Khas buat peminat telur masin, jika selalu hanya beli telur masin, kali ni cuba buat sendiri secara homemade, tapi guna telur ayam pula.Dengan bajet kurang daripada RM10 boleh dapat 30 biji! Sangatlah menjimatkan dan berbaloi-baloi.
Berikut perkongsian resipi telur masin ini oleh Are Peace sebagai panduan;
“Setelah 2 minggu rendam dengan air garam.Guna telur ayam je.Zaman sekarang ni semua kena jimat.Telur gred B RM9.20 + garam kasar 1kg RM0.80.Total rm10+ je, dapat 30 biji telur masin.”
30 biji Telur Ayam
1kg garam kasar
Air secukupnya (agak-agak telur tu tenggelam)
1.Masukan garam kasar dan air dalam periuk.
2.Masak atas api sehingga garam larut.
3.Sejukan dulu baru masukkan telur.
4.Rendam ditempat yang gelap selama 14 hari.
5.Cukup 14 hari boleh tukar air rendaman dengan air biasa.Boleh disimpan dalam peti sejuk. Bila terasa nak makan baru rebus.
Petua nak bagi telur kuning tu jadi warna oren, masa peram pastikan simpan ditempat yang gelap.Lagi gelap lagi bagus.Saya simpan dalam kabinet dapur.
Selamat Mencuba!
Sumber : Are Peace via MAHN