Kuih bahulu ni antara kuih klasik yang ada penggemarnya yang tersendiri. Jarang dah orang nak buat kuih bahulu ni, berbanding kuih dan biskut moden. Mungkin ada yang rasa renyah bila nak buat kuih ni.
Hakikatnya, tak lah susah mana pun guna 4 bahan je dan boleh bakar dalam oven. Tapi kena ikut cara dan tip yang betul, barulah kuih bahulunya gebu, elok tak melekat walaupun pertama kali buat.
“Tenghari tadi try buat bahulu, 1st time buat alhamdulillah gebu pun.
Bahulu cermai.”
Saya guna bahan ni je.
Secawan Tepung gandum
Setengah cawan Gula
5 biji Telor (gred A, B, atau C)
Sedikit esen vanila
1.Mix atau blend telor dan gula dulu sampai kembang pekat dalam 5 minit 2.Selepas tu masukkan tepung sikit-sikit dan mix lagi dalam 2 minit.
3.Kemudian masukkan esen vanilla.Kacau rata.
4. Sebelum itu, panaskan dulu acuan dalam 10 mnit suhu 200 (untuk kali pertama sahaja supaya tak melekat).
5.Lepas panas sebelum letak adunan dalam acuan.Sapu rata semua bahagian dengan minyak masak supaya tak lekat, setiap kali nak letak adunan ye.
6.Mesti sapu minyak rata dulu.Bakar suhu 200 selama 12 minit.
Dapat la dalam 48 biji. Boleh guna blend dan mixer. Saya bakar guna oven.
Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
Resipi Mudah Bahulu ‘Segera’ Versi PKP, Cuma Guna 3 Bahan, Hidangan Buat Anak-Anak
MW: Menarik juga buat bahulu cermai sendiri di rumah. Bahan-bahan pun tak banyak, ikut tip yang dikongsikan barulah bahulunya gebu elok tak melekat.
Sumber:Nor Afidah Puan Fida