Cara Betul Bakar Kek, Tart, Biskut, Puding Roti, Guna Pemanggang Ajaib

Share

Macam-macam boleh buat dengan pemanggang ajaib ini. Berguna saat mak-mak teringin nak bakar kek, tart, biskut, puding roti mahu kuih tradisi tapi tak ada oven. Syaratnya kena ikut stepnya yang betul. Barulah kek menjadi dengan sedap malah cantik.

Puan Azureen Muffardi cuma menggunakan pemanggang ajaib saja untuk membakar segala jenis kek, tart, biskut, puding roti malah kuih akok yang dihasilkan. Jom! belajar cara betul menggunakan pemanggang bagi menjadi hasilnya.

Katanya, “Saya tak ada oven tapi selama tak ada oven saya bakar kek, tart, biskut, akok, puding roti dan semua yang berasaskan bakar menggunakan PEMANGGANG AJAIB/ KUALI AJAIB/ PERIUK KUKUS.

JANGAN SEBAB TAK ADA OVEN KITA DOWN

“Ni semua saya buat untuk befday anak saya bulan Februari hari tuh.. semua kek saya bakar dalam pemanggang ajaib.”

Panduan Semasa Membakar

√    Semasa membakar, pemanggang perlu ditutup.

√    Gunakan saiz loyang yang sesuai dengan pemanggang yang ada di rumah kita.

Loyang bulat
Loyang petak

 

√     Jenis pemanggang ajaib yang saya gunakan :

  • Tinggi pemanggang ajaib : 7cm
  • Saiz loyang untuk bulat : saiz 7
  • Saiz loyang untuk petak : 7×7
  • Tinggi loyang : 4.5cm

√    Jika adunan kek kita banyak, bahagikan kepada dua. Sebab pemanggang tak besar macam oven.

“Ni api yang saya guna untuk bakar. Masa bakar wajib tutup, tak tutup, tak masaklah.”

√   Gunakan api perlahan. Rujuk gambar di atas untuk tengok api besar mana.

Bakar Biskut

  • Gunakan kertas minyak kerana tak nak bagi mudah hangus kat dasar biskut. Lagipun, senang nak angkat masuk, angkat keluar biskut tu semua.
  • Biskut yang siap dibakar, kena rehatkan dulu di luar sampai sejuk. Bila dah sejuk baru masuk balang. Baru tahu tekstur dia macam mana, lembut atau keras.

Bakar Cupcake

  • Tak perlu letak air, sebab kita nak bakar. Bukan nak kukus.
  • Bekas aluminium tu boleh digunakan semula.
  • Masa diperlukan dalam 15 ke 20 minit. Tengok juga jenis keknya.

Bakar Tart Telur

  • Adunan dibakar sekali (shell + tart) sehingga masak untuk elak hangus.
  • Anggaran masa 15 minit, boleh check guna lidi.

Bakar Burn Cheese Cake

  • Guna loyang masukkan dalam pemanggang. Letak baking paper. Baking paper beli di kedai Eco RM2.10 untuk 5 meter.
  • Kejadiannya nanti, burnt tu duduk kat bawah bukan kat atas. Sebab kita tak ada api atas kan. Guna dapur gas api bawah je.
  • Check guna lidi nak tahu masak atau tak. Kalau belum sambung lagi bakar.
  • Untuk burn cheese cake saya ambil masa dalam sejam plus plus. Nak lagi burn lagi lama masa diambil.

Bakar Kek Minyak

  • Pemanggang kena tutup rapat. Tak rapat nanti berwap.
  • Api kena kecik (rujuk gambar api di atas).
  • Kejadian kek dalam loyang tak perlu dibalikkan.
  • Tak perlu pun nak panaskan dulu pemanggang ajaib. Boleh terus bakar.
  • Bakar sampai masak.
Kek bakar dalam pemanggang ajaib.

Bakar Kek Birthday

  • Untuk kek akan ambil masa 20 minit, saya akan bukak check guna lidi. Kalau belum masak, sambing masak. Bila dah masak terus angkat dan terbalikkan.
  • Untuk kek tinggi buat lapisan demi lapisan.

Bakar Puding Roti

  • Guna saiz loyang 32cm, tinggi 7cm.

Baca sini : Wanita ini kongsi cara dia bakar biskut raya atas dapur gas, hasilnya rangup, gebu dan menjadi.

Semua Ini Bakar Guna Pemanggang Ajaib

Kek bakar dalam pemanggang ajaib.
Panda Gula Melaka
Giant blueberry cheese tart
Kuih akok
Bakar kek minyak dalam pemanggang ajaib.

 

Semoga bermanfaat.

Sumber/Foto : Azureen Muffardi

Boleh beli Pemanggang Ajaib Murah di sini: https://invol.co/cl8qant

Published by
NETTY AH HIYER