Selalunya bila buat cili kisar sendiri, bab yang paling renyah pastinya nak gunting cili satu persatu untuk buang bijinya. Guna cara ni memang makan yang lama. Sebenarnya ada cara mudah untuk buang biji cili kering ni. Hanya guna chopper je, memang boleh keluar habis biji cili keringnya. Sesuai sangat buat peniaga atau mak-mak yang selalu buat cili kisar di rumah.
Ikut cara yang dikongsikan oleh Puan Ziela Mazlan ini.
Cara mudah nak buang biji cili kering. Saya guna kaedah ni je untuk para peniaga saya rasa kaedah dan cara ni sangat-sangat membantu. Kalau ada cara yang lagi mudah boleh la suggest dekat sini ye.
Cara-caranya:
1.Cili kering tu kita mesin dulu guna chopper. Jangan basuh dulu cili kering tu, nanti basah-basah susah nak asing kan biji cili. Saya guna yang saiz 3L so boleh mesin lebih sekali jalan je.
2.Haa macam ni la kejadiannya. Keluaq habis biji cili tu.
3.Asingkn biji cili tu gune tapis je. Sekejap je da settle. Cuci bersih-bersih pastu baru rebus.
Ads
4. Tu dia biji cili.
5. Ni kejadian selepas direbus..langsung takde biji cili. Lepas rebus boleh la blend macam biase bersama dengan beberapa ulas bawang putih supaya cili blend kite tahan lama. Tapi saya rasa tak berkesan cara ni sebab cili blend saya tak tahan lama, tak dan seminggu dah habis guna.
Mingguan Wanita: Wah, memang mudah buang cili kering guna cara ni. Sesuai sangat kalau selalu buat cili kisar. Jimat masa dan tenaga, tak perlu gunting cili lagi.
Semalam rendam, pagi ni rebus KACANG KUDA cukup elok empuk lembutnya! Sedapnya makan kacang kuda elok lembut dan empuk begini. Malah kacang kuda ni kudapan yang sangat bagus untuk kesihatan dan cukup mengenyangkan.
Bagi mak-mak yang tiada periuk ‘pressure cooker’ boleh cuba tip yang dikongsikan ini. Rendam kacang kuda semalaman, hasilnya tetap elok lembut walaupun masak atau dapur biasa.
Bukan apa, lebih jimat dan puas hati bila rebus sendiri kacang kuda ni di rumah berbanding beli.
Ikut resipi dan cara yang dikongsikan oleh Puan Eniza M.Salim ini sebagai panduan;
Semalam rendam, pagi ni rebus cukup elok empuk dan lembutnya. Kacang kuda,kudapan sihat bagus untuk diet, mengenyangkan. Kalau rebus sendiri lagi banyak dapatnya. Beli 1 pek tu RM6 dapat dalam 4 bekas. Kali ni saya rebus je tak tumis.
Resepi Kacang kuda rebus yang simple.
Bahan-Bahan:
Kacang Kuda(Rendam semalaman) Murah beli dekat sini:https://invol.co/clehcye
Garam
Serbuk perasa knorr secukup rasa
Secubit serbuk kunyit untuk naik kan seri warna kuningnya.
Cara Membuat:
1. Basuh kacang kuda dan rendamkan kacang kuda semalaman.
2. Rebuskan kacang tersebut dalam 30 minit.
3. Campurkan garam dan secukup rasa.
4. Bila nampak kembang, tos dan hidangkan.
5. Kalau nak tumis lepas ditoskan, sediakan sedikit minyak, tumis bawang besar, biji sawi, potongan cili kering, daun kari,goreng sekejap.Letak perasa.Siap!
Simpan dalam bekas-bekas bertutup. Masukkan dalam peti sejuk. Bila teringin nak makan keluarkan sebekas dan panaskan dalam microwave. Setakat yang saya buat boleh tahan 5 hari, sebab tak sempat tahan lama,dah habis.
Mingguan Wanita:Sedapnya makan kacang kuda rebus. Lebih jimat bila rebus sendiri, malah bila nak makan tinggal panaskan je. Boleh cuba buat sendiri nanti.
Sumber:Eniza M.Salim
JEANS BURUK JANGAN BUANG, SERTAI KELAS JAHITAN KAMI. BUAT TOTE & SHOPPING BEG
Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.
Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.
Projek 1: Denim Tote Bag
Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.
Projek 2: Shopping Bag
Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.
Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.
Geram dan sakit hati pula bila tengok pokok cili kerinting. Bukan sedikit tapi boleh dikatakan turut merebak pada tanaman lain. Terus hilang semangat untuk bercucuk tanam.
Kena boleh jadi kerinting terutamanya pokok cili? Kadang-kadang pelik juga dengan serangan serangga yang entah dari mana?
Jalan terbaik untuk elak pokok cili kerinting ini boleh saja gunakan semburan organik yang dibuat sendiri dengan bahan dapur yang ada di rumah. Inilah yang dikongsikan oleh Azuan Abdullah dalam tangani masalah ini.
Malahan, semburan serangga ini bukan saja digunakan untuk pokok cili tapi juga pada pokok tanaman yang lain.
Mesti ramai yang stres bila pokok cili jadi kerinting. Tiba-tiba je semangat berkebun boleh jadi down teruk!
Mungkin ada yang tak tahu, macam mana pokok cili boleh jadi kerinting?
Ada 4 jenis perosak yang boleh menyebabkan pokok cili jadi kerinting
1. Thrip
2. Afid
3. Lalat putih
4. Hamama
Semua perosak ini akan hisap cecair pada pucuk/daun cili dan ini menyebabkan pokok cili kita jadi kerinting. Jika tidak dikawal, ia boleh menyebabkan pokok cili dijangkiti penyakit virus. Ini yang paling seram. Huhu.
Bila pokok kena virus, tak akan ada pucuk baru yang tumbuh.
Bila tak ada pucuk baru tumbuh, bunga pun tak ada.
Bila bunga tak ada, macam mana buah nak ada kan.
Bila buah tak ada, kita pun jadi stress.
Bila kita stress, ngan pokok-pokok kita cabut. Wuaaa..
.
Jangan panik dan risau. Sebenarnya, kita boleh cegah pokok cili daripada jadi kerinting. Caranya guna racun organik buatan sendiri. Kami panggil “Instant Control”.
Kiranya instant control ni la senjata utama saya untuk mencegah pokok cili dirumah daripada jadi kerinting.
Semua perosak tersebut sangat takut dengan cecair oren ni. Pecah perut dan kekeringan la tubuh mereka bila kena cecair ni.
Caranya sangat mudah. Guna bahan-bahan yang ada di dapur rumah kita je. Bahan-bahan tersebut adalah
1 kg @ 1 bahagian : Bawang putih
1 kg @ 1 bahagian : Cili api
1 ketul @ 100 gram : Sabun buku cap buruh/kapak
10 liter @ 10 bahagian : Air
Cara-caranya:
1. Ini bahan-bahan yang digunkaan.
1 kg bawang putih @ 1 bahagian
1 kg cili padi @ 1 bahagian
1 ketul sabun buku cap buruh/kapak
10 liter air @ 1 bahagian
2. Pastikan bawang putih di buang kulit.
3. Masukkan bawang putih ke dalam blender. Isikan air secukup rasa (air diambil dari stok 10 liter).
4. Blender sampai hancur.
5. Tapis bawang putih dan masukkan ke dalam bekas. Kita labelkan bekas tu sebagai Bekas A.
* Ulang blender dan tapis hingga bawang putih habis.
6. Masukkan cili ke dalam blender. Tangkai tak perlu buang. Tambah air secukup rasa (air diambil dari stok 10 liter)
7. Blender sampai hancur.
8. Tapis dan masukkan kedalam bekas. Kita labelkan bekas ni sebagai Bekas B.
* Ulang proses blender dan tapis hingga cili padi habis.
9. Ricik sabun buku halus-halus. Tujuannya supaya nak cepat hancur bila kita rebus nanti.
10. Masukkan air ke dalam periuk (air dari stok 10 liter) Panaskan air hingga mendidih.
11. Bila air dah mendidih, masukkan semua sabun tadi. Kacau hingga semuanya hancur.
12. Bila dah hancur. Tuangkan air sabun tadi ke dalam bekas C. Tambahkan baki air (daripada 10 liter, jika ada).
Tuangkan semua cecair bawang putih dari Bekas A ke dalam Bekas C.
Tuangkan semua cecair cili api dari Bekas B ke dalam Bekas C.
** Proses campuran ini kena cepat sebab larutan sabun akan jadi pekat dan keras bila dah sejuk dalam keadaan kepekatan yang tinggi.
13. Kacau campuran tadi hingga sebati.
14. Dah siap. Boleh guna terus ya, tak perlu nak peram bagai.
Untuk simpanan, letak ditempat redup dan terlindung daripada cahaya matahari. Boleh tahan 6-12 bulan.
15. Gambar yang dilihat dibawah mikroskop. Afid @ kutu daun jadi pecah perut dan kering.
Kredit kepada Sifu saya, Tuan Ahmad Saif. Beliau yang buat pemerhatian ini.
16. Cara guna pada pokok timun.
20 ml + 1 liter air. Jika nak guna untuk kawasan luas, boleh darab sendiri ikut kuantiti air.
Boleh juga dicampurkan bersama dengan
Cuka kayu : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol buah : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol ikan @ FAA : 5 ml untuk 1 liter air.
Tambahkan 2 ml sunlight untuk 1 liter air sebagai perekat
Sembur 1 minggu sekali pada awal pagi atau lewat petang. Jika ada tanda kehadiran perosak, sembur 3 hari direct.
17. Cara guna pada pokok cili
20 ml + 1 liter air. Jika nak guna untuk kawasan luas, boleh darab sendiri ikut kuantiti air.
Boleh juga dicampurkan bersama dengan
Cuka kayu : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol buah : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol ikan @ FAA : 5 ml untuk 1 liter air.
Tambahkan 2 ml sunlight untuk 1 liter air sebagai perekat
Sembur 2 hari sekali pada awal pagi atau lewat petang. Jika ada tanda kehadiran perosak, sembur 3-5 hari direct.
18. Cara guna pada pokok limau kasturi.
20 ml + 1 liter air. Jika nak guna untuk kawasan luas, boleh darab sendiri ikut kuantiti air.
Boleh juga dicampurkan bersama dengan
Cuka kayu : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol buah : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol ikan @ FAA : 5 ml untuk 1 liter air.
Tambahkan 2 ml sunlight untuk 1 liter air sebagai perekat
Sembur 1 minggu sekali pada awal pagi atau lewat petang. Jika ada tanda kehadiran perosak, sembur 3 hari direct
Mingguan Wanita : Semburan ini boleh saja guna untuk pokok-pokok lain pun, bukan hanya pokok cili saja
Tiap kali balik kampung rata-ratanya cari makanan viral dan glamor di negeri masing-masing. Saya pun kalau balik kampung tentu cari makanan yang sedap dan viral kesedapannya selain makanan kat rumah. Tambah pula kampung di Kelantan, orang kata syurga makanan. Pendek kata kalau balik kampung makan sampai supper. Aktiviti bina badan bermula balik KL baru diet balik…haha
Hujung minggu baru-baru ni sempat la balik kg sekejap, landing je dekat bumi Kelantan 1st pit stop Nasi Ulam Cikgu. Perasaan dia walaupun hanya makan nasi lauk kampung dengan ulam dan budu…uuuiiissshhh Nikmat sangat! Alhamdullilah syukur sangat sebab kampung di Kelantan.
Malaysia memang kaya dengan makanan yang sedap-sedap, kelantan, Pulau Pinang, Melaka rasanya kat semua tempatlah memang makanannya sedap. Sebab tu kalau melancong ke mana-mana dalam Malaysia terutamanya orang akan google kat mana makan paling best di tempat yang mereka kunjungi.
Kelantan memang syurga makanan, dari pagi sampai ke malam ada sahaja makanan yang boleh dinikmati. Sediakan perut dan duit sahaja. Harga memang berpatutan dan pilihan memang banyak. Jadi untuk yang ada plan nak datang Kelantan, antara tempat makan yang wajib anda singgah adalah:
Menu Sarapan
Milo Tunggeng Pok Loh yang terletak di belakang Hospital Pakar Perdana
Kopitiam Kita yang glamor dengan roti titabnya
Nasi kerabu Liniey di berek 12
Teh o Beng Samah di Rantau Panjang
Kedai Kopi White House dekat Masjid Muhammadi
Nasi kak wok di Jalan Masjid Lundang
Makan Viral tengah hari
Restoran Nasi Ulam Cikgu
Warung Pok Mat Pulau Pisang
Yati ayam percik
Nasi kukus Suriani dan Zakini
Mee Celup di Rantau Panjang
Pulut ayam di Rantau Panjang
Minum petang/makan malam
Aneka colek di pantai PCB
Lokcing di Rantau Panjang
Ais krim baba di Rantau Panjang
Meggi ketam di PCB
Ikan bakar KST
Kedai makan nasi kuning (nasi khaumok) di Gual Tinggi Rantau Panjang
Restoran Tepi Sungai di Tanah Merah
Nasi Kerabu Azma Pasir Pekan
Kalau nak senaraikan memang banyak lagi kedai best yang ada kat Kelantan. Orang Kelantan macam saya pun tak semua lagi tempat yang berkesempatan kami kunjungi. Selain makanan siapa yang suka shopping pun boleh singgah di Rantau Panjang dan Pengkalan Kubur. Jangan pula lupa untuk singgah di Pasar Siti Khatijah ya, kat situ selain shopping banyak juga makanan dan tempat makan best.
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Gula-gula gummy bebas dijual di pasaran, jelly berisiko tercekik bagi kanak-kanak. Kejadian tragis melibatkan adik Mohamad Fahmi Hafiz Mohammad Fakhruddin, seorang kanak-kanak berusia 10...