Kerisik antara ramuan yang selalu digunakan dalam masakan seperti rendang. Tapi banyak kali juga terbeli kerisik yang berbau ‘tengik’ malah bila sangai dalam kuali, terhangus pula sebab tak pandai jaga api.
Rupanya ada cara mudah nak buat kerisik ni. Tak perlu susah-susah bakar je dalam oven, cantik kejadiannya nanti dan masak sekata.
Boleh cuba cara mudah buat kerisik yang dikongsikan oleh Puan Hana Rahman ni.
“Untuk kerisik sis tak sangai, biasanya sis bakar dalam oven selama 30 minit, oven sis suhu 140. Atau masukkan dalam Air Fryer selama 20 minit.”
“Tinggal gitu jer tak payah nak main api tak payah nak kacau dengan sudip. Jimat masa boleh buat kerja lain.”
“Cantik kejadiannya masak sekata, garing, bau wangi dan bila diblend pecah minyak sangat cantik.”
Info Ekstra!
- Untuk elakkan lemau atau tengik blend kering semua lepas tu simpan dalam peti ais, senang nak guna.
Baca Lagi di Sini:
Buat Sendiri KERISIK, Tahan Lama Simpan Dalam Peti, Bau Pun Tak Tengik
Rupanya Rahsia Buat Air Asam Sedap,Tambah Kerisik & Belacan Tak Perlu Dibakar, Barulah Rasanya Asli!
MW:Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi buat mak-mak tak perlu susah-susah nak sangai kelapa dalam kuali. Bakar dalam oven untuk buat kerisik sendiri. Lebih mudah, jimat masa boleh buat kerja lain. Malah cantik kejadiannya, masak sekata, garing dan bau wangi.
Sumber: Hana Rahman
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Punyalah Banyak Kegunaan LIMAU PURUT Baik Daun Mahupun Buahnya!
Punyalah banyak kegunaan Limau Purut baik daun mahupun buahnya. Kebiasaannya kita gunakan daun mahupun jus buah limau purut dalam masakan seperti Tomyam, paprik dan sebagainya. Namun sebenarnya banyak lagi kegunaan limau purut ni secara semulajadi untuk merawat kesihatan dan kecantikan diri.
Baca perkongsian daripada Mohd Amri ini
Limau Purut atau nama saintifiknya “C. Paeda Miq”. Sedikit perkongsian berkaitan dengan limau purut. Setiap kejadian ada kebaikan alami yang Allah jadikan, patut kita bersyukur dan kagumi.
1. Daun Limau Purut:
a) Badan Letih, Lemah
Boleh merawat badan letih atau lemah, serta badan berbau.
Bagi badan yang lemah atau letih, ambil dua genggam daun limau purut dan direbus di dalam tiga liter air. Biarkan mendidih selama sepuluh minit. Selepas itu, ambil dan masukkan ke dalam air mandian untuk digunakan semasa mandi.
b) Badan Berbau
Bagi badan yang berbau pula, boleh ambil tujuh helai daun dan ditumbuk lumat, gaulkan dengan sedikit madu lebah, jadikan bulat-bulat kecil satu biji waktu pagi, dan satu biji waktu malam sehingga bau badan hilang.
2. Buah Limau Purut:
Boleh merawat selsema, amandel, demam campak, ruam, batuk, kelemumur dan rambut berbau.
a)Kurangkan Selsema/Demam
Bagi mengurangkan selsema atau demam, boleh ambil sebiji limau purut lalu dipotong dan diperah airnya, masukkan ke dalam air sederhana panas atau suam dan terus minum.
b) Tongsil
Bagi amandel (tongsil bengkak), boleh ambil buah limau dan diperah airnya dan dicampur dengan air perahan kunyit (kunyit dari rizom). Kunyit kena tumbuk lumat untuk dapatkan airnya. Kemudian, campur air perahan limau, air kunyit dengan sesudu madu. Amalkan sekali sehari.
c) Demam Campak
Bagi demam campak, boleh ambil sebiji buah limau dan dipotong dua, dibakar hingga kulitnya berwarna hitam. Setelah buah sejuk, gosok pada bahagian yang sakit dengan buah tadi.
d) Batuk
Bagi yang kerap batuk, boleh perah air limau purut dan campur dengan sedikit madu dan terus diminum.
e) Rambut Berbau
Dan bagi yang bermasalah rambut berbau, boleh ambil kulit buah limau dan parut, perahkan airnya lalu disapu pada kulit kepala. Biarkan lima belas minit, dan bilas dengan air biasa.
f) Kelemumur
Jika kelemumur pula, ambil sedikit air perahan buah nenas, sedikit perahan air buah limau purut dan sedikit santan segar, campurkan. Jadikan sebagai syampu dua hingga tiga kali seminggu.
Kaedah Penanaman:
Bagi saya yang tiada ruang yang besar atau lebih tepatnya rumah taman, saya hanya menggunakan pasu yang dibeli dari Mr. DIY. Penggunaan tanah hitam sawit dicampur dengan cocopeat serta sekam padi bakar sebagai medium.
Pembajaan saya menggunakan baja TPF atau boleh guna BAJA NLEYGROW (organik). Seminggu sekali akan disembur dengan BIO BOOSTER untuk menggalakkan pertumbuhan pokok. Lihat sahaja pada setiap hujung tangkai pokok saya akan dipenuhi dengan buah limau purut walau ditanam di dalam pasu.
Kawalan serangga pula, saya menggunakan cuka kayu dan strex secara berselang seli dan berkala. Ingat, daun limau purut sangat digemari oleh ulat.
Jom, tanam pokok limau purut di tepi rumah. Walaupun ianya mengambil masa untuk membesar, tapi memudahkan kita bila perlukannnya.
“Ada manfaat, ada kebaikan, kita sebarkan”.
Baca Lagi Di Sini:
Guna Daun Limau Purut, PETUA Berkesan Hilangkan Kelemumur Rambut Berbau Wangi !
Santan, Pinang Muda & Limau Purut, Masak Sampai Jadi Minyak Berkesan Rawat EKZEMA!
Mandi Air Daun Limau Purut, PETUA Berkesan Hilangkan Keletihan & Buang Toksin Dalam Badan!
Mingguan Wanita: Banyak khasiat pokok limau purut ni untuk kesihatan dan kecantikan diri, baik daun mahupun buahnya. Seeloknya kita tanam sendiri di rumah untuk manfaatkan kegunaannya.
Sumber: Mohd Amri
Follow kami di :
Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Walaupun Kuarters Tetap Nak Hias Cantik-Cantik, 2 Minggu Deko Dapur BAJET
Rumah yang cantik, bersih dan kemas mampu memberi ketenangan jiwa apabila kita berada di dalamnya. Biarpun rumah sewa, kuarters mahupun bukan rumah sendiri, tetaplah nak hias cantik-cantik dan sedap mata memandang. Apatah lagi di ruangan dapur, tempat yang selalu kita gunakan untuk memasak.
Siapa sangka dengan kos bajet, dapur ini dapat hias cantik. Berubah rupa sungguh dengan keadaannya yang asal. Menurut perkongsian Puan Siti Aishah, anggaran keseluruhan dalam RM500 tak termasuk perkakasan elektrik.Masa yang diperuntukan pula hanya 15 hari untuk kemas dan deko ruangan dapur hasil bantuan suami tersayang.
Lebih menarik, barang-barang dan keperluan hiasan untuk deko dapur tersebut hanya didapatkan di tempat yang biasa kita beli, seperti di Shopee, IKEA dan MR .DIY sahaja.
“Walaupun kuarters je tetap nak hias cantik-cantik. Masa mula-mula dapat rumah ni memang tak boleh kata apa dengan condition dia. Slow-slow kami buat bagi cantik, even penat balik kerja tetap buat kerja rumah.”
“Balang-balang, tempat sidai kain lap, rak pinggan, botol-botol garam, tepung, herbs semua saya beli dekat MR. DIY @ IKEA.
SEBELUM:
Berikut disertakan wallpaper table top, dinding & kabinet beli kat shopee link :
https://shopee.com.my/product/75790329/1462785999
https://shopee.com.my/product/8993956/66205826
https://shopee.com.my/product/8993956/592493484
Langsir table top & sinki :
https://shopee.com.my/product/93591425/3843106018
Gam lekat langsir :
https://shopee.com.my/product/8993956/4419186763
Bidai :
https://shopee.com.my/product/91915645/1516115273
Rak lerberg ikea :
https://shopee.com.my/product/25017417/4232649590
Rak hyllis ikea :
https://shopee.com.my/%F0%9F%92%A5READY-STOCK%F0%9F%92
Bekas Beras :
https://shopee.com.my/product/4517004/293343779
Rak botol kicap & sos :
https://shopee.com.my/product/187605686/7730154216
SELEPAS
Baca Lagi Di Sini:
Guna Rak Kasut Susun DECLUTTER Barang Dapur Bawah Singki, Kemas Hasilnya
Dapur Berkarat Jadi BERKILAT Cuma Guna Satu Bahan Saja Dah Cukup
MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat dijadikan rujukan dan panduan buat mak-mak yang nak make over dapur, hias ruangan dapur dengan bajet yang terhad.
Sumber: Siti Aishah
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Nak Pastikan Rempah Tidak Rosak, Tahan Lama, Belajar Dulu Cara Simpannya!
Selama ini kita beli sahaja rempah tanpa tahu cara simpannya. Walaupun setiap rempah mempunyai Tarikh tamat tempoh gunanya, kadangkala disebabkan cara simpan yang salah ia boleh membuatkan rempah itu rosak terlalu awal.
Bagaimana untuk memastikan rempah tidak mudah rosak dan tahan lama sebelum Tarikh tamat tempohnya habis?
Apa Itu Rempah?
Dalam seni kulinari, perkataan kata rempah merujuk pada bahagian tanaman yang kering selain daun, yang digunakan sebagai perisa dan perasa resipi, tetapi tidak digunakan sebagai bahan utama.
Mengapa tidak menggunakan daun? Ini kerana bahagian tanaman yang berdaun hijau yang digunakan dengan cara ini dianggap sebagai herba.
Setiap bahagian tanaman, termasuk kulit kering, akar, beri, biji, ranting, atau apa sahaja yang bukan bahagian berdaun hijau, dianggap sebagai rempah.
Contoh Rempah,
Kayu manis adalah kulit pokok.
Pelaga adalah biji benih.
Allspice adalah beri kering.
Cengkih adalah tunas bunga kering.
Ini semua contoh rempah. Perhatikan juga bahawa rempah digunakan dalam bentuk kering sementara herba boleh digunakan sama ada segar atau kering.
Petua Memasak Dengan Rempah
Satu perkara yang perlu diingat ketika memasak dengan rempah adalah rempah mula kehilangan rasa apabila digiling atau dikisar. Oleh itu, jika boleh, daripada menggunakan rempah yang telah siap dibungkus di kedai, lebih baik menggiling atau mengisar rempah anda sendiri.
Anda boleh menggunakan pengisar biji kopi atau batu giling untuk tujuan ini. Sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan pengisar kopi, anda mungkin ingin menggunakannya hanya untuk rempah dan satu lagi untuk biji kopi agar tidak tercampur rasa kedua-duanya.
Artikel berkaitan:
Jumpa Daun Kari Dalam Makanan, Jangan Pula Dibuang, Nanti Terlepas Khasiatnya!
Jangan Salah Pilih, Ada Beza Antara Kulit Kayu Manis Ceylon & Cassia!
Bila Tempoh Tamat Guna Rempah?
Walaupun rempah biasanya tidak rosak atau busuk, tetapi ia akan kehilangan rasa dari masa ke semasa. Oleh kerana rempah biasanya ditambah dengan tepat untuk menambah rasa makanan yang dimasak, lebih baik menggunakannya dalam jangka waktu tertentu.
Sekiranya tidak mengisar rempah anda sendiri, cuba gunakan rempah segar yang boleh anda dapat. Sebagai peraturan umum, rempah serbuk boleh bertahan hingga tiga tahun jika disimpan dengan betul dan rempah kering boleh bertahan selama empat tahun
Cara Menyimpan Rempah dengan betul
Rempah tahan lebih lama apabila disimpan di tempat yang sejuk dan kering. Oleh itu, menyimpan balang rempah tepat di sebelah dapur anda akan mengurangkan jangka hayatnya. Rasa rempah akan kekal tahan lama apabila disimpan di dalam bekas tertutup atau bekas kedap udara.
Nilai Pemakanan
Rempah-rempah yang digunakan dalam jumlah kecil untuk memberi rasa pada hidangan bermakna ia turut menambah beberapa kalori pada hidangan.
Ini tidak bermaksud rempah tidak memberi kesan yang besar pada diet atau pemakanan anda. Ia boleh menjadi kaedah yang baik untuk menambahkan vitamin dan mineral yang diperlukan.
Sumber: thespruceeats.com
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI