Isi Kandungan
ToggleSuatu waktu dulu, Corndog Cheese sangat viral. Bahan utama yang perlu untuk corndog cheese tentulah keju mozarella. Rasanya, masa tu bukan main susah nak dapatkan keju mozarella. Semua stok kehabisan.
Boleh dikatakan harga keju mozarella pun boleh tahan. Apa kata, mak-mak buat sendiri keju mozarella. Kali nie tak pening-pening nak keluar mencari. Buat sendiri kat rumah dan simpan untuk stok. Bukan sahaja untuk buat corndog, masakan lain, masukkan dalam pizza pun sedap.
Maaf! Gambar kurang memuaskan.
Bahan-bahan:
Susu segar atau full krim/ susu pekat manis 400ml
1 kotak keju cheddar (170gm) – diparut
60 gram tepung ubi – dibancuh
Cara Membuat:
Parut keju cheddar.
Bancuh tepung ubi dengan sedikit susu segar. Kacau hingga sebati.
Manakala baki susu segar itu dipanaskan dan masukkan keju cheddar yang diparut tadi sedikit demi sedikit. Kacau dengan menggunakan api sederhana.
Selepas itu, masukkan tepung ubi yang dibancuh dengan susu segar. Masukkan sedikit demi sedikit. Kacau perlahan-lahan sehingga ia nampak likat.
Apabila sudah kental, bolehlah masukkan ke dalam bekas dan simpan dalam peti ais.
Tip:
Gunakan api yang sangat kecil ketika memasak.
Sentiasa kacau supaya adunan menjadi lebih kental.
Sebelum letakkan dalam bekas, sapukan sedikit marjerin ke dalam bekas tersebut.
Resipi: Dapur Indonesia
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuih Bihun Madu Rangup & Manis Guna 3 Bahan Je, ‘Adik Beradik’ Cakar Ayam, 1 Kampit Boleh Dapat 80 Keping!
Isi Kandungan
ToggleRupanya hanya 3 bahan je diperukan untuk buat Kuih Bihun Madu yang rangup dan manis.Kuih bihun madu ini, selalunya boleh dijumpai ketika majlis kenduri kendara dikampung-kampung.Kuih ni boleh dikatakan macam ‘adik beradik’ kuih cakar ayam dari segi cara membuatnya.
Jika Cakar Ayam menggunakan ubi keledek, sebaliknya kuih ini menggunakan bihun.Meskipun bahannya sedikit, namun agak renyah untuk membuatny dan memerlukan kesabaran yang tinggi.Tapi jika mak-mak yang cuba buat sendiri kuih bihun madu ini dirumah apa salahnya.
Berikut perkongsian resipi oleh Norfadzilah Ab Ghafar sebagai rujukan;
“Kuih bihun madu ni,1 kampit bihun boleh dapat dalam 80 keping tapi bukan sekali buat boleh dapat terus banyak tu.Saya buat mula-mula belajar dalam internet je tahun 2008. Dulu pun dapat 30 keping je sekali buat.Ketebalan tu skill yang lame-lama akan datang sendiri sebab kita dah boleh agak banyak mana nak letak dalam acuan kita.Kena banyak sabar buat kuih ni sebab main minyak, main panas berlengas lah orang kata”
RESEPI BIHUN MADU
Bahan-Bahan:
1 cawan gula
1 cawan air
1 peket bihun
Cara Membuat:
1.Masak gula dengan air sehingga betul-betul pekat dan masukkan pewarna mengikut kesukaan.
2.Kemudian masukkan air gula yang dah pekat tadi ke dalam bihun dan gaul sehingga jadi sebati.Bihun tak perlu direndam mahupun dicuci. Hanya perlu ramaskan atau patah-patahkan bihun tersebut.
3.Panaskan minyak dalam kuantiti yang banyak. Pastikan minyak betul-betul panas dan masukkan bihun (anggaran segenggam) di dalam kuali masak/goreng hingga ia kembang.
4.Bila sudah kembang masukkan ke dalam bekas plastik kecil mesti ada paling kurang sepasang bekas yang sama saiz.Saya guna cawan kedai rm2.Tekap dengan cawan yang 1 lagi.
5.Kemudian keluarkan dari bekas.(part menekap ni kena cepat sebab dia takkan melekat kalau dah sejuk)
Siap!
Selamat Mencuba!
Sumber:Norfadzilah Ab Ghafar
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi LAKSA LEMAK SIAM Sedap, Kena Dengan Selera Makan Bertambah-Tambah!
Isi Kandungan
ToggleRamai suka makan laksa dan ada macam-macam jenis resipi laksa yang menjadi pilihan. Namun salah satu resipi laksa sedap yang mak-mak boleh cuba ialah Laksa Lemak Siam yang cukup popular di Thailand. Ia seperti kuah lemak, menggunakan santan namun cukup rempahnya dan harum baunya dengan daun limau purut.
Boleh cuba resipi Laksa Lemak Siam sedap yang dikongsikan oleh Shah Shatry ini;
Minum petang hari buat LAKSA LEMAK SIAM. Alhamdulillah, kena dengan selera. Menambah-nambah, bermangkuk-mangkuk jugak la.Di bawah nie saya sertakan sekali resepinya.
RESEPI LAKSA LEMAK SIAM
Bahan-Bahannya :
Laksa kering yang jenis halus (rebus dahulu kemudian toskan)
Baca Lagi Di Sini:Tak Perlu Masak Lama, Ini Cara Mudah & Cepat Rebus Laksa Kering!
1 kg ikan selayang, temenung
10 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
2 inci halia*
2 inci lengkuas*
2 inci kunyit hidup*
4 btg serai* ( 2 batang di blend, 2 batang lagi di ketuk masuk dalam kuah )
2 inci belacan*
5 biji cili api* ( nak pedas, boleh lebihkan )
5 keping asam gelugur
4 helai daun limau purut
3 cawan santan pekat
Garam, gula & perasa
Cara Membuat :
1. Rebus ikan, asingkan isi dan tulang. Isi ikan dikisar halus. Air rebusan jangan dibuang, gunakan air rebusan ikan tadi untuk kisar tulang pula. Blend tulang kemudian tapiskan.
2. Kemudian, kisar semua bahan-bahan yang bertanda*
3. Masukkan bahan blend, serai yang diketuk ke dalam periuk dan biarkan mendidih
4. Bila dah mendidih, boleh masukkan isi ikan yang dikisar tadi bersama dengan asam keping, daun limau purut dam air.Kuah jangan pekat sangat, jangan cair sangat. Ikut selera memasing dan kacau sebati.
5. Kemudian masukkan santan, kuah hendaklah sentiasa kacau supaya santan tak berketul.
6. Perasakan dengan garam, gula dan bahan perasa. Bila dah suaikan rasa, dah mendidih boleh tutup api.
7. Boleh hidangkan laksa lemak siam dengan bahan-bahan sampingan yang lain.
Bahan-bahan sampingan :
Timun
Taugeh
Kacang panjang
Bunga kantan
Salad
Telur rebus
Limau nipis
* Bahan sampingan nie ikut selera masing-masing nak letak apa.
Selamat mencuba.
Mesti Baca:Buat Sendiri LAKSA BERAS ‘Fresh’ Sedap Lain Macam, Cantik Tak Putus-Putus!
Baca Lagi Di sini:Hati-Hati, BAHAYA Rebus Laksa & Telur Dalam Satu Periuk!
Mingguan Wanita: Menariknya resipi laksa lemak siam ni. Memang sedap dan mudah nak buat. Suka makan laksa, boleh cuba kelainan ikut resipi ni.
Sumber: Shah Shatry
Nak buat laksa johor sedap, macam ni caranya.
Follow kami di :
Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita
Sedap juga buat laksa penang, ikut resipi ni.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Guna ‘Teknik Autolyse’, Tepung Gandum Biasa Pun Boleh Jadi DONUT Gebu Ada ‘Ring’!
Isi Kandungan
ToggleGuna ‘Teknik Autolyse’, Tepung Gandum Biasa Pun Boleh Jadi DONUT Gebu Ada Ring! Nak buat donut memang ada pelbagai resipi dan tekniknya.’Teknik Autolyse’ ini antara yang boleh dicuba, donut kekal gebu dan lembut walaupun dah 2 hari.
Berbanding menggunakan tepung berprotien tinggi (High protien) untuk mendapatkan hasil donut yang gebu dan lembut, sebenarnya mak-mak boleh cuba teknik yang dikongsikan ini juga.
Buat sendiri donut memang puas hati, lebih jimat memandangkan anak-anak pun suka kuih ni.
Ikut cara yang dikongsikan oleh Puan Rahmah Rosmin ini sebagai panduan;
Guna 100 peratus tepung gandum biasa pun boleh jadi donut gebu ada ring. Yang penting uli doh sampai elastik. Nak mudah dapat doh elastik guna teknik autolyse.
Mula-mula uli semua bahan tanpa yis. Selepas ulian pertama masukkan doh dalam peti ais kejap dalam 15-30 min (lebih masa pun takpe).Kemudian masukkan yis dan uli lagi.
Hari ini guna tepung gandum bakers choice, guna cap rose pun ok. 2 hari pun masih lembut, yang penting simpan daalm bekas kedap udara.
Resepi dan cara lebih kurang sama je macam donut lain..bagi sis lebih suka guna tepung gandum dari tepung High Protien sebab rasanya lebih kurang macam donut kampung tak rasa macam roti. Ikut selera masing-masing la kan.
Bahan-Bahan:
2 cawan ( 250g ) tepung gandum
1 sudu besar susu pekat
1 sudu besar gula
1 biji kuning telur
1 sudu teh yis
1/2 sudu teh pelembut roti ( jika takde boleh gantikan dengan baking powder )
1 sudu besar (30g ) marjerin
Secubit garam
Air secukupnya
Cara Membuat:
1. Masukkan dahulu bahan cecair diikuti bahan-bahan kering kecuali yis.
2. Uli hingga habis masa (20 min).
3. Habis ulian pertama masukkan adunan ke dalam bekas bertutup dan rehatkan doh dalam freezer selama lebih kurang 15 min.
4. Cukup 15 min keluarkan doh,masukkan yis kering dan uli sekali lagi hingga habis masa (20 min).
6. Selepas habis ulian kedua timbang doh dan rounding.
7. Siap rounding rehatkan doh 15 -20 min. Kemudian leperkan sedikit doh dan tebuk lubang guna belakang nozel @ penutup botol pun boleh.
8. Perap selama 30-40 min sehingga donut ringan ( bergantung pada keadaan).
9. Goreng guna api perlahan sahaja, balikkan sekali sahaja setiap bahagian supaya tak serap minyak.
Info Ekstra!
- Saya uli guna breadmaker.
- Untuk dapatkan doh yang elastik buat 2x uli..tapi kalau guna mixer heavy duty memadai sekali uli sahaja.
- Yis terus letak tak perlu buihkan terlebih dahulu.
Resepi donut mana-mana pun lebih kurang sama je..cuma kita kena rajin practice untuk dapatkan hasil yang diinginkan..jangan cepat putus asa..itu yang penting.
Selamat mencuba, Semoga bermanfaat!
Baca Lagi Di Sini:Wanita Kudung Gigih Berniaga, 8 Bulan Belajar Buat Donut Gebu Lembut Di YouTube
Artikel Menarik:DONUT SUSU Lembut Gebu, Bukan Setakat Anak Suka, Mak Ayah Berketul-Ketul Makan!
Lagi Di Sini:Resipi DONUT Tanpa Telur & Marjerin, Elok Lembut, Gebu Tak Rasa Muak!
Mingguan Wanita: Menarik juga buat donut guna ‘Teknik Autolyse’ ni, tepung gandum biasa pun boleh hadi Donut gebu ada ‘ring, boleh buat untuk minum petang nanti.
Sumber: Rahmah Rosmin
Follow kami di Facebook , Website , Instagram, YouTube , Twitter , Telegram MW dan TikTok Mingguan Wanita untuk mendapatkan info, berita terkini serta artikel-artikel menarik.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI