Setiap kali beli makanan di kedai, mesti penjual akan bungkus makanan guna bekas polisterin yang berwarna putih. Cara mudah dan senang, terutama kalau makanan tak habis bolehlah tapau. Harga pun murah.
Walaupun sekarang ini, ramai peninaga yang sudah bertukar kepada bekas kitar semula yang lebih selamat. Dikatakan dengan guna bekas polisteri sebagai bekas makakan bukan saja membahayakan kesihatan tetapi menyumbang kepada pencemaran alam sekitar.
Difahamkan juga, Agensi Penyelidikan Kanser Antarabangsa (IARC) Pertubuhan Kesoihatan Sedunia (WHO) mengklasifikasikan stirena sebagai bahan karsinogen kumpulan 2B iaitu agen penyebab kasner.
Inilah yang dikongsikan oleh Dr Rizal Abu Bakar supaya elakkan daripada guna bekas polisterin atau juga dipanggil ‘styrofoam’ yang boleh membahayakan kesihatan diri.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Elak Masak Telur Dalam Makanan Lain, Boleh Dijangkiti Bakteria Salmonellosis, Bahaya Menanti!
Minyak Masak Untuk Sekali Pakai, Jangan Sayang Nak Buang, Elak Undang Penyakit
Info Lebih Menarik DI SINI
Bila kita tapau makanan selalu kedai guna styrofoam macam ni kan?
Lepas ni bolehlah elakkan. Kenapa? Ada bahan bernama stirena yang digunakan.
Stirena ni ganggu hormon estrogen. Bila estrogen terganggu macam macam impak yang terjadi kat tubuh.
Stirena ni juga ganggu kitaran menses bulanan. Menses jadi tak teratur. Ada panjang. Ada pendek.
Stirena juga dikaitkan dengan risiko kanser prostat dan kanser payudara.
Lepas ni hati hatilah bila tapau. Guna alternatif lain. Bawa bekas sendiri. Kalau kedai makan tu guna syrofoam ni, tak payah belilah dari situ. Ini ikhtiar. Selamatkan diri.
Boleh begitu?
Mingguan Wanita : Nak selamat, kita bawa saja bekas sendiri kat rumah.
Sumber: Dr Rizal Abu Bakar
Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita