Bebola keledek Keju. Dengar nama pun macam dah boleh agak, rasanya tentu sedap kan? Ada asa manis keledek, rasa lemak masin keju. Bila gigit saja bebola tu, keluar kejunya. Peh! Memang sedap.
Antara dilema yang akan dihadapi oleh mak-mak tiap hari, apa nak masak untuk famili. Rasa bosan asyik masa lauk yang lebih kurang sama saja. Malam sebelum tidur dah fikir apa nak masak esok; dari sarapan, makan tengah hari, minum petang, makan malam sehinggalah kudapan ringan sebelum tidur. Wah! Lengkap. Mana taknya, bila PKP dan PKPB, tentu kebanyakan anak tinggal di rumah. Apa lagi, makan je lah kan.
Ini ada lagi satu resipi yang best untuk dicuba. Sangat senang dan bahan pun taklah perlu modal yang tinggi sangat. Yang penting, bila buat sendiri, boleh makan puas-puas. Bebola Keledek Keju ni boleh dijadikan minum petang atau kudapan ringan sambil menonton TV pada waktu malam. Mesti sekejap saja dah licin.
Jangan lupa cuba ye mak-mak!
350gm keledek manis
11/2 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan gula perang/putih
1 sudu kecil baking powder
Secubit garam
Air secukupnya
Keju cheddar
Serbuk roti secukupnya
Sedikit bancuhan tepung gandum+air – untuk dijadikan pelekat serbuk roti
Minyak untuk menggoreng
Terlebih dahulu rebus keledek hingga lembut. Angkat dan toskan. Kemudian lenyekkan ia hingga lumat. Kemudian masukkan tepung pulut, tepung beras, gula, baking powder dan secubit garam. Gaul sekata dan uli hingga ia membentuk menjadi doh. Dari semasa ke semasa masukkan air secukupnya (jika perlu) dalam proses membuat doh.
Kredit: DAPURSHAIANNE
Jangan lupa follow kami di: