Baru-baru ini Kuih Kuba Guling yang berasal dari Rantau Panjang, Kelantan agak glamour selepas ditularkan oleh pihak media disebabkan namanya yang unik dan kemudian ramai yang berkongsi resepi macam mana nak buat kuih ini.
Namun disebalik keunikannya, ada sesetengah orang sedikit pelik apabila dalam bahannya terselit air tempurung yang dibakar untuk menghasilkan warna hitam. Adakah air tempurung ini tidak memberikan kesan sampingan kepada tubuh badan?
Haaa… untuk lebih jelas baca perkongsian Doktor Sofia Zaihan Ismadi ini…
Hari ini saya terbaca status kawan lama saya yang menasihati org ramai untuk tidak makan kuih Kuba Guling ini kerana kandungan carcinogenic di dalam kuih itu dari tempurung yang dibakar seperti dalam resepi yang viral di bawah.
Banyak persoalan di statusnya yang menanyakan kenapa kita boleh makan charcoal terutama dalam kes cirit birit dan keracunan bila doktor-doktor beri activated charcoal pada pesakit. Jadi kenapa tak boleh makan kuih ini?
Beza Charcoal, Ash Dan Soot
Ada perbezaan ye antara soot, ash dan charcoal. Cara dia bakar tempurung ni menghasilkan soot & ash = jelaga dan abu yang tinggi kandungan karbon terutamanya semasa pembakaran tempurung itu ianya mengeluarkan karbon monoxide yang carcinogenic pada paru-paru yang menyedut asap itu. Tapi charcoal = arang yang sebenar adalah penghasilan pembakaran tanpa oxygen, iaitu pembakaran yang bukan terus pada api, boleh guna cara pemanasan tidak direct atau stim. Jadi kalau kita nak makanan ini selamat kita boleh ajar pembuat kuih ni untuk buat charcoal. Macam mana nak buat charcoal?
Masukkan tempurung atau buluh ke dalam periuk, tutup dan letak atas api sehingga menjadi charcoal. Itu charcoal, kalau nak activatedkan pula charcoal ni, basuh, keringkan, blend & letak calcium chloride atau lime juice/lemon juice, jadilah activated charcoal. Kalau malas kat kedai pun ada jual charcoal.
Walau bagaimana pun, charcoal ni ada limit kuantiti yang tertentu. Pengambilan charcoal berterusan boleh menyebabkan sembelit, usus yang tersumbat dan dehidrasi. Apa-apa yang menyebabkan dehidrasi, tidaklah sesuai untuk bulan puasa sebenarnya.
Activated charcoal adalah universal antidote maknanya ianya digunakan dalam banyak kes keracunan kerana sifatnya yang besar kadar permukaannya (big surface area). Jadi ia berupaya menyerap racun dengan cepat dan banyak di dalam perut dan usus sebelum racun itu diserap ke dalam darah. Walau bagaimana pun, kerana kriteria itulah juga ianya boleh mengganggu serapan ubat darah tinggi, kencing manis & ubat sawan. Dahlah kuih manis, ubat kencing manis pula tak terserap untuk mengawal gula, maka hasilnya kencing manis yang tidak terkawal.
Ianya juga boleh mengganggu serapan vitamin-vitamin oleh itu tak digalakkan pada ibu mengandung.
Jadi secara mudahnya pembakaran tempurung dalam resepi ini amat bahaya, tetapi ianya boleh diganti dengan charcoal, namun charcoal ada juga side effectnya dan bukan semua orang yang boleh mengambil activated charcoal ini sesuka hati.
Jadi tepuk dada tanya selera, tepuk dahi fikirlah sendiri.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI