Mozarella Stick ni selalunya boleh di beli di kedai menjual pizza. Tapi bila beli selalu tak puas makan, sebab kejunya sikit dan harga boleh tahan juga. Sebenarnya mak-mak boleh buat sendiri Mozarella Stick ini di rumah. Hanya menggunakan 4 bahan iaitu roti, keju mozzarella, daun thyme dan butter, lebih puas hati bila makan nanti. Mozarella Stick ini juga sesuai di buat untuk bekalan sarapan pagi anak ke sekolah atau untuk minum petang keluarga.
Berikut perkongsian resipi yang dikongsikan oleh Puan AJ Idris
“Mozzarella Stick Senang Namatey.Beli yang siap, dapat sikit je kan. Anak-anak piranha pulak ramai ni yang kelaparan. Buat sendiri je lah. Dapat banyak. Senang pulak tu.Guna roti je”
Bahan-Bahan:
Roti putih
Butter
Keju Mozzarella
Daun Thyme
Cara Membuat:
1. Ambil beberapa keping roti, kuantiti terpulang ya.Buang tepi-tepi dia tu, bagi tinggal bahagian yang berwarna putih je. Gelekkan. Oh ya, nota penting. Bahagian tepi-tepi yang dipotong tu jangan buang. Simpan tepi dulu.
2.Bebola mozzarella. Boleh je nak guna shredded mozzarella, atau mozzarella blok yang dipotong bentuk jejari. Ikutlah apa yang ada.
3.Sapukan butter sikit pada roti tadi. Susun mozzarella memanjang. Taburkan daun thyme kalau suka.
4.Lepas tu gulung macam ni. Untuk lekatkan gulungan, saya basahkan sikit dengan susu dan cantum.
5.Sapukan butter dan tabur lagi daun thyme. Tak letak pun tak apa, tapi kalau letak lagi sedap.
6.Bakar tak perlu api kuat dan lama sangat, cukuplah sekadar mozzarella di dalam tadi cair. Agak-agak je lah ya dalam 10-15 minit, lapisan roti dah garing dan rangup. Cuba patahkan sikit sebatang dan bila mozzarella dah boleh ditarik macam tu…dah masak eloklah tu.
Siap!!
Jadi lebihan tepi-tepi roti tadi buat apa je? Macam biasa jangan buang. Kumpul macam ni ha.
1. Panaskan secawan susu fullcream, dua sudu besar gula, satu sudu butter, dua sudu besar tepung jagung dan setitik dua esen vanilla. Panaskan sampai gula larut dan agak memekat.
2. Tuangkan ke dalam lebihan roti tadi. Tabur kismis atau apa-apa dried fruit yang ada. Letak coklat chips pun sedap.
3. Bakarlah ya sampai masak. Api atas bawah, suhu dan masa ikut oven masing-masing.
Tadaaa… Dah jadi dua hidangan kan. Tanpa pembaziran.
Selamat Mencuba.
MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Mak-mak boleh sediakan untuk anak-anak dan keluarga untuk bekal sarapan ke sekolah mahupun minum petang. Nak buat pun mudah sangat guna 4 bahan je.
Sumber: AJ Idris
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI