Cara Buat Popia Sira Garing, Krup Krap Rangup Sampai Petang

Share

Popia sira garing ini bila kulitnya rangup, terasa nikmat bila digigit. Tak puas makan seketul. Mahu berketul-ketul. Nak dapatkan kulit yang garing dan tak lembik bila disira sambal ada cara betulnya.

Kata Zurr Izaty Zolkepli rahsia buat popia sira garing ini bukan semua peniaga nak kongsi caranya. Jadi, anda yang nak belajar itu, hadamkan tipnya betul-betul.

CARA BUAT POPIA SIRA GARING KRUPP KRAPP SAMPAI PETANG!

Ada rahsia yang peniaga tak bagitau nak buat sambal sira bagi keras dan melekat pada popia bila dah sejuk, tanpa buatkan popia jadi lembik walaupun kita tambah air pada sambal.

BACA sampai habis ye. RAHSIA terpenting ada kat cara-cara tu.

Pertama : Bahan A

  • 1 plastik kulit popia (50 keping)

Kedua : Bahan B Inti

  • RM 2 taugeh
  • 2 batang lobak
  • Hiris panjang-panjang dan tapis bagi air tersejat
  • Inti tak perlu masak, cukup basuh dan toskan. If korang masak, makin layu lah sayur tu bila goreng nanti.

Ketiga : Bahan C

  • Segenggam cili kering 668(pedas) atau,
  • Segenggam cili kering kelantan(warna merah cantik) atau nak campur kedua nya pun boleh.
  • Gunting dan blend dengan air.
    *memang takde bawang. Jimat kos kalau nak meniaga ni.

Cara-cara Buat Popia Sira Garing:

1. Balut popia dengan inti sayur. Lipat je, macam lipat kain..
Buat gam dia, pakai air atau bancuh 1 sudu besar tepung gandum dengan air bagi LIKAT dah boleh jadi gam.

2. Then nak goreng popia tu, apinya sederhana je ye.. kekuningan tu okay dah.. Pastu tos minyak.

3. Pastu buat sambal dia pulak. Masak cili dulu dengan minyak, sampai betul pecah minyak. Lepastu masukkan 3 sudu besar GULA BATU dan 6 sudu besar Gula Pasir.. ha ni lahh RAHSANYA: gula batu.

Okay, kacau sampai berbuih-buih macam berbuih mulut korang nak suruh anak sidai tuala lepas mandi.

(Ikutlah korang nak tambah garam atau cuka setitik dua, akan buatkan sos sira lagi sedap sebab balance rasa masam, masin dan manis)

Ada yang kata, air penyebab popia jadi lembik.. ok sebenarnya tak.. Akak dah buat eksperimen.. Ada baki-baki sambal lepas dia mengeras atas kuali, akak tambah air dan dia akan LIKAT balik.. Bila akak gaul dengan popia tu, eh eh elok tak lembik pun popia tuu..

4. Bila dah berbuih, tutup api, masukkan je terus popia tu. Eh tak lembik ke popia tu kak masuk time panas-panas?

Tak lahhhh sebab akak dah eksperimen..

Tapi kalau nak masukkan popia masa sambal dah suam sikit pun boleh.. Cuma jangan masuk time sos sira sejuk, sebab sos sira akan mengeras nanti.. susah pulak nak salut kat popia.. errr faham ke ni..

5. Lepas gaul, tabur kan bijan..

6. Nak masukkan dalam bekas. Tunggu sejuk dulu ye, sebab nanti berwap dan popia jadi lembik.

pastu ngapp lahh..

  • Rahsia yang sama juga digunakan untuk kuih KERIA, pakai gula batu ye.

Selamat mencuba!

Baca sini : Wania ini kongsi resipi, tip buat popia sira cili jadi rangup tahan lebih lama

Sumber/Foto : Zurr Izaty Zolkepli

Untuk dapatkan info berkaitan kursus keusahawanan anjuran Mingguan Wanita, join telegram BANGKIT Wanita : https://t.me/bangkitwanitaMW

Published by
Netty Ah Hiyer