10am anak (2)

Jadi mak ayah bukannya kita serba serbi sempurna. Apatah lagi dalam mendidik dan membesarkan anak-anak, ianya tak mudah. Bila anak buat perangai dan tak mendengar kata, kita selalu hanya menyalahkan mereka. Hakikatnya, sebenarnya ia adalah berpunca dari SALAH kita sendiri. Cuba semak semula perhatian dan masa bersama kita bersama anak-anak.

Itu antara pengalaman dan luahan yang dikongsikan dalam catatan di Instagram pelakon Saharul Ridzwan baru-baru ini terhadap anak sulungnya Muhammad Luth Ali,3 tahun.

Baba minta maaf Ali

Saja perkongsian untuk ibu bapa tentang “Parenting”. Semoga kita boleh berkongsi pengalaman masing-masing. Anak anak ada perasaan, dan selalunya perasaan itu diluahkan melalui perbuatan. Hari ni macam busy sikit, jadi bila balik saya rasa penat, masuk bilik, rest, lepas tu dodoikan Fateema untuk tidur. Deena macam tak sihat sikit, Ali kami tinggalkan kat ruang tamu dengan aunties dia.

Tiba- tiba Ali masuk bilik merengek, baling-baling toys lepas tu masuk bilik cakap “I want to watch King Kong” sambil pegang toys. Lepas tu menangis dekat lantai. Saya passkan Fateema pada Deena, saya angkat Ali dengan niat nak marah pada mulanya, then saya tanya soalan yang selalu saya tanya:

“Why you cry? You big boy already. You cannot cry like a baby”

IKLAN

Banyak kali saya tanya then finally dia cakap:

“Nobody wants to play with me. I want to play”

Allah, sedihnya dengar. Makin tersedu-sedu dia nangis. Saya hug dia, cakap “Come go out with Baba, jalan-jalan naik kereta”– Happy dia. Anak Baba.

Punca Anak Buat Perangai

Kadang-kadang kita terlepas pandang tentang masa untuk anak-anak kita, kadang-kadang kita fikir yang anak-anak buat perangai sebab degil, tak nak dengar cakap. Tapi sebenarnya salah kita. Kita kurang peka dengan anak-anak kita. Mungkin kita penat. Mungkin kita stress pasal kerja, sampai kita tak nampak kesalahan kita sendiri. Kita salahkan perangai anak kita.

Sorry my boy. Baba promise cuba jadi Baba yang terbaik untuk Ali dan Fateema.

Terdahulu, Saharul dan isteri, Qaabila Deena Emir telah mendirikan rumah tangga pada 16 September 2016. Pasangan bahagia ini dikurniakan sepasang anak, Muhammad Luth Ali,3 tahun dan Fateema Azzahra, 3 bulan.

View this post on Instagram

Baba minta maaf Ali 😭 . Saja perkongsian utk ibu bapa tentang "Parenting". Semoga kita boleh berkongsi pengalaman masing2. Anak anak ada perasaan , dan selalunya perasaan itu diluahkan melalui perbuatan. Hari ni macam busy sikit, jadi bila balik sy rasa penat, masuk bilik, rest, lepas tu dodoikan Fateema utk tidur. Deena macam tak sihat sikit, Ali kami tinggalkan kat ruang tamu dengan aunties dia. . Tiba- tiba Ali masuk bilik merengek, baling2 toys lepas tu masuk bilik cakap "I want to watch King Kong" sambil pegang toys. Lepas tu menangis dekat lantai. Sy passkan Fateema pada Deena, sy angkat Ali dengan niat nak marah pada mulanya, then sy tanya soalan yang selalu sy tanya: "Why you cry? You big boy already. You cannot cry like a baby" Banyak kali sy tanya then finally dia cakap: "Nobody wants to play with me. I want to play" Allah, sedihnya dengar. Makin tersedu2 dia nangis. Sy hug dia, cakap "Come go out with Baba, jalan2 naik kereta"- Happy dia. Anak Baba ❤️ . Kadang2 kita terlepas pandang tentang masa utk anak2 kita, kadang2 kita fikir yang anak2 buat perangai sebab degil, taknak dengar cakap. Tapi sebenarnya salah kita. Kita kurang peka dengan anak2 kita. Mungkin kita penat. Mungkin kita stress pasal kerja, sampai kita tak nampak kesalahan kita sendiri. Kita salahkan perangai anak kita. . Sorry my boy ❤️. Baba promise cuba jadi Baba yang terbaik utk Ali dan Fateema. P/s: ambik gambar semua ni masa baru masuk kereta, kereta tak bergerak pun

A post shared by Saharul Ridzwan® (@saharulridzwan) on

Artikel Berkaitan:
“Lepas Kawin, Ada Anak, Lepak Pun Jarang, Kena Gari Ke?” Saharul Akui Kena Gari Dengan Tanggungjawab

MW:Ada benarnya perkongsian Saharul Ridzwan ini. Sebagai mak ayah adakalanya kita terlepas pandang beri perhatian dan masapada anak-anak yang mungkin menyebabkan mereka buat perangai dan tak mendengar kata. Cuba muhasabah dan semak kembali kesalahan kita, sebelum menyalahkan semua perkara pada anak-anak.

Sumber: saharulridzwan