Cara Buka Kedai Di Shopee, Sesuai Buat Beginner Baru Nak Berniaga

Mak ayah yang baru berjinak-jinak berniaga secara online, mudah sebenarnya berniaga buka kedai di Shopee. Lelaki ini, Abdul Muiez Ruslee berkongsi cara buka kedai dan jual produk di Shoppe.

Rupanya mudah saja untuk buka kedai atas talian ini. Semoga perkongsian ini membantu mak ayah yang sedang mencari platform jualan produk anda itu.

Bukan sedikit yang bertanya kepada saya bagaimana cara untuk berniaga di Shopee. Saya bukanlah pandai sangat pun. Kalau diikutkan, baru dua bulan sahaja saya berniaga di sana. Nak jawab lebih-lebih takut salah.”

Persediaan Perlu Ada Sebelum Buka Kedai Shopee

Tapi, kalau bertanya bagaimana cara nak buka kedai, itu senang sahaja. Faktanya, semua orang yang ada akaun Shopee boleh membuka kedai di platform itu.

Sebelum nak berniaga, apa peralatan yang perlu ada?

1. Produk. Kalau tak ada produk nak jual apa?
2. Pembungkus plastik. Seeloknya pembungkus yang ada poket. Mudah untuk kita masukkan alamat pelanggan. Kalau barang yang mudah pecah, perlu ada bubble wrap dan sticker fragile.
3. Laptop. Telefon pun boleh. Tapi lebih mudah menggunakan laptop.
4. Printer. Printer cap ayam pun boleh.
5. Kertas. Sebaik-baiknya kertas bersaiz A6. Boleh beli di Shopee.

Ini Cara Buka Kedai Di Shopee

Cara nak buka kedai, boleh tengok di diskripsi gambar.

Cuba tengok di bahagian bawah sebelah kanan. Kliklah dekat situ.

Kemudian, klik start selling di penjuru atas sebelah kiri tu.

Ha, apa lagi tambahlah produk.

Masukkan semua informasi yang berkaitan. Masukkanlah seberapa banyak info untuk meyakinkan pembeli membeli barangan kita.

Ini perkara paling penting. Bab penghantaran.

Kalian kena tahu berapa berat produk kalian. Sebab, berat produk itu akan mempengaruhi caj penghantaran.

Ha, pilihlah syarikat penghantaran yang ada di kawasan rumah atau pejabat kalian.

Jangan pula pilih syarikat penghantaran yang jauh. Susah nanti kalau nak pergi pos barang.

Info Free Shipping

Tak Tahu Nak Jual Apa..

Sebenarnya, saya buka kedai Shopee ni hampir 2 tahun (berdasarkan tarikh produk awal yang dimuat naik) Masa tu saya jual buku. Tapi taklah serius sangat. Suka-suka saja. Order pun tak ada masuk.

Sampailah dua bulan lepas bila kami mencuba untuk menjual Sambal Bilis Pedas Crispy. Kali ini, saya buat secara serius. Cari orang untuk berguru.

Sambal Bilis Pedas Crispy produk utama kami. Dalam masa yang sama, saya tetap jual buku. Ada buku di tangan, ada juga dropship.

Saya survey harga dalam Shopee dan cuba tawarkan harga terendah yang boleh saya bagi. Alhamdulillah, menjadi.

Yalah, di Shopee ni semuanya melibatkan persaingan. Ada 100 orang jual barang yang sama. Hanya terendah dan mempunyai rating yang bagus saja akan dipilih oleh pembeli. InsyaAllah.

Kalau yang ada stok di tangan, saya hantar macam biasa. Tapi, kalau dropship macam mana? Konsepnya sama, malah jauh lebih mudah.

Lepas terima tempahan daripada pelanggan, kita pula hantar order kepada pembekal. Buat pembayaran macam biasa.

Nak rezeki bisnes masuk mencurah, penjual jangan kedekut dengan pelanggan.

Guna Airway Bill Untuk Pos

Ini paling penting. Muat turun airway bill (macam dalam gambar) melalui aplikasi Shopee, kemudian emailkan kepada pembekal.

Seterusnya, pembekal siapkan order dan guna airway bill tu untuk pos.

Kita tak perlu update apa-apa kepada pelanggan. Tak perlu PM nak bagitahu barang dah dipos. Dan tak perlu nak tulis alamat. Tak perlu nak bagi nombor tracking.

Sebab bila pihak J&T scan airway bill tu, secara automatik nombor tracking dan perjalanan bungkusan tu dapat dijejak di aplikasi Shopee.
Senang kan?

Oh ya, pelanggan tak perlu risau kalau penjual lambat pos. Sebab sebaik sahaja terima tempahan, peniaga wajib hantar kepada pelanggan selewat-lewatnya 3 hari.
Berbalik kepada soalan asal. Nak jual apa?

Sebagai permulaan, kalau tak ada produk sendiri, jadilah dropshipper. Cari peniaga yang berpengalaman. Kalau pembekal pun tak tahu nak guna Shopee, susahlah nanti.

Jangan takut. Redah je.

MW : Sekarang ini kan ramai duduk rumah, jadi perniagaan online inilah cara survival terbaik untuk mereka yang baru mula nak berniaga.

Sumber/Foto : Abdul Muiez Ruslee
Penjual Sambal Bilis Pedas Crispy sedap di Shopee