Isi Kandungan
ToggleSesekali memang teringin nak minum ‘air mahal’ pelbagai jenis di kedai kopi terkenal. Jika beli sebekas boleh ‘pejam mata’ lagi harganya namun kalau anak ramai, dah berapa pula jumlah kosnya. Nak jimat dan puas hati minum, mak-mak memang kena buat sendiri di rumah. Guna 3 bahan je, dah boleh buat ‘air mahal’ rasa ala-ala Choc Cream Chip di Starbucks.
Ikut resipi dan cara yang dikongsikan oleh Mohd Fadzil ini.
Resepi untuk orang yang selalu craving air mahal, benda boleh buat sendiri buat apa beli
Bahan-Bahan:
Susu coklat (saya guna Farm Fresh Premium Choc Milk, Tak Manis Tak Muak, SEDAP!
Choc chip (Lebihan buat biskut raya)
Ais
Cara Membuat:
Masukkan semua bahan-bahan dalam blender dan kisar halus.
Senang je kan, rasa ala-ala Choc Cream Chip starbucks. Tambah topping whipping cream, so yummyyyy.
Kalau nak rasa Java Chip (Mocha) boleh tambah Cafe Latte Farm Fresh.
Baca Lagi Di Sini:
Langkah Mudah Buat Kek Batik Sedap Tanpa Telur, Biskut Rangup Coklatnya Lembut!
Cara Buat Jus Avokado Yang Fresh, Creamy Lagi Sedap! Sangat Bagus Untuk Wanita Hamil
MW:Menarik boleh cuba resipi ‘air mahal’ ni. Nak beli bukannya murah, lebih jimat buat sendiri dan yang pastinya puas hati minum.
Sumber: Mohd Fadzil
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Buat NASI KAK WOK, Resepi Simple Tapi Rasa MARVELOUS!
Isi Kandungan
ToggleKesedapan Nasi Kak Wok memang cukup terkenal di Negeri Kelantan dipopularkan oleh Kak Wook atau nama sebenarnya Mek Wook Hassan. Ia merupakan Nasi berlauk yang cukup ringkas, iaitu nasi putih dicampur dengan gulai/kari dihidangkan bersama ayam goreng kunyit, sambal belacan dan ulaman timun serta dibungkus dalam kertas makanan. Nasi berlauk ini ternyata ada penggemarnya yang tersendiri dan kian mendapat tempat di luar negeri Cik Siti Wan Kembang.
Mak-mak yang nak cuba buat sendiri nasi berlauk ala Nasi Kak Wok ini untuk hidangan keluarga mahupun nak dibuat niaga, boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Shafira Ismail ini sebagai rujukan.
Menu NASI KAK WOK hari ni. Kertas minyak tak dak, guna plastik burger bungkus pon boleh. Boleh ‘feeling-feeling’ makan kat kedai. Jemput makan semua.
1. KUAH KARI
Bahan-Bahan:
Halba Campur
Bunga Lawang
Bunga Cengkih
Kulit Kayu Manis
Bawang merah
bawang putih
halia
Daun kari
1 paket rempah Kari Ayam
Ayam dipotong kecil
Santan
Lobak Merah
Kacang Panjang
Cara Membuat:
1. Tumis empat sekawan (halba Campur, bunga lawang bunga cengkih, kulit kayu manis).
2. Kemudian masukkan bawang merah, bawang putih, halia dan Daun kari.
3. Masukkan 1 paket rempah kari ayam dan tumis rempah sampai pecah minyak.
4. Masukkan santan dan Sedikit ayam yang potong kecil.
5. Kemudian masukkan carrot, kacang panjang.
6. Masukkan garam dan biarkan mendidih.
Siap!
2. AYAM GORENG KUNYIT
Bahan-Bahan:
Ayam Dipotong kecil
Garam
Kunyit
Lada Hitam
Gula
Cara Membuat:
1. Bersihkan ayam.
2. Masukkan garam, kunyit lada hitam yang dah dikisar dan gula. (Perap 30min) *Lagi lama perap lagi sedap.
3. Setelah diperap, goreng hingga garing.
4. Tabur carrot dan kacang panjang yang dah digoreng atas ayam.
Siap!
* Pastikan api kuat sikit dan minyak betul-betul panas baru masukkan ayam. Pastu minyak kena banyak. Saya goreng dalam periuk, baru ayam tu tenggelam penuh dan masak sekata.
3. SAMBAL NASI KAK WOK
Bahan-Bahan:
Cili padi merah
Cili besar
Cili padi hijau
Belacan
Limau kasturi
Cuka satu sudu kecil
Garam
sedikit Gula
sedikit air (Agak-agak boleh putar)
Cara Membuat:
Kisar semua bahan hingga hancur.
*Limau kasturi blend sekali dengan kulit, cuma belah buang biji untuk elak kan sambal rasa pahit.
*Aroma limau kasturi yang buat sambal lagi sedap.Bau wangi kulit limau.
Hidang semua, tambah timun yang dihiris nipis.
Resepi simple aje tapi rasa MARVELOUS.
Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
Antibiotik Semulajadi, Amalkan Masak Nasi Letak BAWANG PUTIH Cukup 2-3 Ulas Sehari
NASI DAGANG Terengganu Elok Cantik,Guna Beras Basmathi Campur Beras Pulut Sikit
Mingguan Wanita : Nampak sedap dan menarik menu Nasi Kak Wok ni. Kombinasi Nasi putih dengan kuah kari, ayam goreng kunyit, sambal belacan dan ulaman timun. Boleh buat makan sendiri untuk keluarga mahupun untuk jualan meniaga pun sesuai.
Sumber : Shafira Ismail
JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )
JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 7 & 8 Ogos 2021 (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Simpan Daun Sup Supaya Tak Layu, Ini 4 Bulan Pun Masih Elok Sangat!
Isi Kandungan
ToggleBiasanya bukan hari-hari guna mak-mak guna daun sup dalam masakan tetapi kalau sekali beli tak boleh beli sedikit sangat. Nak tak nak memang ada lebih dan akhirnya simpan dalam peti.
Namun ada satu masalah yang selalu terjadi, daun sup itu tak tahan lama. Cepat sangat layu dan buruk, sudahnya terpaksa buang!
Satu masalah lagi, nak tanam pun kadang pokok sup ni cepat mati kalau salah gayanya. Tak cukup air pun tak boleh, apa lagi kalau terlebih siram. Habis, tak kan nak ulang alik ke kedai semata-mata beli daun sup?
Inilah masalah mak-mak kalau nak masak, tak tahu cara macam mana nak buat daun sup atau jenis sayur lain tahan lama. Untuk mudahkan kerja dapur mak-mak, anda boleh ikut cara Puan Rien Suriani simpan daun sup, yang mana boleh guna lama dan jimat!
Cara Simpan Daun Sup
Sangat senang, wanita ini cuma kongsi tip macam mana nak simpan daun bawang, daun sup, daun pisang, kari, supaya tak layu.
Segala daun pun boleh. Tak kisah janji uols semua simpan dalam bekas kedap udara atau pun plastik yang kedap.
1. Basuh dan toskan. Biar kering sedikit. Nak potong boleh tak potong pun boleh.
2. Kemudian simpan daun sup itu dalam peti sejuk beku. Mak-mak boleh masukkan dalam plastik atau bekas kedap udara.
3. Daun bawang still segar. Wakaupun dah di simpan lebih empat bulan. simpan di tempat beku. Tak perlu masuk kan air di dalam bekas.
Biasanya bila kita masak sup daun bawang tu kita guna sikit je kan. So selebihnya kita buang, sayang sangat. Walaupun seringit tapi bernilai okay. Dah lepas ni jangan membazir lagi.
Segala daun yang mak kirim dari kampung tu boleh disimpan dalam tempat sejuk beku.
Jangan tak percaya setahun pun masih elok lagi.Serius kakrien da simpan daun bawang ni hampir 4 bulan. Still fresh dan elok.
Jimat duit jimat masa.
4. Ok, sebenarnya daun sup itu dah cuci siap siap sebelum simpan. Waktu nak guna tak perlu tunggu cair masuk kan je dalam sup. Jadi daun tetap segar.
Jadikan Kiub Daun Sup
Atau satu lagi cara, mak-mak boleh buat macam ini, jimat sikit! Yang pasti tahan lama.
1. Potong daun ikut suka nak kasar atau halus.
2. Letakkan dalam bekas yang ada. Bekas ini saya beli di GIANT dulu. RM 4.99 untuk 2 bekas.
3. Tuang air. Lagi bagus tuang air sejuk. Saya akan tuang air sejuk dalam jag dulu kemudian campurkan setitik lemon untuk bagi segar daun-daun tu.
4. Simpan dalam freezer. Bila beku boleh keluarkan dan simpan dalam bekas lain atau ziplock. Bekas tu saya boleh guna untuk bekukan ais/ puri anak pula.
Moga bermanfaat buat mak-mak yang super duper busy!
Selamat mencuba!
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Paprik Lagi SEDAP Dari Kedai, Jangan Lupa Letak Daun Limau Purut!
Isi Kandungan
ToggleRamai yang suka ‘order’ lauk paprik bila makan di kedai digandingkan pula dengan nasi panas dan telur dadar.Sebenarnya kita boleh masak sendiri lauk paprik ni di rumah, lebih puas hati dan jimat. Rasanya pula lebih sedap dari makan dekat kedai. Paling penting bial buat paprik ni, jangan lupa letak daun limau.
Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Khas Fena ini;
Siapa suka order lauk paprik kalau makan kat kedai. Lepas try resepi ni you will say no more to kedai punya paprik. Ahakks. So konpiden kan.
Tak caya nanti try buat ikut sebijik macam ni, di jamin laki hampa makan nasik bertambah. Ke laki ku sorang ja makan bertambah.
Ni je bahan bahannya, simple je kan. Tapi rasa lagi sedap 44x dari kedai meriah.Kedai meriah tu tempat kami selalu makan malam-malam.
Bahan-Bahan (tumis):
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Serai sebatang diketuk
3 sdm cili
Bahan sos:
2 sdm sos cili
2 sdm sos cili thai
1 sdm sos tiram
1 sdm sos ikan
1/2 sdm kicap manis
Setengah mangkuk air panas
Ayam potong kecil
lobak merah
bunga kobis
brokoli
jagung
cili padi
Cara Membuat:
1. First panaskan minyak banyak sikit. Sebab apa kena banyak? Kita nak tumis cabai kering blend lepasni.Masukkan bahan-bahan tumis.
2.Bila bahan tadi garing boleh masuk 3 sdm cili blend okeh.
3.Lepastu masuk ayam. Boleh pakai dada ayam atau bahagian lain jugak tapi make sure potong kecik kecik. Masak sampai ayam kecut, atau sampai nampak masak lah.
4.Masuk pulak bahan-bahan sos.
5.Masuk air panas setengah mangkuk. Ala tu kan pakai mangkuk sos tadi sebab tu lah air kaler tu.
6.Biarkan mendidih kejap.
7.Masuk pulak segala jenis sayur. Kalau ada kacang boleh masuk ya. Kacang panjang boleh kacang buncis pun boleh.
Jangan lupa 6 biji cilipadi diketuk, masukkan sekali.
8.Last jangan dilupa daun limau purut. Tak letak ni tak jadi paprik. Buang tulang tengah daun tu yaa.
9.Agak sayur dah lembut boleh la tutup api. Tak perlu tambah garam atau perasa lain lagi dah. Sos tadi dah cukup bagi rasa yang mabelesss. Tak caya kena cuba.
Yummehhhh
Makan dengan nasik panas, tak dilupa telur dadar sekali.
Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
Ayam Kari Kering Pedas Merecik! Buat Yang Tak Gemar Lauk Berkuah
MW: Boleh cuba resipi paprik ni, tak perlu beli dekat kedai lagi. Lebih jimat dan puas hati bila buat sendiri di rumah. Paling penting, jangan lupa letak daun limau purut.Barulah kuah papriknya menjadi.
Sumber: Khas Fena
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI