Setiap kali menggoreng nuget atau makanan yang bertepung, mesti akan ada saki bakinya. Macam mana nak bersihkan minyak masak sebab sayang pula nak membuangnya.
Maklum sajalah, sekarang ni semua harga barang keperluan naik. Lebih-lebih lagi barang dapur yang mak-mak selalu guna.
Jadi, daripada membazir begitu saja, ada cara yang boleh membantu mak-mak untuk bersihkan minyak masak. Bolehlah diguna pakai untuk kali kedua.
Paling penting minyak masak itu kembali jernih dan tak adalah serdak-serdak bercampur dengan makanan yang kita goreng dari minyak yang sama.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Chef Ajar Tip Nak Pilih Ayam Segar Di Pasar, Jangan Main Beli Saja!
Tip Jimat Cermat Urus Duit, Buat ‘Money Tracker’ Rekod Belanja Bulanan, Elak Terlebih Bajet!
Info Lebih Menarik DI SINI
Cara mudah untuk buang sisa-sisa serdak atau makanan halus yang ada dalam minyak masak hanya menggunakan satu bahan saja.
Mungkin sisa-sisa makanan itu tak boleh diambil dengan menggunakan penapis. Inilah yang patut mak-mak buat.
Hanya cairkan tepung kanji dan masukkan ke dalam minyak yang mengandungi serbuk dan serdak, sisa gorengan makanan.
.
.
Kacau sebati dan biarkan ia sehingga berketul-ketul. Kiranya sisa makanan itu melekat pada cairan tepung kanji.
.
Bolehlah angkat bila semua dah terlekat pada tepung kanji tadi.
.
Lihatlah kembali jernih dan boleh masak makanan lain pula.
Mingguan Wanita : Nanti mak-mak bolehlah buat. Rugi pula bila buang lebihan minyak yang baru sekali pakai. Dah la sekarang ni harga minyak pun boleh tahan juga.
Sumber:@resep_debm (tiktok)
@resep_debm3 tips dapur !!!♬ suara asli – @resep_inspirasi_debm
.
Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita