Ayam Masak Kurma memang ramai yang suka buat, apatah lagi menu ni tak pedas, anak-anak memang suka. Nak buat Ayam Masak Kurma yang sedap ada ramuan rahsianya yang tersendiri.Rupanya kena masukkan badam, daun ketumbar dan daun bawang kisar masa tumis, barulah Ayam Masak Kurma bertambah sedap, sampai ke kuah habis licin.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Umi Watie ini sebagai rujukan.
Dah masak untuk makan tengah hari ke tu uiiii? Meh nak kongsikan resipi Ayam Masak Kurma resipi dari abah kakchik. Dulu kalau bulan puasa abah selalu masak untuk kami sekeluarga.
Abah buat pekat kuahnya, nanti boleh cicah dengan roti atau lempeng. Selalu kalau kat kedai makan memang kakchik tak memandang lauk Kurma.Tapi kalau abah yang masak, sampai ke kuah habis licin. Rupanya ada bahan rahsia yang abah bubuh. Jom kita buat.
Bahan-bahan (Tumis):
1 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 ½ pek kecil rempah kurma MakSiti
Rempah 4 sekawan
Daun bawang
Daun ketumbar
Badam
½ ekor Ayam
Sedikit air
pes asam jawa
kentang potong dadu
lobak merah
1/4 cawan santan
Kentang
Lobak Merah
cili hijau
bawang merah
tomato
Garam secukup rasa
Cara Membuat:
1. Tumiskan bahan tumisan yang dikisar sampai naik bau.
2. Bila dah garing masukkan serbuk Kurma.
3. Ini bahan rahsia kenapa Kurma abah sedap. Kisarkan Daun bawang, Daun ketumbar dan Badam tadi. Masukkan dalam bahan tumisan yang dah pecah minyak tadi. Masa ini bau dia yaaaa ampun. Berjoget cacing kelaparan.
4. Biarkan bahan tadi pecah minyak barulah masukkan ayam. Kacau kacau Kan semua bahan biar mesra.
5. Bila semua bahan dah mesra elok muafakat membawa berkat masukkan air.
Ads
6. Masukkan juga pes asam jawa. Kita nak kuah kita masam masam manja saja tau. Jangan kau yang bermasam muka. Kita bukan nak masak asam pedas.
7. Masukkan kentang.
8. Masukkan lobak. Senang kerja mak tak payah masak sayur dah. Ikut suka ya nak masukkan boleh, tak nak pun takpe.
9. Bila semua bahan dah empuk elok. Masukkan Santan ¼. Cawan.
10. Masukkan cili hijau, bawang merah dan tomato. Berkabus dapur oiii. Macam Kat London. Hahaha
11. Perasakan dengan garam dan gula. Ikut selera lah ye. Ejas sampai rasa yang kau nak cukup rasa.
Ads
12. Dah siapppppp. Perghhh ini kalau abah nampak mesti kata jadi dah ni jadi. Hahahaha.
Hidangkan pada anak dan suami. Selamat mencuba.
Memancor mancor oi. Nampaknya kena masak 5 pot nasi hari ni. Kalau bernasib baik boleh buat lempeng petang nanti cicah kuah Kurma. Kalau tak kita masak lain lah untuk malam.
Dah siap masak, jerit pada suami Dan anak. Panggil mereka makan. Pesan siap siap jangan tinggal kan baki. Mak nak diet. Dah berapa kali hati Isnin ni. Hishhhh
Mingguan Wanita : Rupanya kena masukkan badam, daun ketumbar dan daun bawang kisar masa tumis, barulah Ayam Masak Kurma bertambah sedap, sampai ke kuah habis licin. Boleh cuba tip ni nanti.
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/)
Mesti ramai yang gema manisan, tak kira tradisional atau moden. Petang nanti nak masak apa pula ye untuk minum petang sekeluarga? Biasanya hidangan manisan menjadi pilihan seperti kuih muih, kek, pengat dan sebagainya. Mungkin anda boleh cuba tiga resipi ini juga.
Walau pun manisannya mudah, tapi mak kena kreatif sikit supaya nampak menarik. Budak-budak memang suka warna warni, jadi tambah elemen warna warni dalam manisan untuk tarik perhatian mereka.
PUTERI MANDI PELANGI
BAHAN UNTUK TEPUNG:
2 cawan tepung pulut
2-3 titik perwarna merah dan kuning – atau ikut selera masing-masing
1/2 sudu teh garam
Air secukupnya
BAHAN-BAHAN UNTUK KUAH:
1 1/2 cawan santan pekat
1 1/2 cawan gula
1 sudu besar tepung beras
3 cawan air
1 helai daun pandan
1/2 sudu teh garam
CARA MEMBUAT:
Gaulkan tepung pulut dengan garam dan bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian diwarnakan dengan pewarna merah dan selebihnya dengan pewarna kuning. Setiap adunan dimasukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Bentukkan bulat, kemudian tekan di tengah-tengah doh untuk leperkan.
Jerang air di dalam periuk hingga mendidih. Kemudian masukkan tepung yang telah dibentuk tadi. Apabila tepung itu timbul, angkat rendam di dalam air sejuk supaya ia tidak melekat. Tos dan ketepikan.
Untuk membuatk uah; Masukkan santan, gula, tepung beras, air, daun pandan dan garam ke dalam periuk hidupkan api kacau hingga sebati dan kuah agak pekat.
Setelah itu, letak di dalam mangkuk dan sedia untuk dimakan.
Untuk menyediakan inti ketayap; masukkan air dan gula ke dalam periuk masak sehingga gula melaka itu cair.
Kemudian masukkan kesemua bahan yang selebihnya tadi ke dalam adunan, masaklah sehingga inti kelapa tersebut agak kental. Tutp api dan ketepikan.
Untuk membuat kulit ketayap; kisar daun pandan dengan satu cawan air dan tapis. Kemudian kisar semua bahan yang bertanda (*) menjadi satu adunan.
Lengserkan minyak atas kuali. Dan dadar nipis adunan tadi hingga masak. Angkat.
Masukkan inti dan gulung. Ulangi langkah hingga selesai. Siap untuk dihidang.
PENGAT UBI KAYU BERSAGU
BAHAN-BAHAN:
300 gram ubi kayu
200 gram santan pekat
100 gram sagu mata ikan
1 liter air
1 ketul gula Melaka
2 sudu besar gula pasir atau secukupnya
1 helai daun pandan (simpul)
1/2 sudu teh garam
CARA MEMBUAT:
Masukkan air di dalam periuk, rebus ubi kayu bersama daun pandan hingga empuk.
Setelah itu, masukkan gula melaka, gula pasir, sagu mata ikan, garam dan santan. Kacau sebati dan masak sehingga kuah agak memekat. Sentiasa kacau agar santan tidak berketul
Angkat dan sedia untuk dihidang.
Terima kasih: Majalah RASA
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Kalau buat kuih che mek molek, selalu gagal terutamanya bila goreng akan keluar air gulanya. Mugkin sebab terlalu banyak letak gula atau adunan che mek itu terlalu nipis.
Terus terbantut nak makan che mek molek yang elok. Tapi rasanya tetap sedap dan lembut. Rupanya ada tip rahsia dan teknik yang betul supaya ia cantik dan menjadi.
Perkongsian daripada Ju Mohamad tentang tenik betul buat che mek molek supaya tak pecah masa goreng dan kekal lembut, sedap.
~ 1.5kg Ubi keledek dikupas (jenis garnet paling senang nak jadi, tak lembik – kulit kemerahan, isi oren)
~ 1 besar sudu tepung ubi
~ 2 sudu besar tepung gandum
~ 1/2 sudu besar marjerin
~ Gula untuk inti
Cara Membuat:
1. Rebus ubi dengan 2 sudu kecil garam dan 1 ½ cawan air sehingga hampir kering.
2. Lenyekkan ubi dengan pelenyek atau tumbuk dengan lesung batu. Kemudian sejukkan ke suhu bilik.
3. Masukkan 2 sudu gandum, 1 sudu tepung ubi & 1/2 sudu marjerin. Uli sehingga sekata.
4. Bulat-bulatkan adunan (tanpa gula) mengikut kesesuaian saiz yang dikehendaki dan letakkan di dalam peti ais selama 2@3 jam (lebih suka uli malam dan goreng keesokan hari).
5. Selepas 2@3 jam, panaskan minyak, pastikan kuantiti minyak yang digunakan akan menenggelamkan keseluruhan Cek Mek.
6. Leperkan adunan bulat tadi dan masukkan gula. Bentukkan Cek Mek secara membujur dan tajam di hujung (kuantiti gula adalah terpulang kepada kesukaan masing-masing).
7. Sewaktu masukkan Cek Mek ke dalam minyak panas, api hendaklah agak kuat. Pusing-pusingkan Cek Mek tanpa henti ketika api kuat sehingga membentuk satu lapisan kulit di bahagian luar Cek Mek**
8. Setelah Cek Mek kelihatan membentuk lapisan kulit, barulah perlahankan api**
***Tips ini adalah bagi mengelakkan Cek Mek mengembang dan menggelembung tidak sekata serta mengelakkan dari pecah dan keluar air gula jika menggoreng dengan api perlahan dari awal.
Tip 1 : Uli adunan malam, bulat-bulatkan, letak dalam peti ais. Esok baru goreng. Nanti tepung tu cantik. Tak bau gandum.
(**bulatkan kosong tanpa gula, nak goreng nanti baru letak gula).
Tip 2 : Masa mula-mula masukkan Cek Mek dalam minyak, besarkan sikit api. Golek-golek bagi bahagian lapisan luar tu jadi KULIT. Lepas tu, baru perlahankan api.*
*Teknik ni kita nak elakkan dari Cek Mek jadi buncit dan pecah keluar air gula masa goreng disebabkan api perlahan.
*Letak gula masa nak goreng. Dah letak gula, bentukkan terus masuk dlm kuali.
**Gula terpulang nak letak banyak mana.
***Ada tip letak baking powder, ada yg letak marjerin. Bagi adunan ini, saya guna tepung gandum je. Tak ada letak bahan lain. Garam dah letak masa rebus ubi. Tapi kalau rasa tak cukup masin, boleh tambah masa uli.
Mingguan Wanita : Sedapnya. Sebiji tak cukup ni. Selamat mencuba.
Memang menarik dengan hanya menggunakan 4 bahan untuk buat aiskrim mewah ala-ala Magnum, boleh dapat lebih 20 batang. Memang sangat menjimatkan, berbaloi dan puas hati makan. Malah rasanya pula memang sangat sedap, sebiji macam yang dijual dekat kedai.
Nak cuba buat sendiri Aiskrim Mewah Ala-Ala Magnum ni, boleh buat sendiri di rumah ikut resipi yang dkongsikan oleh Puan Riena Eris ini sebagai panduan;
Excited sungguh buat aiskrim ni. Tak menyabau nunggu beku esoknya..ngalahkn anaknya plak. Jom buat aiskrim mewah ala-ala magnum 4 bahan je. Serius sejibik rasa macam yang jual dekat kedai tu. Buat pon sonang tanpa mixer hokay.
1.Mula-mula tuangkan susu pekat. Kalau nak manis letak lebih. kalau takut kena kencing manis sila kurangkan ye.Ikut tahap kemanisan masing-masing.
2.Yang ni diary milk whip krim. Rasa dia memang lagi lemak-lemak tapi tawar. Boleh je pakai non diary whip krim tapi beza la rase dia sikit, tak sama.Dekat kedai supply bakery, pasaraya biasa pon ade jual.
3. Tuang kan separuh kotak yer. Nak habiskan pun boleh ikut suka kome la.
4. Selepas itu bagi anak kome kacau ye. Suruh depa rasa dah maneh ka lom, just kacau manja-manja je guna sudu bagi sebati. Tak perlu mixer bagai, texture whipping krim ni memang ringan gebu aje bile dah jadi aiskrim.
5. Terus tuang adunan tadi ke dalam acuan silikon aiskrim tinggal ruang sikit bab nanti beku dia menngembang sikit. Pastikan dah letak batang eskrem tau, kalau tak nanti makan la aiskrim tanpa batang.. Mana nak beli acuan?? Just taip aiskrim silicone kat shopee tau cari harga yang paling murah.
6.Dah siap letak penutupnya terus masuk peti ais dan biar dia dok beku semalaman lebih kurang 8-10 jam. Supaya nanti senang nak coating coklat.
7.Almond nibs sila sangai kan. Nak sedap beli la bebanyak.
8. Coklat masakan tadi kita double boiler kan. Tapi saya beli yang dah siap senang terus celup je. Berryls gourmet dark coklat kalau nak pakai milk coklat pon bagus sebab dia nipis berbanding dark choc lebih tebal. Terpulang citarasa masing-masing.
9. Bila dah beku keluarkan dari acuan. Senang sangat nak keluarkan pakai silocone ni.
10. Yang ni dah ready nak celup dalam coklat.Togeii lagi tak dak baju. Tapi kalau anak suka boleh je bagi makan terus.
11. Ok terus junamkan dia dalam coklat cair tadi.
12. Selepas itu kasi dia joget jap goyang kan ke kiri ke kanan atas belakang bagi semua bersalut sama rata ye.
13. Hah tengok tu kacak kan lepas dah bagi dia pakai baju baru.Coklat auto beku sebab dia kan aiskrim takat suhu bawah negetif darjah celcius.
14. Selepas coating coklat terus cecepat kita tabur almond nibs tau. Sebab kalo lambat nanti yang coklat tadi terus auto mengeras. Nanti tak lekat pulak bebadam tu. Nak sedap letak bebanyak tau memang holiau la beb.
15.Bila dah tabur badam kemudian masuk kan si sado ni dalam freeze lebih kureng 15-30 minit bagi dia firm sikit. Selepas itu dah boleh makan.
Nak simpan lepas pindah kan dari piring tadi macam ni.
Jimat boleh dapat lebih 20 batang 1 kotak diary whipping krim tu. Jimat jugak kan. Tapi kalau nak lagi jimat campurkan dengan susu uht sekotak besaq lagi banyak dapat memang berbaloi. Mesti anak bangga nau-nau mak dia pandai buat aiskrim magnum.
Ni dah siap, tinggal ngap je. Kalau nak cantik lagi boleh je sprinkle dengan fancy choc rice, drizzle dengan white choc terpulang ikut kreativiti memasing buat la dengan anak-anak mesti diorg pon lagi teruja kalah kita yang tua ni.
Mingguan Wanita: Wah menariknya boleh buat aiskrim mewah ala-ala magnum macam ni. Guna 4 bahan je pun boleh jadi, malah sangat jimat berbaloi bila buat sendiri boleh dapat lebih 20 batang aiskrim!
Budak 9 tahun meninggal akibat sawan, ibu diserang strok ikut jejak anak berselang dua hari. Bagai sehidup semati, janji yang termetrai di luh mahfuz....