Bila seharian duduk rumah, buntu juga dibuatnya. Anak-anak pula jenis kejap-kejap nak minta makanan. Mak-mak boleh buat resipi biskut mudah ni. Main campak-campak je, campur je semua bahan-bahan dan kacau guna senduk. Senang sangat.
Ini resipi yang dikongsikan oleh Puan Nazura Hamidi sebagai rujukan.
“Biskut kuarantin namanye. Duduk umah tak tak de buat apa..tengok cite Korea dari pagi ke petang pun bosan jugak.Resepi campak-campak cikdu jula hahaha.”
Bahan-Bahan:
1 ¹/² cawan tepung gandum
¹/² sudu kecil soda bikabonat
¹/² buku buttercup
Secubit garam
1 biji telur
1 cawan Choc chip
Esen vanila
1 cawan gula perang
Cara Membuat:
1.Campur je semua bahan-bahan tu guna senduk je.
2. Ambil sedikit dan letak pada dulang pembakar.
3. Bakar 160° (api atas bawah) 20 ke 25 minit.
Siap! Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
Samperit Cheese Unicorn, Tak Pakai Mixer Kacau Dengan Senduk Boleh Jadi
MW: Cuti di rumah, boleh cuba resipi ni buat dengan anak-anak. Mudah je, anak-anak mesti suka!
Sumber: Nazura Hamidi
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Thai Milk Dessert Viral,Terasa Lemak Manisnya Buat Sendiri Lagi Berbaloi !
Macam-macam jenis air viral yang ada dijual dipasaran. Salah satunya Thai Milk Dessert ni.Bila beli boleh tahan juga lah harganya.Sebenarnya, mak-mak boleh buat sendiri je minuman viral ni rumah. Lebih jimat dan berbaloi secukup rasa lemak manisnya. Minum pulak sejuk-sejuk waktu panas..memang bahagia. Anak-anak pun mesti suka.
Berikut perkongsian resipi oleh Puan E-da Norsyaidah sebagai rujukan;
Thai Milk Dessert Viral
“Aroi mak mak… uuuuuih!”
“Sekarang tengah viral Thai milk yang artis-artis duk makan tu.So kekda try la buat, sebab hari tu husband beli nak rasa boleh tahan juga harga dia,tapi takde la mahal sangat.Tapi buat sendiri lagi berbaloi.”
“Cara ni kekda buat simple-simple jek,so jangan kecam yek, ni versi kekda & hak cipta terpelihara.Memang lagi padu dan terasa lemak-lemak manis dia.
Resepi Thai Milk Viral versi kekda.
Bahan-Bahan:
1 Tin susu cair carnation (bagi kekda brand ni sangat sedap sebab padu dia punya rasa lemak-lemak)
2 sudu Susu pekat (Ni pakai je brand apa-apa)
1 paket Kristal Jelly Brand Nona (Perisa raspberry )Bekukan & potong dadu/panjang ikut suka.
1 sudu biji selasih (rendam hingga kembang dan toskan)
1 mangkuk ais
Cara Membuat:
1.Masukkan semua bahan-bahan tadi dalam mangkuk berisi ais.
2 Susu pekat tu boleh adjust ikut kehendak masing-masing macam kekda letak sikit je, sebab jelly tu dah memang manis.
Bagi kekda versi ni lagi sedap sebab bau wangi dari jelly raspberry tu dan lemak-lemak susu cair tu.Minum tengah hari panas-panas, satu mangkuk licin sorang.
Selamat mencuba!
MW: Sedapnya! Sesuai dijadikan pencuci mulut, minum sejuk-sejuk waktu panas.
Sumber:E-da Norsyaidah
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Labu Sira Kelantan Sedap Manis Berlemak, Kuah Sikit Basah-Basah Je!
Rupanya mudah ke nak buat Labu Sira Kelantan yang sedap dan manis berlemak ni. Kuah sikit-sikit je sekadar basah-basah je.Labu Sira Kelantan ni pencuci mulut yang sangat popular di negeri pantai timur. Memang sangat sedap, boleh lah buat sendiri di rumah.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Nor Aisya ini sebagai panduan.
Bahan-Bahan
Labu
Air Kapur
Gula Melaka
Gula
Garam
Daun Pandan
Santan
Cara Membuat:
1. Buang kulit labu nipis-nipis je dan rendam air kapur 2 jam.
2. Bilas dan cuci daripada rendaman air kapur tadi. Kemudian masukkan labu tersebut dalam periuk beserta daun pandan, gula, nise (gula Melaka) dan garam secubit. Air tak payah letak.
*Kadar kemanisan terpulang pada individu. Tapi labu sira elok manis, tapi jangan manis terlampau.
Buka api gas yang perlahan sahaja.
3. Tengok air daripada labu dah kering-kering sikit, gula dan nise pun dah cair. Masukkan santan pekat dan sedikit je air. Masak lagi sampai la tinggal kuah sikit-sikit.
4. Kuah sikit-sikit, basah-basah je.
Siap! Selamat Mencuba.
Mesti Baca:Kerepek Labu Rangup Lemak Manis, Kena Jemur Sekejap Baru Goreng!
Baca Lagi Di Sini:Resipi Pumpkin Bua Loy @ Bubur Labu Viral, Makan Letak Ais Rasa Macam Cendol!
Artikel Menarik:Kuih Lapis Labu Gedik, Ada Caranya Nak Biar Tahan Lebih Lama, Tak Mudah Basi & Lapisannya Cepat Masak!
Mingguan Wanita: Sedapnya Labu Sira Kelantan ni, rupanya kena rendam air kapur dulu 2 jam dan masak masak masukkan santan sikit, barulah berlemak. Boleh cuba buat sendiri nanti.
Sumber: Nor Aisya
JEANS BURUK JANGAN BUANG, SERTAI KELAS JAHITAN KAMI. BUAT TOTE & SHOPPING BEG
Klik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/
Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.
Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.
Projek 1: Denim Tote Bag
Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.
Projek 2: Shopping Bag
Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.
Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.
#kelasjahitankreatif
#sewingworldgallery
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Rahsia Fish Noodle SEDAP, Guna Sekeping Ikan Masin, Hanya Ada Di Restoran Cina!
Resipi fish noodle, kemungkinan kalau anda memesan makanan ini di restoran Melayu, memang tak akan ada. Apa istimewanya makanan ini sampai harga di resotran cina pun boleh tahan juga.
Bagi yang biasa makan mesti tahu kesedapannya. Sementelah yang pernah masak sendiri kat rumah, mesti tak jadi seperti yang dimakan di restoran cina. Ada rahsia nak bagi sedap.
Nak tahu sedap atau tidak fish noodle ini, boleh buat sendiri kat rumah. Jangan lupa ada bahan rahsia, penyedap rasa. Nanti boleh cuba resipi daripada Wan Luqman ini dan tak perlu nak ke restoran cina, buat kat rumah saja.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Resipi Mudah Cendawan Inoki Guna Air Fryer, Anak-Anak Suka Makan Macam Ni
Nak Anak Bijak, Biasakan Bagi Makan Ikan 2 Kali Seminggu Berbanding Ayam Goreng
Resipi Fish Noodle Paling Sedap
Siapa suka makan fish noodles? Menu ini memant tak akan jumpa di restoran melayu. Kalau nak makan kena pergi ke restoran cina.
Fish noodles ni memang sedap bagi sesiapa yang suka makanan bersup. Nak makan dengan nasi pun boleh ikut selera masing-masing.
Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap atau mana-mana ikan isi putih
Daun bawang
Lobak merah
Bawang holland
Susu cair
Cara Membuat:
1. Ikan siakap kena fillet dulu. Boleh juga guna ikan isi putih seperti jenahak, ikan merah atau talapia.
2. Kemudian, potong kecil-kecil.
3. Gaulkan dengan tepung jagung.
4. Selepas itu, goreng sampai garing.
5. Ini antara secret resipi. Kena goreng sekeping ikan masin.
6. Dah siap goreng.
7. Hiris bawang holland, lobak merah dan halia. Tumis seketika bersama dengan sedikit minyak.
8. Masukkan semua ikan bahagian bertulang sekali dengan ikan masin goreng tadi berserta daun bawang. Isi ikan jangan masukkan lagi.
9. Selepas itu masukkan air.
10. Reneh sehingga sedikit pekat. Sebaiknya reneh selama 2 jam dengan api perlahan untuk dapatkan rasa stok ikan yang lebih umph. Nak reneh dalam 30 minit pun boleh juga.
11. Lepas tu tapis semua bahan yg direneh bersama tadi. Tulang ikan, carrot, bawang halia semua buang ya
12. Masa untuk perisakan stok sup. Masukkan lada sulah dan perisakan dengan garam / stok ikan bilis dan jika perlu gula, masukkan sedikit gula.
13. Masukkan susu cair ikut pada selera anda. Ini nak bagi rasa lemak-lemak. Original resepi takde letak ni rasanya sebab mereka reneh lama sup tu sampai jadi putih
Lepas masukkan susu tu korang boleh divert ke kuah berperisa. Yg ni kira original…kalau nak buat perisa kari, masukkan pes kari. Kalau nak buat fish noodle sup perisa tomyam, masukkan tomyam pes.
14. Masukkan hirisan daun bawang, tauhu, fishball, lobak merah dan hirisan tomato, fucuk pun sedap tapi tauhu goreng tu penting ye. Sambung reneh selama 10 minit dan tutup api.
Sup ikan dah siap. Nak makan terus dengan nasi pun boleh, tapi dah nama fish noodle. Makan dengan mee lah ye. Mi wantan atau apa-apa jenis mi pun boleh.
Mingguan Wanita : Tak perlu nak pesan kat restoran dah. Boleh masak kat rumah nanti. Selamat mencuba!
Sumber: Wan Luqman
Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI