Ikut resipi muruku ini dan cuba buat mengikut cara yang telah diajar. Pasti kita akan dapat muruku berbentuk bulat-bulat. Paling penting muruku itu rangup apabila dimakan.
Muruku adalah salah satu ‘snek raya’ masyarakat India dan kini ia kudapan ringan pilihan ramai. Tetapi tidak semua muruku yang kita beli itu sedap dan menepati citarasa.
Apa kata kita buat sendiri muruku. Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Doktor Pushpalatha Rama Rao ini. Resipi muruku ini adalah warisan turun-temurun keluarga yang dipelajari daripada mak dan mak mentuanya.
2 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung kacang kuda
1/4 cawan tepung jagung (saya tambah sendiri)
1/2 sudu kecil jintan kecil
1/2 sudu kecil bijan putih
1/2 sudu kecil bijian omam ( kalau tak dapat tak apa)
Garam secukupnya
1 sudu besar gula
1 sudu besar planta
Secubit serbuk hing (asafoetida)
Santan dari 1/2 kelapa
Sesekali ubah selera keluarga masak makanan cina sedap juga. Boleh cuba buat sendiri di rumah Chee Cheong Fan Udang yang meleleh makan dalam mulut ni. Chee Cheong Fan udang ni biasa dijual di kedai dimsum atau kedai sarapan. Kadang dimakan bersama yong taufu. Bila buat sendiri dijamin halal, malah jimat dan puas hati makan.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Li Yow ini.
Satu lagi resepi yang senang sangat nak buat. Kalau di kedai sarapan cina atau kedai dimsum, mereka menggunakan kain untuk buat Chee Cheong Fan ni. Kalau pakai kain, chee cheong fan yang dihasilkan akan lebih nipis. Lagi senang nak leleh dalam mulut.
Bagi kita yang home cook ni, pakai ja alat dapur mana yang boleh kita cari. Saya buat dengan menggunakan tray seperti dalam gambar. Cuma perlu bersabar skit sebab kita nak ratakan air tepung senipis dan serata mungkin.
Bahan-Bahan:
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
1/2 sudu kecil garam
3 cawan air
* Kacau sehingga sebati. Sebelum dikukus, kacau lagi.
Bahan-Bahan (Kuah)
1 cawan air
3 sudu besar kicap cair
1 1/2 sudu besar gula
* Campur semuanya dan didihkan kuah.
Rujuk gambar untuk cara-cara nak buat.
1. Tray besi yang dioles minyak. Tak perlu banyak. Sekadar nak bagi licin ja.
2. Letak elok-elok dan rata. Kena adjust ke kiri ke kanan supaya air tepung dapat tutup semua permukaan.
3. Jangan letak air tepung terlalu banyak. Buat senipis mungkin.
4. Letak udang. Kalau udang kecil, masa kukus dikurangkan.
5. Kukus selama 1 minit 30 saat. Kalau udang kecil, adjust waktu kukus.
6. Angkat tray dan buang air lebihan jika ada.
7. Cedok perlahan lahan. Gulung udang.
8. Seperti ini gulungannya.
9. Letak kuah.
10. Sedikit bijan.
11. Sedikit daun bawang.
12. Sedikit bawang goreng.
13. Dan sambal udang untuk lebih rasa. Ni beli kat cosway.
Info Ekstra!
Cara ni bagi yang tak ade kukus. Boleh guna kuali dan penutup. Janji dapat tutup bekas tu.
Bahan-bahan untuk 4 orang makan atau lebih. Boleh tambah bahan jika keluarga kita ramai.
Senang ja. Tutup mata pun jadi.
Selamat mencuba.
Baca Lagi Di Sini:
Laksam Tak Melekat, Bergulung Sendiri Syaratnya Pakai Pinggan Plastik Sapu Sikit Minyak!
Sup DUMPLING Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Makan 40pcs!
Mingguan Wanita : Menarik juga resipi masakan cina Chee Cheong Fan Udang SEDAP, yang meleleh makan dalam mulut! Buat sendiri dijamin halal, malah jimat dan puas hati makan.
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )
Rupanya senang nak buat cheese cake yang sedap dan gebu boleh guna empat bahan je. Kalau mak-mak nak buat untuk minum petang, ada potluck atau hari istimewa macam hari jadi anak pun sesuai sangat buat kek ini. Paling penting ia tak rasa hanyir dengan bau telur.
Boleh cuba perkongsian resipi cheese cake gebu dan senang nak buat di daripada Puan Nurul Athira sebagai rujukan;
“Cheesecake done. 4 bahan je confirm jadi. Bolehh try awak-awak. Yang pasti tidak hanyir telur.”
2.Mixer kan putih telur sampai kental (soft peak, bertanduk bila terbalikkan bekas meringue tak jatuh).
3.Bekas lain, pukul creamcheese bersama susu pekat sampai kembang. Masukkan telur kuning satu persatu pukul sampai sebati.
4. Akhir sekali, masukkan tepung dan kaup balik sampai sebati.
5. Satukan putih telur tadi dan bancuhan creamcheese kaup balik je pakai spatula.
6. Lapikkan baking paper dalam tray. Masukkan adunan dan bakar selama 30minutes api atas bawah 180c. Mengikut oven masing-masing.
Taraaa siappp. Mudahh jer kalau ikut step by step.
Selamat Mencuba!
Posted by Nurul Athira on Thursday, August 29, 2019
MW: Mudah sangat nak buat cheese cake ikut resipi yang dikongsikan ini. Hanya guna empat bahan je. Mak-mak yang suka cheese cake boleh cuba buat sendiri di rumah. Anak-anak pun mesti suka.
Selain biskut raya moden, biskut tradisional resipi orang-orang lama, antara yang mendapat tempat setiap kali tibanya hari raya. Payah nak jumpa biskut-biskut lama seperti biskut kelapa yang sedap dan betul-betul menetapi citarasa.
Menurut puan Sheila Nazri, biskut kelapa ini merupakan resipi daripada arwah maknya. Ia cukup mudah dibuat dan sangat sedap sehingga beliau mengambil tempahan setiap kali tibanya raya.Istimewanya, adunan resipi ini menggunakan kelapa parut yang disangai hingga keperangan baru lah dapat biskut kelapa yang wangi.
Berikut perkongsian yang dikongsikan;
“Saya nak share resepi biskut kelapa legend.Resepi ni arwah emak saya yang ajar.Resepi orang dulu-dulu, raya tahun lepas adalah raya terakhir arwah emak, kebiasaannya saya ambil tempahan raya tapi tahun ni saya tak ambil. Biskut kelapa yang sangat sedap & mudah.Mohon sedekah al fatihah buat arwah emak saya Zainun Binti Ali..semoga Pahala ini terus mengalir kepada arwah emak saya.”
Bahan-Bahan:
2 cawan kelapa parut yang di sangai hingga keperangan
2 cawan tepung ubi
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung kastard
1 cawan gula (blend)
Butter seelok uli
1 sudu besar Esen vanilla
1 biji Telur
pewarna kuning telur untuk biskut nampak cantik. Kalau tak nak letak pun tak pe.
Cara Membuat:
1. Sangai kelapa parut hingga keperangan baru lah dapat biskut kelapa yang wangi.
2. Adun semua bahan-bahan, guna tangan je. Tak perlu guna mixer.
3. Bakar ikut la suhu oven masing-masing.
Siap!
Info Ekstra!
Yang putih tu kelapa kering (beli je di kedai) tak nak letak pun tak pe.
Untuk glossy bahagian atas, sapu kuning telur ditambah pewarna dan tabur kelapa kering yang beli di kedai.
Semoga perkongsian resipi ini bermanfaat & Selamat mencuba!
MW: Buat mak-mak yang suka biskut-biskut lama dan tradisional macam biskut kelapa ni, boleh cuba resipi yang dikongsikan. Cukup mudah dan sangat sedap.
Suami terpaksa 'mengemis' nak puaskan nafsu, dah merayu masih tak dapat. Dalam kehidupan berumah tangga, kebahagiaan dan keharmonian bukan sahaja bergantung kepada aspek kewangan, komunikasi, dan tanggungjawab harian, tetapi juga kepada keperluan batin pasangan.