Raya tinggal berberapa hari lagi. Masih sibuk cari idea untuk buat kuih ye! Atau ada yang nak tambah kek last minute pulak. Tak payah nak pening-pening, mak-mak boleh cuba kek brownies yang memang gerenti sedap dan cara nak buat pun senang. Gerenti jadilah.
Jom, ikuti cara mudah resipi oleh Puan Azlina Ina yang dikongsinya.
Brownies Raya
Bahan- bahan:
125 gram butter (senang 1 butter potong 2)
1 blok 1/2 coklat beryls (pilih dark) – Dalam 1 plastik 1 kg ada 4 bar kan so ambik 1 bar 1/2 sahaja – Cairkan
3 biji telur
1/2 cawan gula perang ( tak nak manis, kalau nak manis boleh letak 1 cawan)
Kacaukan.
Masukkan coklat yang dicairkan tadi dalam bekas yang ada telur dan gula tadi (kacau dulu) Pastikan masukkan coklat ketika panas-panas.
Akhir sekali, masukkan 3/4 cawan tepung self rising. Kacau sebati
Lapik loyang 8×8 dengan baking paper, wajib lebih kan kiri kanan bekas.
Tuangkan adunan dan masukkan dalam oven pada suhu 140-150 ‘c yang dipanaskan seketika. Bakar selama 50-1 jam.
Siap.
Mudah sangatkan.
Resipi: Azlina Ina
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Buat Chicken Meatball Bolognese Dengan Cheese Ala Pizza Hut, Sedap Cair Meleleh!
Sesekali jika mak-mak nak tukar selera ala western, nak cuba buat menu baru untuk hidangan keluarga boleh cuba resipi Chicken Meatball Bolognese With Cheese Ala Pizza Hut ini. Memang puas hati makan bila buat sendiri, malah lebih jimat dan berbaloi berbanding beli di restoran makanan segera ni. Terutamanya buat peminat keju yang meleleh dan cair dimulut! Nak buat pun senang dan bahan-bahan pun tak banyak.
Boleh ikut perkongsian resipi oleh Puan Anith Syazwani ini;
Bahan-Bahan:
Bebola daging (saya guna chicken meatball Ayamas, cari jenama Ramly x jumpa)
1 tin sos bolognese Prego (saya guna kimball )
1/2 cawan susu segar
1 biji bawang holland (potong dadu)
1 biji capsicum hijau/merah (potong dadu)
Sedikit lada hitam (tumbuk kasar-kasar)
Mozarella cheese
Cara-Cara Penyediaan:
1. Goreng bebola daging dengan sedikit minyak zaitun.
2. Potong dadu 1 biji bawang holland dan capsicum hijau/merah.
3. Gorengkan sekali dengan meatball sehingga sedikit layu.
4. Masukkan meatball, bawang dan capsicum ke dalam bekas aluminium foil.
5. Dalam kuali lain, masukkan pula satu tin sos bolognese.
6. Masak sos bolognese sehingga mendidih dan pekat.
7. Masukkan pula 1/2 cawan susu segar dan lada hitam.
8. Tuangkan sos bolognese sehingga menutupi meatball.
9. Taburkan cheese. Bakar 10-15 minit pada suhu 170°c.
10. Siap untuk dimakan meatball bolognese ala pizza hut.
Siap! Selamat Mencuba!
Mak-mak bolehlah sediakan bahan-bahan dan boleh cuba buat nanti!
Sumber:Anith Syazwani
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi LEMANG Cawan Kukus Sedap & Lembut, Rasa Macam Ketupat Palas!
Selain ketupat, lemang juga antara menu yang sering disajikan pada hari raya. Namun jika tinggal di bandar, memang payah nak cari buluh untuk dibuat lemang. Sebagai alternatif, mak-mak boleh cuba resipi lemang menggunakan cawan kertas ni. Cukup mudah hanya perlu kukus, tak perlu bakar guna kayu api. Rasanya pula sedap, lembut macam ketupat palas.
Ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Nur Masri ini.
Buluh lemang tak ada, buat lemang cawan je. Rasa ok je lemang ni, macam ketupat palas pun ada sebab kukus, guna pulut susu memang lembut, sedap.
RESEPI LEMANG CAWAN KUKUS
Bahan-Bahan:
2 kg pulut susu rendam 4 jam
3 biji kelapa ambil santan dan campur dengan garam supaya lemak
Daun pisang
Cawan kertas
Cara Membuat:
1.Letak daun pisang keliling cawan kertas.
2. Sukatan ni dapat 20 cawan.
3. Isi 5 Sudu besar beras pulut dalam cawan tadi.
4. Selepas itu, isi santan lebih sikit dari paras beras pulut.
5. Kemudian susun dalam periuk kukus.
6. Kukus selama 1 jam setengah.
7. Siap, daun pisang yang lebih bahagian atas tu boleh lipat ke bawah tekan-tekan sikit bahagian atas pulut bagi rata.
8. Dah sejuk boleh potong.
9. Untuk buka koyak je cawan tu.
Baca Lagi Di Sini:
Cara Buat KETUPAT Daun Pisang Paling Mudah, Wangi Lembut Berlemak!
CARA Rebus Ketupat Tahan Lama, 3 Hari Tak Payah Simpan Peti Sejuk!
MW: Menarik juga idea ni, memandangkan payah nak cari batang buluh untuk buat lemang, boleh guna alternatif cawan kertas ni. Rasanya pun lebih kurang malah lembut dan sedap. Boleh cuba buat untuk hidangan pagi raya nanti.
Sumber: Nur Masri
JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )
JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 12 Jun dan 26 Jun 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Bubur Ubi Keledek Paling Mudah, Cara Amatur Mak-Mak, 10 Minit Siap!
Sedapnya bila dapat makan bubur ubi keledek waktu petang. Pencuci mulut yang boleh dikatakan agak mudah dan senang nak buat.
Tak semua mak-mak mahir nak buat bubur ubi keledek ini. Mungkin baginya ambil masa lama untuk pastikan ubi keledek lembut. Tak kurang juga ada yang rasa ‘M’ – malas nak buat.
Tak kisahlah apa pun, yang pasti inilah cara nak buat bubur ubi keledek paling mudah dan senang. Bagi mak-mak yang baru nak belajar pun, boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Ameera (Ibucantik) ini.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Resipi Mudah Biskut Coklat Chip Ala Anna Olson, Tak Sempat Raya, Confirm Licin!
Resipi Mudah Dan Ringkas Onde-onde Keledek
Info Lebih Menarik DISINI
Bubur Ubi Keledek Cara Amatur
Ini resipi bubur ubi keledek merah bersagu cara saya.
Tak perlu masa yang lama, 10 minit boleh siap untuk pencuci mulut ini.
Bahan Dan Cara Membuatnya:
1. Inilah hasilnya. Elok dan nampak lembut ubi keledeknya.
2. Potong ubi ikut cara kita sendiri. Ibu potong begini sebab senang nak makan. Comel comel saja masuk dalam mulut. Air itu ikut banyak mana ubi kita guna.
3. 1 ketul gula kabung.
4. 3 helai daun pandan. Masak sehingga ubi lembut.
5. Bila ubi dah lembut, masukkan santan. Ibu beli santan segar, RM5. Masukkan semua santan. Biar pekat barulah sedap.
6. Masukkan sagu. Jangan terlalu banyak sangat.
7. Kemudian, masukkan 4 sudu gula putih. Kacau sehingga menggelegak. Siap.
Selamat mencuba.
#ibucantik
MW: Senang sangat nak membuatnya. Nanti bolehlah cuba. Paling penting, santan kena lebih, baru pekat dan sedap.
Sumber: Ameera
Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Antara kursus-kursus asas yang dijangka mampu melahirkan peserta yang berkemahiran dan boleh terus dipraktik dalam perniagaan ialah:
J
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI