Bebola Kentang Cheese Leleh, Rangup Di Luar Lembut Di Dalam, Cubalah Buat!

Penggemar ubi kentang bolehlah cuba untuk membuat bebola kentang cheese leleh ini. Rasanya sedap. Rangup di luar dan lembut di dalam bila dimakan.

Resipi yang dikongsikan ini sesuai dihidangkan sebagai kudapan minum petang buat anak-anak dan keluarga.

Boleh Cuba Resipi Bebola Kentang Cheese Leleh Perkongsian Hasni Usman Ini.

Bebola Kentang Cheese Leleh, Rangup Di Luar Lembut Di Dalam, Cubalah Buat!

 

Bebola Kentang Cheese Leleh

Bahan-bahan

Bebola Kentang Cheese Leleh, Rangup Di Luar Lembut Di Dalam, Cubalah Buat!

3 Biji Ubi Kentang
2 Sudu Kecil Gula
Mozzarella Cheese (dipotong dadu)
Putih Telur
Tepung Roti
Bahan Perasa

Baca Sini Juga:
Daging Goreng Kunyit, Hanya Perlu 4 Bahan, Senang Masak Guna Pressure Cooker
Sos Perapan Sedap, Buat Guna 3 Bahan, Mudah Sahaja!

Cara Buat

Bebola Kentang Cheese Leleh, Rangup Di Luar Lembut Di Dalam, Cubalah Buat!

Ads

Rebus ubi kentang sehingga empuk. Setelah empuk, angkat dan toskan.

Bebola Kentang Cheese Leleh, Rangup Di Luar Lembut Di Dalam, Cubalah Buat!

Lenyek ubi kentang sehingga halus. Masukkan bahan perasa dan gula. Hasni masukkan sedikit serbuk cili (optional).

Bebola Kentang Cheese Leleh, Rangup Di Luar Lembut Di Dalam, Cubalah Buat!

Masukkan mozzarella cheese ke dalam ubi kentang dan bulatkan. Bulatkan ubi kentang ikut saiz kesukaan korang.

Ads

Bebola Kentang Cheese Leleh, Rangup Di Luar Lembut Di Dalam, Cubalah Buat!

Ubi kentang yang dah dibentuk bebola tadi, dicelup ke dalam putih telur kemudian salutkan dengan serbuk roti.

Bebola Kentang Cheese Leleh, Rangup Di Luar Lembut Di Dalam, Cubalah Buat!

Ulang sekali lagi agar lapisan lebih tebal dan kentang tidak mudah pecah semasa digoreng.

Ads

Bebola Kentang Cheese Leleh, Rangup Di Luar Lembut Di Dalam, Cubalah Buat!

Kemudian masukkan ke dalam peti sejuk selama 30 minit. Goreng bebola di dalam minyak panas. Gunakan api yang sederhana sehingga bebola kuning keemasan. Siap!

Bebola Kentang Cheese Leleh, Rangup Di Luar Lembut Di Dalam, Cubalah Buat!

Hidang ketika masih panas, perghhh meleleh. Rangup di luar lembut di dalam.

Sumber/Foto: Hasni Usman

MW: Kalau nak buat banyak pun boleh. Simpan dan sejukbeku kan. Dengan cara ini mak-mak boleh berjimat daripada membeli bebola kentang yang dijual di kedai. Selamat mencuba!

Sila Like & Follow Mingguan Wanita
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI