dan kenyal. Namun proses yang paling penting sebelum nak masak perut lembu ni ialah sewaktu membersihkannya dari kotoran dan cara merebusnya. Bukan apa, untuk pastikan perut lembu betul-betul bersih, tak hanyir dan rasa berbau selepas di masak.
Rupanya dengan hanya menggunakan halia tua, boleh mengilangkan hanyir pada perut lembu ini.
Boleh ikut petua dapur yang dikongsikan oleh Amanda Tan ini sebagai panduan;
Ada sikit masa lapang untuk menyediakan Mee Daging untuk makan hari ini. Tapi hari ini juga bila saya tengah menyediakan bahan-bahan untuk masak, saya ingin kongsikan satu tip yg sangat senang untuk menghilangkan bau hanyir perut. Senang sahaja. Ini ialah sukatannya.
Bahan Diperlukan:
2 Ketul Halia Tua
Air secukupnya
1. Untuk setiap 500gram Perut yg dibeli siap rebus dipasaraya atau frozen , saya menggunakan 2 ketul Halia Tua bersaiz ibu jari. Cuci perut itu bersih bersih dan potong ke saiz yg dikehendaki.
2. Kisarkan halus halia itu tanpa air.
3. Perah air halia ke dalam Perut itu dan gaulkan . Tinggalkan selama 30 minit.
4. Selepas 30 minit, boleh gunakan terus perut itu dalam masakan , tidak perlu cuci air perahan halia.
* Jika menu anda tidak memerlukan rasa halia, boleh cuci air halia dari perut dan menggunakan perut untuk masakan.
Mingguan Wanita:Begini rupanya nak hilangkan hanyir perut lembu.Guna halia tua je. Suka makan perut lembut, sewaktu merebus nanti boleh cuba tip yang dikongsikan ini.
Sos cili boleh dikatakan salah satu keperluan barang dapur wajib beli setiap bulan, sebagai sos pencicah untuk keropok lekor, keropok goreng, ayam goreng,nugget, sosej, mee hoon dan sebagainya. Sebenarnya, kita juga boleh buat sos cili untuk kegunaan sendiri di rumah, malah boleh juga dikomersialkan untuk dijual.
Namun kena tahu formula sukatan untuk hasilkan sos cili sendiri, boleh cuba panduan yang dikongsikan oleh Chef Azry Ahmad ini sebagai rujukan.
Ada beberapa produk makanan komersial yang boleh dihasilkan diperingkat awal hanya dengan peralatan asas di dapur. Yela kurang-kurang senduk dengan kuali mesti ada khennn? Takkan nak tunggu geran.
Disertakan formula kadar sukatan dalam penghasilan sos cili.
KAEDAH :
1. 50% air dari sukatan digunakan untuk kisar cili baki 50% dicampur dengan semua bahan lain.
2. Campur cili kisar dengan semua bahan dalam kuali. Kacau sebati kemudian buka api… Biar hingga mendidih.
3.Sedia untuk dibotolkan.
Selamat mencuba.
Kalau dah jadi tokey sos besok jangan lupa amik saya jadi menantu..
“Kamulah yang paling layak menjaga anak papa dan mewarisi rangkaian bisnes papa”…
-Papa Semenggah Holdings
Info Ekstra!
Kanji tu tepung jagung.
Kanji, acid dan sodium ada dijual di sesetengah kedai bahan kek. Kalau takde kena cari kedai yang jual food Chemical.
Asid Asetik menghadirkan rasa masam, tu la yang orang kita panggil sebagai ibu cuka. Nak mudah beli Di sini : https://invol.co/cl5qgqr
Mingguan Wanita :Menariknya! mak-mak boleh cuba buat sendiri sos cili di rumah, tak perlu beli lagi. Lebih menjimatkan, malah terjamin kebersihannya. Ikut formula sukatan yang dikongsikan ini, boleh juga dibuat jual selain untuk kegunaan sendiri.
Guna kulit bawang, kebiasaanya agak sinonim sebagai baja dan penggalak pokok yang mak-mak tanam. Katanya dapat membantu tanaman lebih subur dan tumbuh dengan baik.
Tahukan mak-mak, rupanya kulit bawang bukan hanya untuk pokok tapi juga membantu kita untuk kesihatan diri. Mungkin inilah yang boleh membantu mak-mak nanti. Kena cuba.
Selalu kalau di negara luar, apabila memasak, mereka akan masukkan terus dengan kulit bawang an inilah yang boleh kita praktikkan juga.
Seperti yang dikongsikan oleh Yatie Eimra, kulit bawang ini boleh membantu untuk mereka yang alami masalah alergik dan ada cara yang betul untuk menggunakannya.
Kalau sebelum ini, kulit bawang dijadikan baja & penggalak akar pokok, kulit bawang boleh dimasukkan dalam masakan jugak.
Biasanya bila buat bone broth (sup tulang), saya memang masukkan kulit bawang ni. Selain tu boleh juga ditambah dalam masakan jenis berkuah/sup. Saya mula gunakan kulit bawang dalam broth masa Fydh kecik dulu, selepas terbaca tentang kebaikan kulit bawang dalam sebuah artikel. Tahun lepas pun Dr Suri Roowi ade share tentang kebaikan kulit bawang ni.
Bawang sememangnya banyak khasiat. Tapi bahagian paling luar kulit bawang mengandungi paling banyak bahan berkhasiat quercetin. Quercetin ni berfungsi sebagai antioksidan, bersifat antikanser & membantu tubuh melawan radikal bebas.
Terdapat kajian yang mengatakan quercetin mampu mengurangkan bahaya radikal bebas dalam tubuh akibat nikotin rokok. Selain tu ia gak membantu mengurangi gejala alergi dengan bertindak sebagai antihistamin.
Sebelum masukkan kulit bawang dalam masakan, pastikan kulit bawang dicuci bersih terlebih dahulu ye. Lepas kupas bawang, sebaik-baiknya rendam kulit bawang dalam air & sedikit cuka selama 5 minit. Tujuannya nak bersihkan jika ada kulat-kulat hitam pada kulit bawang.
Sesetengah bawang ada kulat hitam pada lapisan kulit – sejenis fungus dari dalam tanah.
Lepas bersihkan, tos kering & simpan dalam peti sejuk (bahagian freezer jika jarang guna). Ambil bila nak guna.
Kadang-kadang bila kat luar, anak terdedah pada asap rokok secara tak sengaja (ketika melalui kaki lima kedai dan sebagainya), balik tu saya masukkan jugak kulit bawang dalam masakan. Atau bila resdung/alergi teruk, boleh gak rendam sikit kulit bawang dalam air panas. Boleh tambah halia/cengkih/bunga lawang & madu asli jika suka. Minum ketika suam.
Bila bersin non stop akibat salah makan (alergi), lepas minum air rendaman kulit bawang ni, selesema & mata gatal pun beransur kurang.. Alhamdulillah.. Memang nampak perbezaan tambah kulit bawang ni, kesannya nampak lebih cepat dari biasa (tanpa gunakan kulit bawang).
P /S: Kalau selama ni korang buang je kulit bawang tu, lepas ni bolehlah cuba guna dalam masakan untuk kesihatan lak.
Air rendaman kulit bawang untuk alergi/resdung tu boleh pilih salah 1 atau masukkan je apa yang ada. a) Halia– juga bertindak sebagai antihistamin, b) Cengkih– kurangkan resdung, c) Bunga lawang– kurangkan selesema/bersin.
Jangan risau, rasa bawang tu tak ketara sangat sebab rasa dari bunga lawang, cengkih & halia yang lebih ketara. Alal-ala macam minum air sup jugak.
Mingguan Wanita : Ada juga manfaatnya pada kita. Boleh amalkan nanti.
Gula-gula gummy bebas dijual di pasaran, jelly berisiko tercekik bagi kanak-kanak. Kejadian tragis melibatkan adik Mohamad Fahmi Hafiz Mohammad Fakhruddin, seorang kanak-kanak berusia 10...