Bila seharian duduk rumah, buntu juga dibuatnya. Anak-anak pula jenis kejap-kejap nak minta makanan. Mak-mak boleh buat resipi biskut mudah ni. Main campak-campak je, campur je semua bahan-bahan dan kacau guna senduk. Senang sangat.
Ini resipi yang dikongsikan oleh Puan Nazura Hamidi sebagai rujukan.
“Biskut kuarantin namanye. Duduk umah tak tak de buat apa..tengok cite Korea dari pagi ke petang pun bosan jugak.Resepi campak-campak cikdu jula hahaha.”
Bahan-Bahan:
1 ¹/² cawan tepung gandum
¹/² sudu kecil soda bikabonat
¹/² buku buttercup
Secubit garam
1 biji telur
1 cawan Choc chip
Esen vanila
1 cawan gula perang
Cara Membuat:
1.Campur je semua bahan-bahan tu guna senduk je.
2. Ambil sedikit dan letak pada dulang pembakar.
3. Bakar 160° (api atas bawah) 20 ke 25 minit.
Siap! Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
Samperit Cheese Unicorn, Tak Pakai Mixer Kacau Dengan Senduk Boleh Jadi
MW: Cuti di rumah, boleh cuba resipi ni buat dengan anak-anak. Mudah je, anak-anak mesti suka!
Sumber: Nazura Hamidi
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
RESIPI Kek Coklat Moist Mudah, Boleh Pilih Nak Kukus Atau Bakar!
Memang mudah dan menjadi je sebenarnya nak buat kek coklat moist, asalkan guna resipi yang betul. Bila dah siap adunan pula, boleh pilih nak kukus atau bakar,memang senang. Bila teringin nak makan, buat sendiri je. Jimat kos dan puas hati makan. Nak buat untuk raya nanti pun boleh sangat.
Ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Hazila Baharudin ini sebagai panduan;
Lepas hajat nak makan kek coklat moist
Resipi Kek Coklat Moist
Bahan A
1 Cawan gula pasir
1 cawan serbuk koko
1 Cawan susu cair
1/2 Cawan susu pekat
1 Cawan minyak
*Campur semua bahan A, gaul sebati. Kemudian masak di atas api kecil. Bila dah sebati, tutup api.
Bahan B
1 Cawan tepung gandum
1 Sudu kecil baking powder
1 Sudu kecil soda bikarbonat
*Ayak bahan B
Bahan C
3 Biji telur size A
1 Sudu kecil esen vanilla
*Blender bahan c hingga kembang
Cara Membuat:
1. Masukkan bahan A ke dalam bekas lain. Masukkan pula bahan B dan C secara selang seli. Semuanya kacau guna whisk sahaja ye.
2. Bila dah sebati semua, kalau rajin tapis adunan yang dah siap ni. Kalau tak tapis pun tak apa.
3. Panaskan kukusan hingga air betul-betul mendidih. Kalau tak mendidih betul, keknya tak naik cantik.
4. Masa kukusan bergantung kepada bekas. Bekas yang paling kecik 10 minit, yang sedang 15-17 minit dan yang besar 40-45 minit. Cucuk dengan lidi, jika lidi kering dah masak lah tu.
#SayaBakarGunaTeknikWaterbath
#PilihLeNakKukusAtauBakar
40 minit suhu 180 atas bawah
**** Yang tanya bakar dalam bekas tu cair tak? Jawapannya tak cair. Sebab ada air dalam tray tu. Jika masih tak faham boleh google teknik waterbath.
Baca Lagi Di Sini:Hampir 50 Tahun Mak Wanita Ini Buat Kek Kukus Buah Legend & Ini Resipi Yang Diperturunkan!
Bahan-Bahan (Topping)
1 cawan koko
1 Cawan susu pekat
1 cawan minyak
1/2 Cawan susu cair
*Campur semua, masak secara double boil. Jika nak lagi leleh tambahkan lagi susu cair sedikit.
Selamat mencuba!
Mesti Baca:Resipi Kek Lumut Tahan Sehingga Sebulan, Lagi Lama Simpan Lagi Sedap!
Artikel Menarik:‘Classic Butter Cake’, Kek Mak-Mak Paling Senang Nak Buat, Guna 4 Bahan & Dijamin Gebu!
Mingguan Wanita:Boleh cuba buat untuk raya ni. Sedapnya makan kek coklat moist macam ni dengan topping leleh.
Sumber: Hazila Baharudin
Nak buat ketupat nasi raya nanti, macam ni caranya.Mudah!
Follow kami di :
Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
Anak-anak nak sambung belajar, mak ayah kena bersedia buat simpanan pendidikan siap-siap.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
RESIPI ‘Breakfast Dip’ SEDAP, ‘Wraps Chips’ Rangup Cicah Telur Hancur!
Setiap pagi buntu juga nak fikirkan menu sarapan yang sesuai untuk anak-anak. Lebih-lebih lagi jika anak jenis 'memilih' nak makan apa. Jika tiada idea nak buat 'wraps' apa, boleh cuba idea 'Breakfast Dip' ini, iaitu buat wraps chips dan cicah pulak dengan telur hancur! Anak-anak mesti suka.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Zatil Arip ini. Memang menarik.
Hari tu saya beli gardenia wraps walaupun masa tu tak ada idea nak masak apa lagi.Tapi anak-anak tak berapa minat makan wrap. Isi je dema kutip nanti.
Saya dok pikir apalah nak dibuat dengan gardenia wrap ni?
Maka tercetuslah idea resepi sarapan mudah ni pagi tadi:
Breakfast Dip
Bahan-Bahan: Telur Hancur (scramble eggs)
4 biji telur
Setengah cawan susu segar
Garam
Lada hitam
Tomato-dadu
Bawang-dadu
Daun ketumbar-hiris
Sehiris lemon
Cara Membuat:
1.Cairkan mentega, masak telur yang telah dikacau sebati dengan susu segar, garam dan lada hitam. Guna api perlahan je sambil kacau-kacau.
2. Kemudian masukkan dalam mangkuk dan perah dengan sedikit lemon.
3. Taburlah apa yang kita suka nak cicah sekali. Kalau masuk timun potong dadu pun sedap ni.
Cara menukarkan wrap kepada tortilla chips:
1. Sapu wrap dengan minyak zaitun.
2. Potong menjadi bentuk segitiga-segitiga kecil.
3. Pindahkan dalam loyang/tray, tabur garam dan lada hitam jika suka.
4. Bakar suhu 180°C selama 7-8 minit atau sehingga kerangupan yang disukai.
Siap chips utk dicicah dengan telur hancur dadih.
"Umi esok buat macam ni lagi tau!"
Haa..berjaya ler tu.
Baca Lagi DiSini:
'Pizza' Segera Guna Mission Wraps, Sapu Sos, Tabur Toppings, Gulung, Susun & Bakar!
DIY NACHOS Chip Mudah Guna Wraps Gardenia, Bakar Dalam Air Fryer!
MW: Menarik resipi yang dikongsikan ni. Sesuai sangat disediakan untuk menu sarapan pagi anak. Kalau takde idea nak buat wraps apa, boleh cuba resipi breakfast dip yang dikongsikan ini. Mudah dan sedap!
Sumber: Zatil Arip
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Rahsia Sambal Belacan Kaw, Kena Letak Parutan Kulit Limau Kasturi Tapi Ada Caranya Agar Tak Pahit
Hanya penggemar sambal belacan, yang tahu betapa nikmatnya makan sambal belacan setiap hari tanpa jemu. Stok sambal belacan mesti kena ada selalu sebagai pembuka selera ketika makan. Untuk dapat sambal belacan yang sedap dan ‘kaw’ kena letak parutan limau kasturi, tapi ada cara-caranya agar ia tak pahit.
Ini antara resipi yang mak-mak ‘hantu’ sambal belacan boleh cuba, perkongsian dari Cik Ca.Menurut wanita ini, lebih lama disimpan sambal belacan ini, makin sedap.Paling penting, hanya masukkan parutan kulit limau bahagian hijau sahaja dan jangan sesekali termasuk biji dan tangkainya.Ia buatkan sambal belacan jadi pahit nanti.
Berikut antara perkongsian resipi daripada beliau;
CA sekeluarga ni jenis hantu sambal belacan.Sekali buat stok tu dia.Resepi ada CA bagi boleh tengok.Buat cicah dengan ikan sardin goreng,ulam.Aduhhh pekat kaw.Makan dengan semua benda sambal ni.
Tak guna air kosong.Dari air bawang,cuka,air asam limau kasturi.Ni CA buat 5 kali ganda sukatan.Kalau nak buat banyak pon,just gandakan je lah ea sukatan di bawah.Sambal ni pedasnya level rendah sebab guna cili merah besar banyak dari cili hijau thai.
Sambal ni tak perlu tumis ya. Memang kaler dia cantik camtu sebab dia akan masak perlahan-lahan sendiri hasil air perahan limau .Makin lama makin sedap.Resepi CA bagi ni untuk 1 sukatan senang nak buat sikit.CA buat dalam pic tu 5 kali ganda .
Bahan-Bahan:
4 ulas bawang merah saiz 50 sen ( kalau saiz besar bawang bombay 2 dah cukup )
2 ulas bawang putih
1 inci belacan bakar juga ( alur air jgk sblum bakar )
5-6 biji cili merah besar
9-10 biji cili hijau thai buang tangkai
3 sudu besar Gula putih
2 sudu kecil Garam
1 sudu kecil perasa
2 sudu kecil cuka makan
9-10 biji asam limau kasturi saiz kecil kalau saiz sederhana besar 6/7 biji je
1 sudu besar gula perang untuk cantikkan sambal.
Cara Membuat:
1.Alur air (basuh bawah air paip ) bawang merah dan bawang putih sekejap,belah dua dan bakar atas pan sampai perang.Bawang merah tak perlu kupas sebab bahagian yang sebelah tu tebal jadi amek masa lama sikit tuk masak.Takpe bagi dia hangit kulit tu.Nanti nak blend baru kupas.Tak perlu basuh dah.
2.Potong cili ,alur air sekejap sambil gosok dan tos biar kering.Boleh lap dengan tisu juga.Itu tips juga tu nak bagi sambal sedap.
3.Dalam pengisar masukkan semua bahan kecuali cili.Bawang bakar tadi, gula,garam gula perang,air perahan limau kasturi,belacan,bawang putih,cuka. Tapis ketika perah limau kasturi tuk elak biji masuk.Lepas tu kisar bagi lumat.
4.Barulah masukkan cili bersama 1 biji setengah kulit limau tanpa sebarang biji dan tangkai.Kisar ikut tahap lumat yang nak mahu.
5.Lepas tu tabur kulit limau yg diparut daripada 3 biji yang diperah tadi kalau suka.CA suka camni.Lepas tu rasa dan adjust ikut tekak untuk final taste kalau ada terlebih terkurang.
Sambal belacan ni tak tumis atau masak atas dapur.Letak kulit limau parut guna lapisan hijau je.Tapis air limau dab jangan bagi biji masuk walau satu pun utnuk elak pahit.Ini 5 kali ganda sukatan yang diberi sebab CA mmg buat banyak sekali.
Simpan kat luar semalaman, esok baru simpan dalam peti dan mula makan.Makin lama makin sedap.
Selamat Mencuba!
Sumber: Cik CA
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI