Jeruk maman, tak semua orang kenal dan reti makan dengan maman ini. Maklum saja, kalau di kampung memang cukup popular jeruk ini.

Ada juga di kawasan kampung yang memang membuat perniagaan jeruk maman dan hanrga untuk satu plastik kecil tidaklah mahal pun.

Tapi nak buat jeruk maman pun kena tahu caranya. Jangan ingat semua daun maman ini boleh dijadikan jeruk.

Perkongsian daripada Norhisham Rabat ini mengatakan maman yang berdaun lima boleh dibuat jeruk maman dan maman yang berdaun tiga agak tidak sesuai. Rupa-rupanya daun maman pun ada dua jenis.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Kongsi Resipi Dendeng Daging Mentua, Hidangan Turun Temurun Keluarga

Tepung PISANG GORENG Rangup, Resipi Niaga Hampir 15 Tahun!

Info Lebih Menarik Lagi DI SINI

Jeruk Mamam, Penambah Selera

Cara nak buat jeruk maman

Cara Buat Jeruk MAMAN Kena Pilih Berdaun LIMA, Simpan Dalam Peti, TAHAN LAMA

Ambil pucuk, daun dan batang lembut. Potong pendek-pendek.

Basuh dan toskan airnya.

Cara Buat Jeruk MAMAN Kena Pilih Berdaun LIMA, Simpan Dalam Peti, TAHAN LAMA

Ads

Ambil nasi sejuk dan basuh dengan air panas.

Sejukkan dan campurkan garam. Gaulkan maman dengan nasi yang telah bergaram tadi.

Masukkan ke dalam bekas dan tambahkan air suam.

Biarkan suhu bilik sehari semalam, kemudian simpan dalam peti sejuk supaya tahan lama.Tunggu beberapa hari.

Cara Buat Jeruk MAMAN Kena Pilih Berdaun LIMA, Simpan Dalam Peti, TAHAN LAMA

Masa nak makan supaya lebih sedap, campur dengan cili padi, ikan bakar atau ikan goreng. Memang penambah selera makan.

Cara Buat Jeruk MAMAN Kena Pilih Berdaun LIMA, Simpan Dalam Peti, TAHAN LAMA

Selamat mencuba.

Ads

Tip: Pokok maman ini juga banyak khasiatnya. Pokok berdaun LIMA yang biasa dibuat jeruk. Bagi pokok yang berdaun TIGA dikatakan tidak sesuai.

Cara Buat Jeruk MAMAN Kena Pilih Berdaun LIMA, Simpan Dalam Peti, TAHAN LAMA
Beza maman berdaun lima dan berdaun tiga.

Cara Buat Jeruk MAMAN Kena Pilih Berdaun LIMA, Simpan Dalam Peti, TAHAN LAMA

Cara Buat Jeruk MAMAN Kena Pilih Berdaun LIMA, Simpan Dalam Peti, TAHAN LAMA

Mingguan Wanita : Orang dulu-dulu memang suka makan jeruk maman dan baunya pun boleh tahan…

Sumber: Norhisham Rabat

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

Ads

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

https://t.me/bangkitwanitaMW

Antara kursus-kursus asas yang dijangka mampu melahirkan peserta yang berkemahiran dan boleh terus dipraktik dalam perniagaan ialah:

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti.

( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

Cara Buat Jeruk MAMAN Kena Pilih Berdaun LIMA, Simpan Dalam Peti, TAHAN LAMA

Cookies Viral Legend. Jual cookies Paling Masyuk! Orang Malaysia meang suka makan. Cookies atau biskut tidak lagi laris hanya menjelang hari raya. Permintaan cookies memang tinggi dan belajar membuat cookies popular atau sedang trending ketika ini merupakan langkah bijak.

( https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-legend-jual-cookies-paling-masyuk/ )

Cara Buat Jeruk MAMAN Kena Pilih Berdaun LIMA, Simpan Dalam Peti, TAHAN LAMA

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI