Buat Sendiri Sup Cendawan Berkrim Lagi Sedap Dari Guna Instant, Jimat!

Share

Sup cendawan memang sedap dihirup panas-panas atau di cicah dengan roti bawang putih garing. Nak puas makan, jimat serta berbaloi bila buat sendiri sup cendawan ni di rumah. Rasanya lebih sedap berbanding guna pes segera dalam tin .

Baca Lagi Di Sini:

Resipi Cendawan Enoki Goreng Tepung Yang Crunchy Dan Senang Pula Nak Disediakan

Cara Betul Tanam Cendawan Tiram Di Rumah, Berbaloi Cuma RM3 Tapi Hasilnya Sampai 4 Bulan

Boleh cuba resipi yang dikongikan oleh Ain Azmi ini.

“Mushroom soup cara saya, lagi sedap dari guna instant. Jimat pon jimat, bole ler sesapa yang nak try.”

Bahan-Bahan:

Cendawan butang (beli kat supermarket tu)
Satu biji bawang besar (dicincang)
Susu segar apa-apa brand pon bedal je ( 1 mug)
Mentega untuk gantikan minyak (1 sudu makan)
Tepung Jagung untuk pemekat (1 sudu makan)
Lada hitam (ikut suka banyak mana ehh)
1 kiub pati ayam dilarut dalam air (1 mangkuk) so tak yah letak garam

Cara Membuat:

1.Cairkan butter dan tumis bawang.
2. Dah kekuningan masukkan satu sudu besar tepung jagung.
3 .Masukkan pula semangkuk cendawan butang.
4. Kemudian masukkan air kiub pati ayam dan kacau sebati.
5. Masukkan semua adunan dalam blender dan kisar halus.
6. Masukkan adunan yang telah dikisar tadi ke dalam periuk.Biarkan mendidih guna api perlahan.
7. Masukkan pula susu segar dan lada hitam .Siap! Boleh dicicah dengan roti bawang putih.

MW: Sedapnya hirup sup cendawan berkrim panas-panas, dicicah pula dengan roti bawang putih garing. Puas hati bila buat sendiri di rumah, jimat dan berbaloi berbanding beli.

Sumber: Ain Azmi

Published by
Suhaidah Abd Wahab