Rupanya dengan 3 Bahan sahaja, mak-mak boleh buat cream cheese sendiri di rumah. Cukup mudah. Tak perlu keluar beli dekat kedai. Senang lah bila nak guna cream cheese untuk buat kek, manisan. Lebih jimat dan berbaloi malah diyakini halal serta kebersihannya.

Baca perkongsian resipi oleh Puan Halawiah SD untuk membuat cream cheese sendiri di rumah.

“Gara-gara cream cheese susah dapat,harini akak pun cuba buat cream cheese sendiri. Maka intai-intai di Google dapatlah resepi mudah cepat tapi sedap 3 bahan je. Dari 1 liter susu dapat 180g cream cheese simpan buat stock,lepas raya boleh buat Roti Cream Cheese Garlic. Tak cuba tak tahu.”

Baca Lagi Di Sini:
Buat Sendiri SOS CHEESE WEDGES. Senang Sangat Dan Puas Hati
Cara Buat Chicken Meatball Bolognese Dengan Cheese Ala Pizza Hut, Sedap Cair Meleleh!

Resepi Cream cheese homemade:

Bahan-Bahan:

1 liter susu segar/susu full cream/susu tinggi lemak.
3 sudu besar perahan lemon/atau cuka jika lemon takde.
Kain putih untuk perah

Cara Membuat:

1. Masak susu dengan api perlahan, tak perlu mendidih sangat sekadar nampak buih-buih halus.

2. Masukkan cuka sedikit demi sedikit sebanyak 3 peringkat hingga cuka habis dan kacau perlahan-lahan hingga kelihatan kandungan susu dan air terasing (susu sedikit berketul).Kacau perlahan supaya tidak berkerak.Tutup api.

3. Tapis susu tadi dengan kain putih biarkan 15 minit hingga bancuhan betul-betul kering.Perah bancuhan tadi,kemudian susu yang berketul tadi boleh diblender dan masukkan sedikit garam. Blender hingga sebati dan halus. Siap..boleh simpan dalam freezer.

Dengan 1lit saya dpt 180gm cream cheese.

Selamat Mencuba!

MW: Mak-mak boleh buat sendiri cream cheese ini di rumah. Guna tiga bahan je. Lebih jimat, diyakini halal dan terjamin kebersihannya.

Sumber: Halawiah SD