Isi Kandungan
ToggleNah, idea resepi bebola kentang kali ini daripada seorang lelaki yang suka memasak, saudara Faizal Farrel Kadir. Cuma menggunakan bahan mudah, mak-mak boleh cuba sediakan petang nanti.
Sesuai buat yang jenis kurang gemar makan nasi, khasiat kentang pun sama bagusnya. Nak buat menu untuk anak di bulan Ramadan nanti pun OK.
Kata pemilik resepi ini, bebola kentang ini bukan anak-anak saja suka, malah orang dewasa pun boleh berebut sama.
Bahan:
Kentang
Daun Kucai
Maggi secukup rasa
Serbuk Kari
Tepung Jagung
Telur
Serbuk Roti
Garam
Cara Buat Bebola Ketang:
Kentang direbus bersama garam, bila dah empuk lenyek.
Kemudian letak garam, daun kucai, maggi cukup rasa, serbuk kari dan tepung jagung.
Bulatkan comel-comel dan celup telur, lepas tu golek dalam serbuk roti.
Goreng sehingga kuning keemasan.
Haaa… dah siap dan boleh hidangkan.
Selamat mencuba mak-mak yang super busy!
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
TEKNIK 2 Kali Goreng, Kuih Bom Bijan Cantik ‘Confirm’ Tak Meletup!
Isi Kandungan
ToggleKuih Onde-Onde Bijan atau lebih dikenali Kuih Bom memang ramai yang suka. Rasanya sedap lembut kenyal dan inti manis lemak kacang hijau mahupun kelapa durian. Nak buat kuih ni memang mudah, bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak. Namun yang selalu jadi masalah bila waktu nak menggoreng kuih ni. Salah caranya, kuih ni mudah meletup-letup dalam minyak panas di dalam kuali. Rupanya kena guna teknik 2 kali goreng kalau nak buat kuih ni, barulah tak meletup.
Puan Seri Ramlan ada kongsikan resipi dan tip untuk membuat kuih bom ini agar tak meletop dalam kuali.
Hari tu saya ada pos pasal kuih bom ni, tapi saya tak letak resepi sebab tak sempat nak tulis. Hari ni saya buat lagi dan saya sertakan resepi dan tip-tip nak bagi cantik & tak meletup masa goreng.
Bahan-Bahan:
300gram tepung pulut
50 gram tepung beras
1sudu makan tepung gandum
2 biji kentang rebus dan lenyek halus
Secubit garam
Esen vanilla sikit
Air panas untuk uli doh, tak perlu panas mendidih.
Inti terpulang nak guna inti apa, saya guna inti kelapa durian.
*Saya guna sudu metrik untuk sukat doh biar sama besar, saya guna sudu yang paling besar.
*Kat mangku besar tu bijan, mangkuk kecik air.
Inti tu saya sukat guna sudu metrik yang no 2,sedang elok untuk saiz isi.
Cara Membuat:
1.Gaul semua bahan dengan air panas tadi, uli sampai jadi doh,jangan lembek sangat,nanti susah nak gentel.
2.Siap dan tutup doh, letak kat peti ais kejap. Saya letak satu jam je.
3.Tepek doh kat tapak tangan, masuk kan inti, kemas kan bagi bulat.
4.Celup kan ke dalam air tu,golek kan kat bijan, kemas kan lagi kat tangan bagi bijan melekat kuat dan banyak.
5.Ketepikan,buat sampai habis. Ni hasil nya yg dah gentel,sama saiz n elok bulat nya.
6. Panaskan minyak, biar banyak minyak tu bagi tenggelam kuih, baru dia masak sekata,api jangan kuat sangat nanti meletup-letup.
7.Goreng kejap bagi camni, pastu angkat. Biar agak sejuk dulu, kalau nak Frozen kan pun boleh yang ni. Dah habis gorengan yang lain, baru masukkan lagi yang ni. Teknik 2x goreng, haaa kompom tak meletup, tapi minyak jangan panas sangatt,bila dah kekuningan angkat. Selalunya tak perlu lama goreng, sebab tepung dah masak pada gorengan awal, cuma nak bagi garing je.
8.Yang ni saya nak Frozen kan, saya letak paper cup, biar tetap cantik dan bulat.
9.Yang dah siap goreng.
Info Ekstra!
- Kalau tangan dah banyak tepung, basuh dan bersihkan, baru gentel lagi.
- Kalau nak simpan lama boleh bekukan. Kalau nak makan dalam seminggu boleh letak kat chiller je.
Selamat mencuba!
Semoga bermanfaat.
Baca Lagi Di Sini:
Doh BUAH ROTAN Jangan Biarkan Kena Kipas, Nanti Keras Bijan Tak Melekat!
SENGKUANG CALIT Sedap, Masak Petis Jangan Sampai Berketul Kacau Sehingga Pekat!
Mingguan Wanita : Begini rupanya tip tak nak bagi kuih bom ni tak meletop-letop sewaktu kita goreng. Boleh cuba teknik 2 kali goreng ni nanti, elok kejadiannnya.
Sumber: Seri Ramlan
JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Ayam Sihat Sedap & Mudah, Dah 5 Tahun Makan Macam Ni
Isi Kandungan
ToggleBagi mak-mak yang nak mulakan sesi menurunkan berat badan pada bulan puasa ini, boleh mulakan dengan pemakanan sihat dahulu. Antaranya boleh cuba resipi Ayam sihat sedap ni. Mudah dan sangat ringkas nak buat menu ni. Dah 5 tahun diamalkan oleh wanita ini, untuk mendapatkan berat badan ideal.
Boleh cuba menu diet sihat yang sedap seperti dikongsikan oleh Puan Fatihah.
Makan dengan sedap dan sihat . Hari raya saya akan cheat dan nikmati segala juadah raya. Maaf, saya post hanya untuk berkongsi apa yang saya makan. Saya hormati segala cara pemakanan awak semua , setiap orang taksama tapi inilah cara saya sejak hidup sama sama dengan suami.
Suami saya adalah pakar nutrition dan atlit bina badan, awal tu saya ikut sebab taknak suami kecil hati lama lama nampak hasil yang hebat saya jadi seronok dan teruja.
Dah 5 tahun saya makan macam ni, bila diluar saya akan makan apa pun, saya normal macam orang lain jugak cuma takkan ada gula di dalam rumah.Nak buat guna daging pon sedap tau.
Ayam Sihat Sedap
Bahan-Bahan:
1kg Isi ayam dikisar
5-6 biji Telur
Segala jenis sayur yang awak suka
Blackpepper dan white pepper
Garam pink
Bawang putih (dicincang)
Bawang Merah (Didadu)
Minyak Medella
Cara Membuat:
1. Panasakan sedikit Minyak Medella untuk tumis bawang putih yang dicincang dan bawang merah yang dipotong dadu.
2. Selepas tu satukan semua bahan dan kukus.
3.Masa nak makan saya akan grill sikit bagi warna nampak menarik.
Siap!
Info Ekstra
Cara Tak Sihat
Boleh dipotong dadu selepas kukus, celup telur dan goreng macam nugget atau tambah tepung bulat-bulatkan atau buatlah bentuk yang suka dan goreng. Ikut cara masing-masing, tambahla bahan perasa apa yang suka cuma kawal jangan berlebihan sahaja
Tak kukus pon boleh, masak je atas kuali macam tu je. Biar dia jadi macam telur hancur tu. Lepastu nak makan dengan roti pon boleh dengan wrap pon boleh.
Yang mana nak makan ala-ala wrap tu nak tambah kewpie sikit pon sedap . Olah je resepi ikut selera kita tapi kawal la pengambilan sos dan apa apa bahan perasa.
Selamat Mencuba! Semoga Bermanfaat.
Mesti Baca: Resipi Tau Fu Fah Guna 3 Bahan, Buat Sendiri & Mudah Sangat!
Artikel Popular: Ini Waktu Terbaik Timbang Berat Bulan Ramadan, Tak Perlu Timbang Setiap Hari Pun!
Artikel Menarik: Tip Penting WAKTU BERBUKA, Supaya Berat Badan ‘Mantain’ Atau Turun Bulan Puasa!
Mingguan Wanita:Menarik resipi menu diet sihat ni. Rasa angat sedap walaupun menu sihat. Boleh cuba nanti buat mak-mak yang nak mulakan mengurangkan berat badan dan berdiet bulan puasa ni.
Sumber: Saya Fatihah
Begini tip Alif Satar latih anak berpuasa rupanya.
Follow kami di :
Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita
Patut ke niat wanita bekerja sebab bimbang boleh bebankan suami? Ikuti penjelasan ini.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kek Batik Indulgence SEDAP Hasilnya Cantik, Lembut Dan Tak Keras!
Isi Kandungan
ToggleBagi mak-mak yang suka makan dan buat kek, resipi Kek Batik Indulgence ini antara yang wajib di cuba.Rasanya cukup sedap, lembut dan tak keras malah ada tip untuk jadikan kek ini cantik kejadiannya ketika dipotong.Mempunyai 3 lapisan, gabungan rasa biskut marie, coklat dan cheese cukup sempurna!
Selain buat untuk makan sendiri, yang lebih jimat, mak-mak juga boleh ambil tempahan untuk pendapatan sampingan.Mesti laku keras nanti kerana Kek Batik Indulgence ini semakin viral dan ada peminatnya yang tersendiri.
Baca Lagi Di Sini:
Bukan Kek Batik Tapi Puding Biskut Marie Sedap, Wanita Ini Kongsikan Resipinya!
Langkah Mudah Buat Kek Batik Sedap Tanpa Telur, Biskut Rangup Coklatnya Lembut!
Boleh ikut resipi dan tip yang dikongsikan oleh Puan Ariana Sofia Ahmad sebagai rujukan.
“Kek Batik Indulgence, lembut dan tak keras. Nak dapatkan hasil yang cantik pula ada tipsnya.Resepi Kek Batik Indulgence. Makan sambil pejam mata”
Bahan- Bahan: (Kek batik)
450g biskut marie (patah-patahkan)
250g butter
1 cawan milo (110g)
3/4 cawan susu pekat manis(190ml@250g)
1/2 cawan serbuk koko(50g)
1/2 cawan air masak(60ml@50g)
1sk Esen vanila
Bahan-Bahan: (Lapisan Cream Cheese)
250gram cream cheese
150ml whipping cream (Anchor)
1 sudu besar gelatin + (1/4 cawan air panas @50ml)-dikacau sebati
3 sudu besar gula custor
1 sudu besar susu pekat
1sk esen vanila
Bahan-Bahan: (Lapisan Coklat)
300g milk compound coins (beryls)
150ml whipping cream (Anchor)
1 sudu besar butter
Double boil semua bahan topping dan kacau sebati.
Double Boil ada 3 cara:
1. Panaskan whipping cream atas dapur, bila dah panas, tuang terus dalam milk compound dan kacau sehingga sebati bersama butter.
2. Masukkan milk compound, whipping cream dan butter ke dalam microwave. Bila dah panas, coklat akan cair. Buat keluar, kacau bagi sebati.
3. Ambik air panas semangkuk. Dalam mangkuk lain letakkan whipping cream, milk compound dan butter ke dalam mangkuk yang lebih besar. Letak mangkuk tu atas mangkuk air panas tadi dan kacau sehingga coklat cair (guna bekas tahan panas)
P/S – Nak guna dark compound pun boleh.
Cara Membuat:
1. Mula-mula kena patahkan biskut marie. 1 keping biskut patahkan 4. Buat yang ni dulu sebab nanti bila coklat dah masak, boleh masukkan terus.
2.Dalam kuali, cairkan butter. Guna api perlahan supaya butter tak hangit.
3.Butter dah cair, terus masukkan susu pekat manis. Kacau sebati.
4.Dah sebati masukkan milo, serbuk koko dan esen vanila. Kacau laju supaya tak berketul.
5.Dah sebati masukkan air masak. Kacau sebati dan terus tutup api. Jangan tunggu mendidih.
6.Masukkan biskut marie dan kacau sebati.
7.Pastikan semua tersalut.
8.Lapik loyang 9″ dengan baking paper. Pastikan baking paper tinggi dari loyang. Ariana guna loyang yang boleh buka kat bawah, senang nak tolak nanti. Ratakan kek ke dalam loyang. Tekan sehingga padat. Masukkan dalam peti ais. Nak cepat keras boleh letak kat freezer.
9.Sebelum buat lapisan cheese. Buat dulu air gelatin. Serbuk gelatin dicampur dengan air panas. Kacau sebati dan ketepikan. Beli yang halal. Ada jual di kedai bahan bakery.
10.Dalam bekas masukkan cream cheese, whipping cream, gula, susu pekat manis dan esen vanila. Mix sehingga sebati dan licin. Pastikan tidak berketul.
11.Masukkan air gelatin dan mix sehingga sebati.
12.Adunan ni memang nampak cair tapi jangan risau. Gelatin fungsinya untuk memejalkan cheese.
13.Tuang cheese ke tengah-tengah kek supaya cheese rata ketepi. Masukkan semula dalam peti ais 2-3 jam. Nak cheese cepat pejal, letak dalam freezer.
14.Untuk double boil coklat, ariana guna tips yang pertama. Panaskan whipping cream.
15.Tuang whipping cream yang panas ke dalam bekas yang ada milk compound dan butter. Kacau sehingga coklat cair.
16.Cair macam ni.
17.Tuang coklat ke tengah-tengah loyang supaya coklat rata ke tepi. Kalau tak rata, sengetkan sedikit loyang supaya coklat rata. Untuk dapatkan coklat yang licin, jangan sesekali ratakan dengan sudu. Buih kecik atas coklat, cucuk dengan lidi. Masukkan dalam peti ais semalaman @ 5-6 jam.
18.Keluarkan kek dari loyang dengan letakkan cawan kat bawah. Kalau guna loyang biasa, tarik je baking paper keatas. Letak terus kek atas papan kek. Kertas baking paper boleh koyak terus bahagian tepi sementara kek masih keras.
19.Sebelum potong kek, rendam pisau panjang ke dalam air panas dalam 10 saat. Kesat dulu dengan kain@ tisu sebelum potong.
20.Bahagian tepi tak perlu potong banyak. Agak-agak sahaja. Kalau untuk makan sendiri, tak potong pun tak pe.
21.Ni cara potong. Lepas tu lap semula pisau dan rendam dalam air panas. Ulang langkah yang sama setiap kali potong.
Ni cara potong. Lepas tu lap semula pisau dan rendam dalam air panas. Ulang langkah yang sama setiap kali potong
Posted by Ariana Sofia Ahmad on Friday, 13 March 2020
22.Yang ni dah siap potong. Kotor bahagian tepi papan lap je guna tisu. Jangan tunggu kek sejuk@ coklat dah cair baru nak potong, nanti potongan tak cantik bila coklat dah cair.
23.Dah siap potong tepi. Boleh potong petak-petak pulak. Nak senang potong, tanda kat tepi kek anggaran setiap jarak. Ariana potong 7 melintang, 7 memanjang.
24.Untuk potongan petak ni, guna langkah yang sama untuk potong. Tips nak potong supaya coklat tak comot, tekan pisau kek sehingga rapat kek bawah. Walaupun keras jangan stop, nanti biskut pecah. Lepas tu tarik je pisau buat keluar. Jangan keluarkan pisau dengan cara tarik semula ke atas. Nanti coklat comot.
25.Jika masa potong nampak coklat dah cair. Masukkan semula dalam peti ais. Nanti coklat akan keras semula. Atau masa potong tu buat cepat-cepat supaya coklat tak cair.
Selamat mencuba!
Info Ekstra!
Kek batik ni kalau dah nampak coklat dah cair, masukkan je semula dalam
peti ais. Nanti coklat akan keras.
MW: Sedapnya Kek Batik Indulgence ini. Kombinasi sempurna rasa coklat dan cheese. Kena cuba sendiri, buat di rumah nanti. Ikut resipi yang dikongsikan ini.Nak buat jual pun boleh sangat.
Sumber: Ariana Sofia Ahmad
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI