Betui Kata Che Ta, PKP Masa Terbaik Untuk Kita Bersama Keluarga

Sumber : rozitachewan1

 

Selama ini msg2 sebok dgn qeja dan mencari rezeki membataskan masa dengan family ..
Alhamdulillah anak2 memahami mummy dgn daddy bekerja keras untuk masa depan yang lebih baik. .
Namun bila kita diuji dengan penularan wabak covid 19, sebenarnya ada sisi positif dan terselindung hikmah berharga yakni ruang masa bersama anak2 serta keluarga itu lebih banyak. Sambil kita menghormati dan mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan, manfaat masa yang ada bersama keluarga. Lakukan apa saja aktiviti termasuk memasak dan makan bersama. Solat berjemaah bersama dan workout bersma, anak2 dgn laki (kecuali kami la.. blm workout lg lidah dah sampai ke lutut 😜) .
.
Sama sama kita pupuk nilai indah Rumahku Syurgaku. 😊
.
Sebarkan yang positif insyaAllah semoga mendung yang datang ini lekas pergi meninggalkan kita. Amin YRA🙏

Stay at home …Untung nya kami masa kuarantin ni dpt spend time dgn anak- anak .. kalau tidak , anak2 pun lupa mcm mana qupa mak depa – Rozita Che Wan

____________________________________________________________________

Betui kata Che Ta, dalam kita tak sedar…hidup kita terlalu sibuk dengan pelbagai urusan sampai ada masanya kita terpaksa ketepikan masa kita bersama keluarga. Dalam ada yang mengeluh bosannya duduk di rumah sampai tak tau nak buat apa, cuba kita renung kejap apa yang kita terlupa dan terlepas pandang selama hari ini.

Kalau sebelum ini mak-mak yang bekerja terpaksa hantar anak ke rumah pengasuh atau nurseri, ada yang terlajak ambil anak-anak lewat kerana tuntutan kerja di pejabat. Anak-anak ini terpaksa berdikari membesar ditangan orang lain yang kita amanahkan demi kita mencari kerja membantu suami mencukupkan keperluan seisi keluarga. Betulkan.

PKP lah waktu terbaik untuk berkumpul bersama anak-anak,memasak,mencuba resepi baru (walaupun ada waktunya tak menjadi 😆 ) melayan kerenah anak-anak dan suami..berbual dan solat berjemaah. Dalam tempoh PKP tak ada lagi isu terkejar-kejar mengejar rutin harian. Ada orang terpaksa berjauh dengan anak-anak, suami dan isteri kerana perlu bekerja di waktu getir ini. Kita yang diberi nikmat celik mata boleh pandang muka anak dan pasangan, lagi nak merungut.

Inilah nikmat yang kadang kita terlepas pandang. Sementara masa masih bersisa, manfaatkanlah masa yang ada bersama keluarga ini sebaiknya. Sama-samalah kita doakan Malaysia kembali pulih dari masalah pandemik ini. Hanya kepadaNya kita sama-sama berserah.

#kitajagakita #stayathome