Waahh… tak sangka cuma pembakar roti pun boleh buat akok kedut! Kalau ada mak-mak suka sangat makan akok kedut tapi tak ada orang jual dekat-dekat rumah, boleh lah cuba resepi yang dikongsikan Puan Halimatun As Saadiah Ismail
ini, nampak pun sedap!Sedap di makan panas-panas dan tak bau hanyir telor walaupun dah sejuk.
Masak air gula & sejukkan
(1 cwn air + Gula pasir + gula merah + daun pandan)
Sukatan ikut kemanisan masing-masing.
1) 5 biji telor
2) Sedikit perisa pandan/contoh pada gmbr (option)
3) Secubit garam
4) Santan 1/2 kotak (size kecil)
5) Tepung gandum 3 sudu makan
( blend semua skli dalam 2 minit)
6) Masukkan 2 sudu minyak masak utk effect golden brown
7) Masukkan air gula yg dah sejuk td, blend sekejap
Bakar sampai golden brown.
Perisa pandan ni ada color.. so nampak kuih akok tu seakan-akan hijau. Tak perlu blend daun pandan dah.