Nak raya hari tu, mesti susah nak dapatkan kerisik. Sana sini mesti habis, maklumlah, mak-mak nak buat rendang kena ada kerisik, barulah sedap. Jawabnya, ada yang masak rendang tak bubuh kerisik.
Lepas nie, tak payah pening-pening pasal kerisik habis stok. Mak-mak boleh buat sendiri kat rumah. Simpan dalam peti ais dan tahan lama. Bila-bila boleh guna.
Khadijah Jaafar, berkongsi tentang cara nak membuat kerisik. Kalau dahulu, mak-mak goreng dalam kuali, kali ini hanya perlu bakar seketika dalam oven sahaja. Ikuti perkongsiannya.
“Cik Tie tunjukkan cara buat kerisik dengan mudah. Tak perlulah kena goreng lama-lama. Mmg lenguh ler tangan duk mengacau tunggu kering garing. Bila beli yang dah siap tak elok pulok, ada yang bau tengik.
Ads
Biasanya kat kenduri bila buat kerisik banyak guna kaedah ni, goreng & blender dengan sedikit minyak.
Cik Tie mudahkan lagi dengan bakar dulu dalam oven.
Sape yang nak buat kaedah lama goreng & tumbuk dengan lesung tu silekan. Jangan kecam plak kita bagi cara mudah nih yek.
Siapa yang x de oven boleh skip step oven tu. Terus aje goreng dalam kuali sampai garing helok.
Ads
Meh sini Cik Tie ajar kaedah yang mudah. Kalau nak buat banyak gandakan lagi. Sini Cik Tie buat 1 biji kelapa sahaja.
Panaskan dulu oven 100 C. Bakar di dalam oven pada suhu 100 C selama 15 minit. Kacau-kacau sket ye kelapa tu.
Ads
Kemudian, turunkan suhu 80’ selsius selama 40 – 60 minit. Bergantung kepada tahap kepanasan oven.
Kemudian, gorengkan dalam kuali. X sampai 15 minit helok garing dah kelapanya. Kalau tidak mahu lenguh tangan duk mengacau bagi kering.
Masukkan kelapa ke dalam blender bersama dengan minyak anggaran 100 – 150ml. Agak² sampai boleh blend kelapa tu ye. Jangan terlebih minyak nanti jadi cair. Blend ler sampai helok keluar minyak. Oh ye, mase blend pastikan kelapa masih panas lagi ye. Kalau sejuk x jadi cantik nanti, minyak dari kelapa tak kluor.
Kerisik kelapa akan turun ke bawah & minyak akan naik ke atas. Insyaallah boleh tahan lama simpan dalam peti sejuk.
MW: Mudah sangat nak buat kerisik. Lepas nie, mak-mak boleh buat sendiri je kerisik nie. Simpan dalam peti ais untuk bagi tahan lama.
Air Fryer memang banyak kegunaannya. Jika pernah makan Muffin Honey Butter yang cukup popular di Texas Chicken, mak-mak boleh cuba buat sendiri di rumah guna air fryer je.Rasanya memang sama. Wanginya bau butter dan manis madu dimakan panas-panas memang sangatlah sedap.Nak buat pun mudah je, campur semua bahan masukkan dalam loyang, set suhu 180° selama 15 Minit. Siap!
“Texas chicken Muffin (Honey Butter), sedap gaisss bahan mudah”
Bahan-Bahan:
*2 1/2 cawan tepung gandum
*4 sudu kecil baking powder
*Gula 2 sudu besar (manis ikut suka)
*butter yang sejuk (115gm)
140gm Susu segar
2 sudu kecil cuka
Cara Membuat:
1. Gaul semua bahan-bahan bertanda * sampai jadi bread crumbs.
2. Kemudian masukan pula susu segar dan cuka. Kacau adunan sebati.
3. Lapikkan loyang dengan aluminium foil dan masukkan adunan hanya pakai sudu/scop ja tak perlu bentuk.
4. Masak pada suhu 180/ selama 15 minit.
5. Selepas masak, topping atas sapukan butter & madu masa panas-panas.
MW: Mudahnya Muffin Honey Butter rasa sama macam di Texas Chicken, guna air fryer pun boleh jadi. Jadi buat mak-mak yang ada air fryer tu, boleh cuba resipi yang dikongsikan ini.
Raya tinggal berberapa hari lagi. Masih sibuk cari idea untuk buat kuih ye! Atau ada yang nak tambah kek last minute pulak. Tak payah nak pening-pening, mak-mak boleh cuba kek brownies yang memang gerenti sedap dan cara nak buat pun senang. Gerenti jadilah.
Jom, ikuti cara mudah resipi oleh Puan Azlina Ina yang dikongsinya.
Santan memang banyak digunakan dalam masakan harian seperti kari, masak lemak, rendang, kuah kacang dan sebagainya.Masakan menggunakan santan segar yang diperah boleh menyedapkan lagi rasanya berbanding jika gunakan santan segera yang didalam kotak.
Namun perkara yang sering menjadi masalah bagi santan segar ialah ia tak tahan lama dan mudah basi. Malah, jika di simpan di tempat beku didalam peti sejuk ia jadi berketul-ketul,cair dan mengakibatkan kuah pun jadi tak cantik.
Melalui perkongsian dari Radhiah Izzati, ada petua dan cara simpan santan yang tersendiri agar ia tahan lebih lama, tetap pekat dan kekal segar.
Menurut beliau, petua ini perolehi daripada seorang peniaga nasi lemak. Mak-mak bolehlah mencuba petua ini iya, jadi tak lah membazir kalau santan basi.
Caranya:
1.Ambil beberapa helai surat khabar dan basahkan.
2.Bungkuskan santan dengan helaian surat khabar tersebut.
3. Simpan di tempat beku dalam peti sejuk.
Hasilnya, kertas surat khabar dan santan tersebut membeku,tetapi santan kekal segar dan pekat selain tiada lebihan air. Berbeza dengan kaedah simpanan biasa yang terpisah kandungan santan di bawah, air di atas.
Dicerai ketika mengandung & bersalin sendirian, wanita sebak tatap wajah anak.Setiap wanita mengimpikan saat kelahiran anak mereka ditemani oleh insan tersayang, terutama suami yang...